Fat Princess - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Fat Princess - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

17. 9. 2009 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Povedená variace na Capture the Flag o únosu princezny z opevnitelného hradu skýtá krvavé lázně. A čím více toho do ní nacpete, tím bude obtížnější ji odnést.

Autor: Agarwel Idiriz
Publikováno: 17.září 2009
Verze: PS3/prodávaná/s prvním patchem
Doba recenzování: 1 měsíc


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Prckové to mají v začátcích života vždy těžké. Rodiče a nejbližší okolí je záměrně drží ve lžích a bludech o utopistickém fungování světa. Jako ultimátní nástroj pro zkřivení dětského pohledu na svět slouží nevinně vypadající pohádky. Pod záštitou roztomilých příběhů vtloukají do nejmenších hlaviček nesmysly typu, že pro šťastný život až do smrti stačí políbit vředovitou ropuchu. Pošlapat tyto nesmyslné mýty se pokoušel již Jára Cimrman a v jeho stopách nyní jdou i Titan Studios, kteří nyní přinášejí Fat Princess. Hru, která se nebojí ukázat, že i vznešené princezny mohou připomínat štangasty fastfoodu. Že souboj o ruku vyvolené nelze vyhrát přinesením rezavé cetky ze dna rybníka. Ale že obnáší pořádné krvavé lázně.

Fat Princess je third-person variací na běžné Capture the Flag zápasy pro více hráčů. I když obsahuje i možnost hry pro jednoho hráče, jedná se pouze o sérii zápasů proti umělým botům, které jsou proloženy psaným příběhem. Pravidly se od online zápasů ničím neliší. Pouze mají předdefinovaná pravidla, které nelze přizpůsobit. Fat Princess lze tedy označit za čistě online záležitost. Hry jednoho hráče mohou posloužit jako výukový tutoriál. Ale samy o sobě moc dlouho bavit nevydrží.

 Byly nebyly čtyři herní módy
K hraní máte čtyři hlavní módy a jeden speciální. První dva jsou téměř totožné a oba fungují na známém principu Capture the Flag. Jeden obnáší záchranu vlastní princezny z protivníkova hradu. Druhý naopak vyžaduje unést cizí princeznu a uvrhnout ji do vězení. Z herního hlediska téměř totéž. Hlavní rozdíl je ve vítězných podmínkách. Zachránit princeznu potřebuje jednou a vyhráváte. Druhý mód vyhraje tým, který unese princeznu třikrát. Zbylé dva mody představují neoriginální týmový Deathmatch a obsazování území.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Všechna herní pravidla a mapy jsou vyváženy pro dobývání princezen. Proto jsou posledně jmenované módy spíše do počtu, ale rychle omrzí. Poslední, speciální mód, paroduje klasický fotball. Jen s tím rozdílem, že všichni hráči na hřišti se mohou mlátit hlava nehlava. Kvůli velmi jednoduché fyzice míče, kdy jej každé kopnutí popostrčí jen o pár metrů, se každá hra zvrhne v naprosto nekontrolovanou krvavou vřavu okolo míče. Ve výsledku nevidíte ani balón, ani nepoznáte komu v chumlu patří která končetina. První chvíle pobaví a vykouzlí úsměv na tváři. Ale hraní mě začalo nudit ještě před třetím gólem.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nejdéle tedy vydrží přetahování se o princezny. Hlavně kvůli mnoha změnám, které dělají hru komplexnější oproti ostatní konkurenci. První změna se promítla i do názvu samotné hry. Po mapě se povalují kusy lahodného koláče, kterým můžete krmit princeznu ve svém hradu. Čím více toho do ní nacpete, tím více přibere na objemu a bude obtížnější ji odnést. Navíc je možno kácet stromy a rozbíjet velké kameny. Za nasbírané suroviny lze na určených místech stavět různá vylepšení. Například bránu do vašeho hradu, k protivníkovu přistavět žebříky a trampolíny, vyrobit katapulty a nebo upgradovat všechna povolání. Sběr surovin je ve výsledku stejně důležitý jako bojování a hra není pouze o bezduché akci. Na řadu přichází i strategie a rozumné rozdělení týmu na útok, obranu a dělnickou třídu.

 V šesti rolích
Bitev se můžete zúčastnit v roli šesti povolání. První, vesničan, je spíše do počtu a získá jej každý z čerstvě respawnovaných hráčů. Má výhodu, že běhá nejrychleji a fackováním může lidem vyrážet nesené předměty z rukou. V boji dlouho nevydrží a vhodných situací k jeho využití je minimum. Druhým nebojovým, ale tentokrát velice užitečným, povoláním je dělník. Vzhledem k velkému množství staveb, které zle vylepšit a vybudovat, je nepostradatelným členem týmu. Jeho schopnost probourávat zkratky a vyrábět katapulty, které hráče vymrští na druhou stranu mapy, dokáží rozhodnout o výsledku bitvy více, než schopný válečník.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zbylá čtyři povolání jsou namíchaná ze standardních fantasy přísad. Zdatný válečník, který bojuje na blízko. Jeho opak představuje lučištník útočící z dálky. A čtveřici doplňují kněz a kouzelník se schopnostmi léčit a metat ohnivé koule. Každý z útoků lze použít okamžitě a nebo nabít a využít jeho silnější variantu. A po upgradu daného povolání na druhý level získá dotyčný druhý typ útoku navíc.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jednotlivých povolání se týká další netradiční vlastnost. A to, že je lze střídat téměř kdykoliv během hry. Vaše schopnosti se určují typem čepice, helmy nebo klobouku, který právě vlastníte. Pokud běžíte s bojovníkem a uvidíte kouzelnický klobouk, stačí jej sebrat a hned můžete metat firebally. V každé základně se nacházejí generátory, které plivou jednu helmu za druhou. A na bojišti je lze sbírat z poražených protivníků.

