StarLancer
zdroj: tisková zpráva

StarLancer

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

22. 5. 2000 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

StarLancer - recenzeAutor: BergyPublikováno: 22.května 2000 • Klan Robertsů...


StarLancer - recenze

Autor: Bergy
Publikováno: 22.května 2000

 Klan Robertsů znovu útočí
Každá oblast počítačových her občas zažije své neplodné období, kdy mnoho měsíců a někdy i let nevyjde v určitém žánru žádná pořádná hra. Letecké simulátory z druhé světové války by nám mohli vyprávět. Něco podobného i když rozhodně v menším měřítku potkalo i vesmírné simulátory, kterým dlouhá léta vévodila série Wing Commanderů. Nyní po hvězdných X-Wing Alliance a dvou dílech Descent Freespace začínala být situace skoro na pováženou, ale naštěstí Digital Anvil s Warthogem zaštítěni samotným Microsoftem dokončili velmi nadějně vyhlížející simulátor s názvem Starlancer, který se vám nyní budu snažit přiblížit. Každopádně tato hra, ještě dřív než byla hotova, měla jedno velké plus. Skutečnými tvůrci Starlanceru jsou totiž Chris a Erin Robertsovi, kteří mají na svědomí všechny božské Wing Commandery a to už je alespoň pro mne dostatečná záruka kvality.

Úvodní intro, na které se správný vesmírný fanda jistě velice těší, je naprosto strhující. Jeho hlavním motivem je zdrcující útok rozsáhlé flotily na jednotky spojenecké aliance. A právě zde vlastně zjistíte, že proti sobě stojí soupeři, které moc dobře známe. Spojenci (členské státy severoatlantické aliance) proti Rusku, které je v roce 2160 opět mocným vojenským impériem. Už se neválčí „pouze“ o nadvládu nad kontinenty planety země, ale hned o celou naší sluneční soustavu. Kdo ovládá okolní vesmír panuje i nad planetami, na kterých až do teď byly spojenecké kolonie a základny. Nikdy ve své historii nebylo Rusko mocnější než teď a díky naprosto nečekanému útoku, jehož jste hned v začátcích svědkem, dává jasně najevo, jak velká převaha je na straně nepřítele.

 USA vs. Rusko
Na jednu stranu mě zjištění, že proti sobě opět stojí NATO vs. Rusko trošku zaskočilo, asi proto, že právě tito dva rivalové jsou už dost profláklí (Red Alert, Battlezone a spousta leteckých simulátorů snad mluví za vše) a tudíž se na mysl vkrádá myšlenka, že tento nápad není zrovna dvakrát originální. Nicméně vždy musíme hledat i pozitivní stránky věci a ani tento případ není výjimkou. Mnohaletí soupeři nejsou pro nás žádnou neznámou, rudé hvězdy jsou ztělesněním zla jako takového a o to lépe se zcela ztotožníte s aliancí, jež se zuby nehty brání celkové porážce, která je už skoro na spadnutí. A právě ztotožnění je velice důležité, hned je taková hra o něčem jiném, něco podobného jsem cítil jenom u X-Wing Alliance. Když má člověk splnit daný úkol, neútočí proti „jakémusi“ neznámému nepříteli, ale proti skutečně nenáviděnému protivníkovi a pokud se vám tento pocit opravdu podaří navodit, rozhodně nebudete litovat, protože tohle se vám například v Descent Freespace asi hned tak nestane.

Na straně spojenců jsou ztráty opravdu velké, většina materiálních zásob byla zničena na koloniálních základnách a za své vzala rovněž spousta mateřských lodí. Což o to, prostředky se dříve nebo později doplní, ale co posádky lodí? Podobně jako v letecké bitvě o Británii, která se udála během druhé světové války, byl nejcennějším prvkem britských leteckých sil právě člověk. K čemu jsou stroje, které bez pilotů žádný souboj nevyhrají. Aliance má doslova zoufalý počet bojeschopných osádek pro své vesmírné oře a proto přistoupila k nejradikálnějšímu kroku, povoláním všech nováčků do aktivní služby. I když prošli pouze tím nejzákladnějším výcvikem, si aliance zajistila alespoň provizorní stav mužstva, nutný k uskutečnění protiútoku. Jedním z těch zelenáčů jste logicky i vy a váš úkol je jasný, bránit se do posledního dechu, ochraňovat vaše mateřské lodě a nepříteli způsobit co možná největší škody.

pokračování

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Nejnovější články