Sudden Strike Forever - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Sudden Strike Forever - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

7. 8. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Všichni milovníci válečných strategií by si neměli nechat ujít tento datadisk, který rozšiřuje hru o nové kampaně a jednotky.


Sudden Strike Forever - recenze

Autor: Bergy
Publikováno: 7.srpna 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Koncem minulého roku potěšila válečné stratégy velmi povedená RTS, s názvem Sudden Strike (recenze), která svým pojetím a zasazením do druhé světové války, vyplnila jednu z mála mezer v této již bez tak přeplněné herní oblasti. Jedná se o velmi propracovanou strategii a díky pekelně těžké obtížnosti, spolu s různými možnostmi a zajímavým provedením, se dodnes těší velké oblibě. Asi i proto vzniknul datadisk, který notně původní hru rozšiřuje a pokud patříte mezi skalní fandy Sudden Strike, budou vás následující řádky určitě velmi zajímat.

 Nová volba obtížnosti
V prvé řadě si ale připomeňme pár základních údajů k původní hře. V Sudden Strike nic netěžíte a ani se nijak nestaráte o management surovin či financí. Vždy dostanete jen určitý počet jednotek, se kterými si musíte během mise vystačit (v ojedinělých případech přijedou někdy i posily). Zbraně a jednotky jsou věrné svým skutečným předlohám, přičemž zde funguje i možnost použití zbraní protivníka, pokud šikovně zlikvidujete jejich obsluhu. To samozřejmě poskytuje velké možnosti - jediné co mě trochu naštvalo, že pokud jsem zabral nepřátelský těžký kulomet na stojanu, nešlo ho naložit na náklaďák a přemístit (ovšem po nainstalovaní Sudden Strike Forever byl tento malý problémek vyřešen a vše už funguje, tak jak má).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Hodně omílanou záležitostí byla dost brutální obtížnost daná někdy skoro až drtivou převahou nepřátel. Na četné žádosti hráčů, byla do nového datadisku začleněna i nová volba tří stupňů obtížnosti. S velkým optimismem jsem si zahrál jednu z nových misí na „easy“ a nevěřil jsem vlastním očím, bylo to úplně stejné jako u starého Sudden Strike. Další dvě obtížnosti jsou už opravdu velkým oříškem a raději bych doporučoval neztrácet s nimi nervy, hrajeme hry přeci pro zábavu a ne aby nás u nich klepla pepka :)

 Africká kampaň
Zvětšit zdroj: tisková zpráva V datadisku vás jinak očekávají hned 4 nové kampaně, sice každá z nich obsahuje jen 3 mise, ale i tak to určitě potěší. Spojenecké síly byly rozděleny na USA a Velkou Británii. Britové ve své vlastní kampani totiž vedou boje v pouštní Africe proti Němcům a díky novému prostředí je pro všechny hráče právě tato kampaň asi nejpřitažlivější. Ostatní 3 kampaně ale také nejsou k zahození, všude najdete nové jednotky a různá vylepšení. Například tanky a těžká vozidla, pokud se dostanou pod přímou palbu, dokáží nyní couvat a rychleji tak ustoupit z dostřelu. Dříve se tank musel zdlouhavě otáčet a to většinou nekončilo příliš šťastně.

Další novinkou jsou zdravotníci, schopní ošetřit vaši pěchotu, čímž si můžete zajistit její delší životnost a bojeschopnost. V boji vám dále pomohou i velitelé vybaveni dalekohledy, s jejich pomocí se prodlouží zorné pole o nějaký ten kousek, navíc dosahují vojáci v jejich blízkosti lepších schopností než normálně. Nově také mohou některá vozidla vézt posádku, která může za jízdy střílet po nepřátelích. Pokud vás rozčilovalo doplňování munice kanónům pomocí zásobovacích náklaďáků, vězte, že nyní si může vaše obsluha pomoci sama, pokud má ve svém dosahu bedny s municí. To samé platí i pro pěchotu a jejich ruční zbraně.

Krom dvanácti misí, v rámci čtyř kampaní, vás ještě může potěšit 7 nových samostatných misí v singleplayer módu a dalších 20 v multiplayeru. Nemohl jsem si to sice sám vyzkoušet, ale pevně věřím tomu, že ve hře proti lidskému protivníkovi, je Sudden Strike jako takový úplně o něčem jiném, síly jsou vyrovnanější a vůbec odpadá ta někdy až nechutná povinnost neustále počítat s drtivou převahou protivníka.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nové jednotky
Detailisty určitě potěší i úplný výpis všech nových jednotek, který je docela početný, jedná se totiž hned o 33 nových položek. Uvědomíme-li si, kolik různých jednotek a zbraní už obsahoval původní Sudden Strike, není co dodat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Velká Británie
76,2 mm anti-tank canoon
87,5 mm howitzer
Bazooka-men
Medics
Cruzader
Matilda
Tetrarch

Německo
Flak-88 AA canoon
Hertzer SPG
Hummel SPG
Kübel wagen
LeFeld 150 mm howitzer
Medics
Sd. Kfz. 11
Sd. Kfz. 250.10
Sd. Kfz. 301
Sd. Kfz. 303

USA
M-18 Hellcat SPG
M1A1 howitzer
M-3
M-4
M-37 (105 mm howitzer)
Mack 6x6
Medics

Sovětský svaz
152 mm howitzer
160 mm mortar
Br-5 mortar
Gaz-67b
ISU-152 SPG
M-5 Prime Mover (lend-lease)
Medics
NKVD soldiers
ZIS-42 truck

 Editor
Poslední novinkou v Sudden Strike Forever, o které se zmíním, je přítomnost editoru. Můžete si tak nové mapy a mise vytvářet třeba až do nekonečna. Editor se spouští ve windowsovském prostředí a je velmi jednoduchý. Jako podklad můžete použít kteroukoli krajinu (pouštní, zasněženou, letní či podzimní), na tento základ pak lze snadno aplikovat cokoli co si vyberete z obrázkového menu - například bunkry, stavby, kameny, telegrafní sloupy, mosty atd.

Prostě vše, nač si vzpomenete a mohli jste vidět v originální hře, si můžete dodat do vlastních map. Fantazii se samozřejmě meze nekladou a tak je asi jasné, že co nevidět se na internetu objeví celá řada nových map vytvořených šikovnými hráči.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak je tedy vidět, CDV vytěžili tímto datadiskem ze svého úspěšného titulu Sudden Strike opravdu maximum a dá se říci, že ti z vás, kteří si původní hru oblíbili, určitě pořízením tohoto add-onu neprohloupí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ovšem pokud Sudden Strike nemáte, moc si na Sudden Strike Forever zuby nebruste, protože vyžaduje přítomnosti originální hry na vašem počítači. Ovšem nevěšte hlavu, některé obchody jako třeba český GameStore poskytují speciální nabídku, kdy můžete koupit oba tituly najednou za cenu jedné nové hry a to si myslím je docela lákavé. Datadisk samotný se jinak už prodává a to za cenu nepřesahující jeden tisíc korun českých.

Bergy
připravil: jd







Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Výborný doplněk k Sudden Strike, obsahuje nové kampaně, mise, spousty jednotek a skvělý editor, co víc si přát?

Nejnovější články