Vzhledem k množství pravidel a příjemných změn oproti konkurenci, zamrzí odfláknutá nápověda. Obsahuje jen nezbytné základy o ovládání. Ale postrádá jakékoliv hlubší informace a tipy uvedené v širším kontextu. Na většinu pravidel si hráč musí bohužel přijít metodou pokus omyl.

 Rozmanitá bitevní pole
Zahrát si můžete na osmi standardních mapách a jednom fotbalovém hřišti. Všechny mapy jsou spravedlivě zrcadlové a prostředí je velmi variabilní. S jejich vyvážeností je to již spornější. Některé je opravdu radost hrát. Ale u pár výjimek existuje minimum cest a zkratek. Obě armády se tak střetnou někde uprostřed a skončí v nekonečném epickém souboji podporovaném neustálým přísunem respawnovaných posil. Prodloužení času, za jak dlouho se po úmrtí vrátíte do hry, by mohlo hratelnosti značně pomoci. Současných 5 vteřin je v určitých situacích velmi málo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nejhorší je mapa, kde neustále stoupá a klesá smrtící láva. Mezi jednotlivými ostrůvky je možno přecházet jen v krátkém intervalu. A zatímco čekáte na pravý okamžik, na obou stranách se nahromadí zástupy nepřátel a vypukne zmatená bitva. Přepravit princeznu přes celou mapu je v tomto případě téměř nemožné a celé utkání připomíná patovou situaci. Ale vyhnete-li se těmto výjimkám, je celkový dojem pozitivní.

Velkou pochvalu záslouží zpracování, smysl pro detaily a hlavně celkový dojem z atmosféry hry. Hudba, komiksová grafika i hlášky postaviček k sobě skvěle ladí. A hlavně je hra naprosto protkána různými vtípky a odlehčenými texty. Názvy položek menu, hudba při titulcích i samotné animace dokáží pobavit ještě před tím, než se vůbec zalogujete do hry.

 Nešťastná kvalita síťových funkcí
Fat Princess je zábavná hra. Ale kazí ji stabilita a zpracování online služeb, které jsou, u hry pro více hráčů, zcela zásadní. V době kdy hra vyšla, trpěla neskutečnými potížemi. Padala a tuhla častěji než koza myotonická. Připojit se podařilo zhruba na každý desátý pokus. A když nespadla do konce hry, tak se jednalo téměř o zázrak. V tomto období ji šlo považovat za nefunkční a jednalo se o první hru, u které jsem si říkal: "Tohle mít koupené na disku, tak to jedu reklamovat."

Naštěstí již vyšel update, který situaci zlepšuje. Ale bohužel ne zcela opravuje. Podle detailnějších informací o patchi, byly pouze navýšeny intervaly a počty pokusů o připojení, než hra zahlásí chybu. K odstranění jádra problému a přepracování problematických funkcí, zatím nedošlo. Hra je v současnosti hratelná. Přesto při každém druhém nebo třetím pokusu o nalogování dostanete chybu a musíte se připojovat znovu. Jednotlivé hry navíc nejsou hostovány dedikovaným serverem, ale přímo hráči. Potíže nastávají, když se odpojí hostující hráč. Hra sice podporuje předání této role někomu jinému, ale opět ne bezchybně. Při hledání nového vhodného hráče často zahlásí chybu a všechny vykopne.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Krom samotných technických komplikací mají online funkce i jiné nedostatky. Zejména v netradičním zpracovaní některých prvků. Asi nejspornější novinkou je, že hra automaticky udržuje plný počet hráčů na obou stranách. Pokud je v novém utkání stále málo hráčů, nebo se někdo v průběhu odpojí, je dotyčný ihned nahrazen botem. A jakmile se přihlásí nový hráč, tak převezme ovládání některého z botů. Druhým záporem jsou velmi skromné možnosti při hledání hry, ke které se připojíte. Můžete zadat pouze základní parametry a vše ostatní se odehraje automaticky. Nemůžete si vybrat z nabízených probíhajících utkání. Pouze nastavíte filtr pro herní mód, mapu, počet hráčů a hra už vás někam šoupne náhodně.

Vyjma chybek v online konceptu, jsem jiné velké chyby nezaznamenal. Snad jen trošku zmatené lockování nepřátel, kde je obtížné vybrat konkrétního protivníka. To se ovšem dá překousnout. Je veliká škoda, že originální, vtipná a zábavná hra je pošpiněna zásadními nedostatky s funkčností online služeb. Bez nich by se jednalo o jednu z nejzajímavějších her na PlayStation Store. Což je mimo jiné jediné místo, odkud lze momentálně Fat Princess stáhnout, za přibližně 400 Kč. Do budoucna je plánována podobná hra pro PSP a o jiných verzích se zatím nemluví.


Agarwel Idiriz
autorovi je 25 let, pracuje v IT odvětví, volný čas tráví hraním her, o nichž pak píše na svém blogu; nejvíce si potrpí na kvalitní příběh a herní svobodu, RPG, budovatelské strategie, případně propracovanější simulátor




 
 
Agarwel Idiriz
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Originální přírůstek do světa multiplayerových her. Vyčnívá zejména roztomilostí, humorem a novými strategickými prvky v CTF módu. Bohužel pokažená přetrvávajícími potíži s funkčností a nestabilitou online služeb, které dokáží rychle otrávit náladu a odradit od hraní. Pokud někdy vyjde další patch, který rozšíří možnosti vyhledávání zápasů a opraví stabilitu, klidně si bod přičtěte.

Nejnovější články