The Sims: On Holiday - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims: On Holiday - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

9. 4. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

The Sims se nedávno staly nejprodávanější hrou všech dob, a tak není divu, že přichází čtvrtý datadisk, ve kterém se trochu předčasně vydáte na prázdniny k moři, na hory nebo do kempu.

Autor: Bergy
Publikováno: 9.dubna 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud jste pravidelnými čtenáři našich novinek, pak Vám jistě neušlo, že hra The Sims se stala celosvětově nejúspěšnějším a nejprodávanějším titulem všech dob. Ono také šest miliónů prodaných kopií je opravdu úctyhodné číslo, a to mluvíme pouze o původní hře. Zvláště díky posledním dvěma datadiskům (House Party a Hot Date) stoupla oblíbenost Simíků ještě více a jak se zdá, tento trend bude zřejmě dál pokračovat. Důvodem je skutečnost, že v Maxisu nedávno dokončili i čtvrtý přídavek, o kterém si dnes povíme něco bližšího.

 Malé ohlédnutí
Myslím, že asi nemá význam zde znovu opakovat podstatu The Sims. Na světě snad není člověka, jenž by se zajímal o počítačové hry a neznal přitom tuto dnes již kultovní hru. Co bych ale mohl připomenout, je vývoj datadisků, který rozhodně nemá v historii počítačových her obdoby. Ve své podstatě by se dalo říct, že s každým dalším datadiskem nabývala hra na možnostech a současně se měnil i systém hry, což se jen tak někde nevidí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zatímco v prvním přídavku jste mohli najít leda tak pár nových tapet a předmětů (klasický rozšiřující balíček), v tom druhém jste již mohli organizovat různé párty a vůbec prožívat se svými Simáky větší porci zábavy. Třetí datadisk s podtitulem Hot Date bych se nebál označit za průlomový (i když vzniknul v podstatě náhodou, díky zrušení SimVille), protože umožnil Simíkům navštěvovat nově zbudované centrum města. Tam se mohli Vaši svěřenci bavit, rozvíjet své stávající vztahy a případně navazovat i nové intimní známosti. Nejdůležitější ale bylo, že vaši Simíci konečně mohli vytáhnout paty ze svých domků a podívat se trochu do světa.

 S cestovkou na prázdninový ostrov
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nejinak tomu je i v novém přídavku, který svým názvem jasně naznačuje, co se zde bude dít. Simáci jsou v podstatě obyčejní lidé a i oni si občas potřebují odpočinout od celodenního shonu, který je provází jak v práci tak v domácnosti. Díky datadisku The Sims: Na prázdninách (v USA vychází jako The Sims: Vacation, v Evropě jako The Sims: On Holiday) se ale nyní vaši Simíci mohou vydat na opravdovou dovolenou, o které se jim dříve mohlo jen zdát.

Jde to opět velmi jednoduše, stačí zvednout telefon, zavolat do cestovky a za chvilku stojí u příjezdové cesty auto, které Vaše Simíky odveze do přístavu. Odtud pak následuje cesta lodí na prázdninový ostrov, kde si můžete vybrat určitou lokaci, v níž se hodláte zdržet. V každé části ostrova lze pochopitelně přenocovat, i když úroveň se trochu odlišuje. Někde jsou totiž apartmány či chatičky a jinde zase pouze stany či iglú. Pokud se Vám někde nebude líbit, stačí dojít k telefonu a nechat se odvézt do jiného úseku ostrova. Způsob přepravy a návštěv jednotlivých částí je v podstatě identický s downtownem datadisku Hot Date, protože prázdninový ostrov je vlastně pouhou modifikací nám dobře známého městského centra.

Celý ostrov je jinak rozdělen do třech hlavních tématických oblastí, přičemž každá má ještě další tři podoblasti. Dohromady tedy můžete navštívit 9 různých míst, kde strávíte se svými Simáky dovolenou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Zasněžené hory
Mě samotného nejvíce zaujala návštěva zasněžených hor. Asi proto, že sníh se v The Sims ještě neobjevil. Díky sněhu jsou tedy veškeré atrakce vcelku originální a přímo vybízejí k tomu, abyste je pořádně otestovali. Například pokud si vypůjčíte snowboard, můžete se projet po u-rampě a vyzkoušet své schopnosti a la Tony Hawk. Pochopitelně se asi nevyhnete nějakému tomu pádu, ale to k tomu prostě patří.

Kromě velmi zajímavého sněžného tobogánu ale slavila největší úspěch u mých Simáků Zvětšit zdroj: tisková zpráva sněhová bitva (jedná se o klasickou koulovanou s tím, že jsou zde už dopředu zbudované sněhové hradby), ve které se většinou všichni pořádně zkoulovali. Pokud ovšem stojíte i o trochu pasivní zábavy, máte možnost udělat si na sněhu piknik. Je to sice dost neobvyklé, ale Simíkům to kupodivu vcelku vyhovuje.

