Motocross Mania
7/10
zdroj: tisková zpráva

Motocross Mania

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

1. 12. 2000 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Motocross Mania - recenzeAutor:LeonPublikováno: 1.prosince 2000Čas od času se stane, že...


Motocross Mania - recenze

Autor:Leon
Publikováno: 1.prosince 2000

Čas od času se stane, že absolutně neznámá firma vydá nějakou zajímavou hru, což je právě případ hry Motocross Mania. Její výrobce, firma Deibus Studios, vydala do této doby dvě béčkové hry, jejichž názvy vám zcela určitě nic neřeknou. A najednou se od ní objeví něco, co by se celkem snadno mohlo stát konkurencí pro Motocross Madness 2 od Microsoftu. Pojďme se tedy podívat, jak to s tou eventuální konkurencí může být.

 Čtyři herní módy
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Především vás asi zajímá, co Motocross Mania nabízí. Na první pohled nic mimořádného. Jako snad v každé závodní hře tu jsou čtyři základní volby - Quick Race, Championship, Time Attack a Multiplayer. Co ta která volba nabízí, je asi každému jasné a nemá cenu se o tom blíže rozepisovat. Překvapení vás ale čeká dále. Kdo by čekal pouze klasický motokros, bude vedle jak ta jedle. Kromě něj si totiž můžete zajezdit i halovou obdobu motokrosu - superkros. Pro fajnšmekry a pro lidi, co se chtějí vyblbnout, je tu zase volba Freestyle. Při té jezdíte po trati a během skoků děláte všelijaké finesy, které jsou vám hodnoceny počtem bodů. Nestačí ale předvést nějaké pěkné číslo ve vzduchu, pokud nezvládnete doskok na zem, nedostane ani žádné body. Zpočátku můžete předvádět jenom nějaká čísla, další postupně přibývají. Poslední a možná nejzajímavější herní variantou je Baja. Při ní jezdíte od jednoho checkpointu k dalšímu a měří se vám čas. Je jen škoda, že soupeříte pouze a jen s časem a ne se soupeři, což nabízí třeba zbrusu nový off-road Insane.

Celkem je k dispozici sedm základních tratí, z nichž tři nich jsou speciální pro superkros, tři pro motokros. Freestyle a Baja se dají jezdit na jakékoliv trati, což je celkem blbost, protože jezdit baju na trati pro superkros je o ničem. Lokace tratí jsou variabilní, od jízdy po sněhu až po závody mezi palmami.

 Příliš časté lety přes řídítka
Při módu Baja se projeví i další přednost enginu - velké rozlehlé mapy s naprostou volností pohybu. Než přejedete z jedné strany mapy na druhou, bude vám to trvat i několik minut. Jako povedená se dá hodnotit i grafická stránka hry. Pěkné motorky, tratě i krajina okolo určitě ostudu nedělají. Slušně je udělán i motion-capturing jezdců, ovšem pouze pokud jsou na motorkách. V momentu, kdy jezdec nedobrovolně opustí sedadlo své motorky, se z něj stává hadrový panák, kterého drží pohromadě pouze kombinéza. Zkrátka lítá vzduchem bez ohledu na kloubní rozsah svého těla.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nejhorší na tom je, že přes řídítka budete létat každou chvíli. Souvisí to s fyzikálním enginem, na kterém je sice vidět, že se programátoři snažili navodit co největší míru realismu, na druhou si nelze nevšimnout, že jejich snaha nebyla dotažena a naopak v některých momentech to prostě přehnali. Nejvíce je to vidět u superkrosu, kde budete víc na zemi než na motorce. Superkros je vůbec frustrující. Těch skokánků a boulí je tam prostě moc, zvláště když zjistíte, že každý horší doskok (například dopad na náběžnou stranu dalšího skoku) způsobí vaši katapultaci přes řídítka a následnou ztrátu času. Podobné je to s nezvládnutými doskoky do zatáčky. Co je platné, že autoři uvádějí, že díky dynamickému enginu karambolů neuvidíte dvě stejné havárie. Po nějaké době se na doskoky dá celkem zvyknout a vyvarovat se většiny těchto karambolů, ale i těch několik zbývajících pádů na zem způsobí, že dojedete v závodě poslední. Ono dojet na prvním místě je opravdu umění. Zpočátku budete naprosto bez šance, teprve po zvládnutí ovládání a dokonalém poznání tratí budete mít jakous takous šanci alespoň bojovat s ostatními soupeři. O tom, že dojíždění na posledním místě je hodně frustrující, je asi zbytečné se zmiňovat.

 Reklamní tabule v cestě
Stinnou stránkou jsou i předměty (reklamní tabule apod.) umístěné okolo tratě. Ani ne tak pro jejich vzhled, spíše pro jejich vliv na samotný závod. Pokud se dostanete kousek mimo trať, což stává celkem běžně, a potkáte tam tyto reklamní tabule, tak v lepším případě poletíte přes řídítka a následně se objevíte zpátky na trati, v horším případě se do nich zaseknete a než se z toho dostanete (vycouvat na motorce nejde), máte po náladě. Největší chyba vůbec je na jedné trati, kde je transparent přes trať umístěn přímo nad skokem a pokud se vám podaří skočit jen o trochu více, skočíte přímo do tohoto transparentu. Že následuje pád na hubu, není třeba dodávat. Zbytečně složité se mi také zdá ovládání, speciálně kombinace kláves pro hovadinky při Freestylu, protože pro každou parádu je třeba stisku několika kláves. Dá se na to sice zvyknout, ale určitě se to dalo vyřešit jednodušeji.

Pro hráče, kteří se vyžívají v nastavování motorky, je zde nejen tato vymoženost, ale též možnost nakupovat a vylepšovat si motorku dalšími díly. Koneckonců si celou motorku můžete sestavit podle sebe a navrch přidat vlastní textury. Zvuk motorky není špatný, až na to její zvuk zcela neodpovídá současnému stavu, totiž jestli držíte plný plyn nebo ne. Fyzikální engine má nedostatky i v tom směru, že vyjet na motorce lze prakticky jakýkoliv kopec, byť by měl sklon 80 stupňů.

 Není to tak špatné
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Až dosud jsem převážně kritizoval, takže to možná vyzní tak, že Motocross Mania nestojí za nic. To by však nebyla zcela pravda. Plusem této hry je především dostatečný počet herních variant, které u podobných her nejsou samozřejmostí. Grafika je také dobrá a pokud si zvyknete na ovládání a budete ignorovat pár zbytečných chyb, může vás hra docela bavit.

V porovnáním s Motocross Madness 2 však celkově neobstojí. Přitom by stačilo vylepšit fyzikální engine a odstranit ony chyby. Neškodilo by také více tratí a mód Baja se soupeři. Suma sumárum je Motocross Mania lehce nadprůměrná závodní hra, kterou si klidně můžete zkusit zahrát, ale pokud to neuděláte, o moc nepřijdete.

Leon



Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Verdikt:

Lehce nadprůměrná závodní hra s více herními variantami a několika zbytečnými chybami, která se ale nemůže měřit s Motocross Madness 2.

Nejnovější články