Screamer 4x4
7/10
zdroj: tisková zpráva

Screamer 4x4

5. 1. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Screamer 4x4 - recenzeAutor:LeonPublikováno: 5.ledna 2001Poslední dobou si příznivci off-road...


Screamer 4x4 - recenze

Autor:Leon
Publikováno: 5.ledna 2001

Poslední dobou si příznivci off-road závodů přicházejí na své. Na předvánočním trhu byly k dostání dva nové tituly - 4x4 Evolution a Insane. O tom, že Insane od Codemasters je o dvě třídy lepší, jsem se tu už rozepisoval a dál to rozebírat nehodlám, protože předmětem této recenze je zbrusu nový simulátor Screamer 4x4 od Virgin Interactive. Zajímavé na tom je, že Screamer 4x4 vyvíjela maďarská firma Clever's, podobně jako Insane má na svědomí jiný maďarský tým - Invictus. Jak to tak vypadá, Maďarsko se pomalu stává počítačovou velmocí.

 Princip hry a nabídka závodů
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Screamer 4x4 je velmi realistický simulátor skutečných 4x4 off-road závodů, které můžete občas shlédnout na satelitních programech a čas od času se objevují i v sestřizích jednoho motoristického pořadu naší televize. Cílem těchto závodů je projet co nejrychleji danou trať s minimální penalizací. Trasa závodu je často vytyčena jako extrémně těžká v náročném terénu. V těch nejnáročnějších partiích jsou vytyčeny branky, kterými je nutno projet a pokud možno se jich nedotknout. Vzhledem k tomu, že do branek se auta sotva vejdou, není těžké přijít k penalizaci. Pokud jde o pouhý dotek branky, není to ještě takový problém, 5 sekund penalizace se dá přežít, ale horší je to s neprojetím branky. V tom případě už jste bez šance na úspěch. Celkové výsledky jsou pak součtem času potřebného na projetí soutěže a penalizačních položek. Tolik k principu hry.

Screamer 4x4 je tedy simulátor právě a jen (bohužel) těchto závodů. Jiný mód tu kromě hodně podobného Pathfinderu není. Co tu tedy je? Dalo by se říci klasické volby. Kromě Tutorialu je tu dále Free Drive, což je volné ježdění po jedné ze šesti základních map. Pouhých šest map se nezdá mnoho, ale při závodech to příliš nepoznáte. Trasy jsou totiž vytyčeny pokaždé jinak.

Dále je tu mód nazvaný Trophy. To je jeden klasický závod, kde soutěžíte se soupeřem v ghost módu. Trophy je ideální jako trénink pro nejdůležitější a nosnou část celé hry - Championship. Ten je rozdělen na devět soutěží se vzrůstající obtížností. Každá soutěž se navíc dále dělí na jednotlivé tratě. Výsledky jsou bodovány stylem jako například v F1 - 10, 6, 4, 3, 2, 1. Ty se pak sečtou za celou soutěž a pokud jste se celkově dobře umístili, zpřístupní se vám další soutěž v rámci šampionátu. Důležité je vyhrávat jak jednotlivé tratě, tak soutěže. Za výhry totiž obdržíte buď lepší díly do svého auta nebo rovnou celé nové auto. Celý šampionát je proto vhodné absolvovat s jedním neustále vylepšovaným vozidlem.

 Fyzíkální model vozidla
Aut nemáte zpočátku mnoho, ale nakonec jich můžete mít celkem 10 - Jeep Cherokee, Jeep CJ7, Jeep Wrangler, Land Rover Defender, Toyota Land Cruiser, Mercedes G Wagon, Mercedes Unimog, Mitsubishi Shogun, Toyota Hi Lux Pick-up a Raba. To je sice hezký výběr, Insane je na tom ale přeci jen lépe. Samozřejmostí je možnost nastavovat si jízdní vlastnosti auta, kde oceníte především díly vyhrané v samotných soutěžích.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Screamer 4x4 má ambice být velmi realistickým simulátorem a to je vidět i na fyzikálním modelu vozidla, které se chová většinou velmi realisticky. Drobné výhrady mám pouze k několika věcem. Tak především se domnívám, že slušně rozjetý Jeep se na nerovném terénu nechová jako splašená koza, jak to simuluje Screamer 4x4. Po dosažení určité rychlosti (nijak závratné) se stává prakticky neovladatelný, což v lepším případě končí nekontrolovatelnými hodinami. I zde mi napadá srovnání s Insane, která se mi zdá ještě přece jen o chloupek realističtější (co se týče reality jízdy). Ale jinak musím uznat, že realita jízdy je na velmi dobré úrovni. Ostatně, která hra simuluje spojku nebo pohon přední a zadní nápravy zvlášť?