Když budete chtít v této oblasti přenocovat, máte na výběr mezi jakousi horskou chatou a noclehem v iglú. Samozřejmě záleží na vás, co si zvolíte, ale osobně doporučuji tu chatu (komu by se chtělo nocovat přímo ve sněhu, že?). Ubytování je vcelku jednoduchou záležitostí, stačí aby jeden člen vaší rodiny zašel na recepci, kde se zapíše a zaplatí příslušné poplatky. Tímto máte zaplacený pobyt na dalších 24 hodin. Pokud budete chtít odjet, nezapomeňte se na té samé recepci zase odhlásit, jinak by Vám zaúčtovali i poplatky na další den.

 Kemp
Jestliže vás hory zas až tak moc nelákají, pak by možná stálo za zkoušku zastavit se v jejich úpatí, kde už je hezky teploučko a příjemné prostředí. Zde se dá velice dobře kempovat. Znovu máte na výběr mezi komfortnějšími a méně finančně náročnými lokacemi. Nocovat zde můžete buď v pronajatých chatkách nebo pod stany. Recepce s jídelnou mají vlastní samostatnou budovu, ve které jsou k dispozici švédské stoly, takže Simíci si mohou dle libosti vybrat, na co mají zrovna chuť.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Způsob aktivního odpočinku je zde ještě lepší než na horách, protože se zde nachází poněkud více různých atrakcí. Vaši svěřenci se tak můžou pocvičit například v lukostřelbě nebo rybolovu. Rovněž obdoba koulovačky nechybí, sněhové koule ale nahradily balónky plněné vodou. V případě, že se chcete zúčastnit i nějakého kolektivního sportu, pak Vám nic nebrání v uspořádání volejbalového zápasu na hřišti. Upřímně řečeno, docela jsem zíral, jak tento sport mé Simíky bavil. Dokonce tak, že celý den nechtěli dělat nic jiného. Na závěr dne je dobré si něco ugrilovat nebo udělat táborák, přispívá to k ještě lepší pohodové náladě.

 Pláž
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Poslední oblastí kam můžete přijet za dovolenou, je slunná pláž. Simíci se převléknou do plavek a hurá do bazénu. Koupání je v této části ostrova asi tou nejdůležitější činností, ale rozhodně ne jedinou. Na pláži (po zapůjčení příslušného nářadí) si lze například postavit hrad z písku. Ani nemusíte mít obavy, že to je zábava pouze pro děti. Stejně tak dobře se s kyblíčkem a lopatkou vydovádějí i všichni dospělí. I zde je jinak velice populárním sportem volejbal, ovšem ne ten obyčejný, ale plážový.

Trochu zvláštním druhem zábavy je hledání ztracených cenností. Já osobně na této činnosti neshledávám nic úchvatného, ale prakticky všichni Simíci jsou zcela opačného názoru. Doslova v houfech si chodí za mírný poplatek půjčovat detektory kovů, a poté křížem krážem zkoumají celou lokalitu, která se naštěstí nepodobá zaminovanému pobřeží Chorvatska. Když mají dostatek trpělivosti, občas něco i najdou, ale pravděpodobně se na tom nedá nijak zvlášť zbohatnout. Ubytování je zde řešeno buď noclehem pod stanem nebo v plážovém klubu, který má své vlastní pokoje. Znovu záleží na tom, co se Vám líbí a jak hluboko máte do kapsy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Úprava herních lokací
Pro každou oblast také platí, že se všude objevují maskoti, kteří dokáží Simíky pobavit a ještě více jim zpříjemnit tamější pobyt. Pokud si budete chtít z dovolené odvézt nějaký ten suvenýr, pak není nic snazšího než navštívit nějaký ten obchůdek s upomínkovými předměty či oblečením. V případě, že budete s vybavením jednotlivých lokací nespokojení, máte možnost (podobně jako v Hot Date) kompletně přebudovat celý prázdninový ostrov k obrazu svému nebo ho alespoň vylepšit. Fantazii se prostě meze nekladou a nezapomeňte, že každé sídliště má svůj vlastní prázdninový ostrov, takže můžete vyzkoušet celou řadu různých variant.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově vzato, The Sims: On Holiday je opět velice povedený datadisk, který svými možnostmi jde ve šlápějích datadisku Hot Date a do celé The Sims série určitě patří. Jestliže už vlastníte předešlá čtyři CD, měli byste si pořídit i toto páté. Na druhou stranu ale doufám, že další přídavky k této hře už nebudou následovat. Mám za to, že by toho bylo už opravdu moc (snad jen kdyby v Maxisu měli ještě schované nějaké eso v rukávu, ale o tom dost pochybuji) a jak se říká, v nejlepším by se mělo asi přestat.

Hra The Sims: On Holiday se u nás začne prodávat koncem tohoto týdne pod názvem The Sims: Na prázdninách s českým manuálem.

Související recenze: The Sims (únor 2000), The Sims: Livin' Large (září 2000), The Sims: House Party (duben 2001), The Sims: Hot Date (listopad 2001)

 
Bergy
připravil: jd




 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Další výborný datadisk do sbírky, jehož pořízení se současným majitelům The Sims určitě vyplatí.

Nejnovější články