Trochu prapodivný se mi jevil model poškození, přesněji řečeno vliv na výkon vozidla. Veškeré následky se totiž projevují do jednoho výsledku - vaše auto ztratí výkon. Pokud poškodíte auto a další branka je někde na strmém kopci či skále, máte smůlu. Ztráta výkonu se projeví tím, že se nahoru nevyškrábete, což většinou značí konec závodu. Je zde sice možnost opravování vozidla, ale přesto mi to připadá podivné.

 Změna počasí a denní doby
Důležitou roli při závodech hraje počasí a denní období. Počasí má mnoho podob - od jasné oblohy přes déšť až po hustou mlhu. Podobně můžete jezdit v denním čase, při soumraku nebo za tmy. Zkuste si schválně nastavit noc a hustou mlhu najednou a sami uvidíte (respektive neuvidíte :) Viditelnost je mimochodem jednou z nejdůležitějších věcí ve hře. Není totiž nic horšího, než nevidět branku, kterou máte projet. Na obrazovce sice máte zobrazený směr k další brance, který je výhodné používat, ale ten na vše nestačí. Jako alternativu k směrovce máte ještě mapu, ale ta se mi jevila jako silně nepraktická. Je škoda, že pokud nevidíte alespoň dvě branky za sebou, těžko si můžete naplánovat projetí delšího úseku. Ale dá se na to zvyknout a po nacvičení tratě už to tak nevadí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Grafický engine je jeden z nejpovedenějších, které jsem poslední dobou viděl. Jako celek vypadá hra opravdu nádherně. Auta jsou namodelovaná skvěle a krásně i vypadají. Na rozdíl od Insane je mimořádně pěkně vyveden i pohled z pozice řidiče. Přesto se mi jako nejpraktičtější opět jevil pohled zpoza auta, neboť umožňuje slušný výhled i na kus trati okolo. Za pozornost stojí jeden pohled z kamery, kterou si pevně nastavíte do jednoho bodu a ona pak z daného místa sleduje vaše auto. Velice efektní, ale málo efektivní.

 Slabší zpracování okolí trati
V jedné věci mi Screamer 4x4 mimořádně potěšil, neboť jsem se konečně dočkal ohebných stromů a keřů. Porazit strom se mi sice nepodařilo, ale potěší, když se aspoň ohne. Také keře jsou pěkné, jediné, co není dotažené, je práce kamery při vjetí do křoví. V tom okamžiku si s tím kamera neporadí, místo auta vidíte jen to křoví a že je v tom auto, spíše jen tušíte. Vyhrabat se zpět pak stojí nejen kus času, ale i trochu nervů. Určitou možností představuje přepnutí na jinou kameru, ale tím zase hrozí ztráta orientace.

Dalším zůstávajícím neduhem jsou spritové lidi okolo trati. Ale pozor, pokud porazíte člověka (spíše jeho texturu :) stojícího u trati, jste okamžitě a bez milosti diskvalifikováni ze závodu. A že se texturovaní lidé nehnou ani o krok, na to můžete vzít jed. Pokud náhodou ztratíte vládu nad vozidlem a vletíte do lidí, máte holt smůlu. Ale znovu opakuji, graficky jinak povedený engine se mi opravdu líbil.

 Jaký je nejlepší off-road ?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Abych se přiznal, mám poslední dobou off-roadů už dost. Za uplynulé dva měsíce jsem recenzoval tři podobně zaměřené off-roady a jsem celkem rád, že je mám za sebou a v dohledu žádný další není. Pokud vás zajímá, jak si mezi sebou vedou, pak na prvním místě je skvělý Insane, s odstupem za ním je Screamer 4x4 a s dalším řádným odstupem 4x4 Evolution.

Co se týče samotného Screamera 4x4, ten zaostává především v jednom směru. Je to totiž pouze simulátor skutečných závodů, nic víc, ale také nic míň. Oproti Insane, který nabízí spoustu herních módů (i když víceméně nerealistické), je to přeci jen rozdíl. Obávám se proto, že jinak povedený Screamer 4x4 hodně hráčů brzy omrzí. Pokud ale hledáte právě a jen simulátor těchto skutečných závodů, pak vám mohu hru s klidem doporučit. Jestli ale hledáte především zábavu a hratelnost, pak se mi jako lepší volba jeví Insane. No a pokud máte hodně peněz, kupte si obě hry :)

Leon


Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Verdikt:

Velmi realistický simulátor skutečných off-road závodů, který je ale poněkud jednostranně zaměřen a hrozí tak určitá jednotvárnost při hraní.

Nejnovější články