Fallout 3: The Pitt - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Fallout 3: The Pitt - recenze

30. 3. 2009 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Pittsburgh býval klidným místem, než si v něm našel útočiště gang otrokářů, který se pokusíte infiltrovat v druhém, již méně akčním datadisku.

Autor: Agarwel Idiriz
Publikováno: 30.března 2009
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze: prodávaná/X360/anglická
Doba recenzování: pár dnů

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Pittsburgh býval klidným místem. Do doby, než přišla válka a vše změnila. Po výbuchu atomových bomb se město stalo jedním z nejzamořenějších míst. Na nezmutovaného obyvatele byste nenarazili. Nákaza zašla tak daleko, až muselo zasáhnout Bratrstvo a s problémem se vypořádat metodou "žaves".

Ve vypleněném Pittsburghu si postupem času našel útočiště velký gang otrokářů. Mezi jejich věrnými otroky ovšem začal kolovat drb. Šéfík má prý k dispozici lék na mutace, které dříve či později doženou každého do stavu slintajícího stvoření. Vzpoura je na spadnutí a na scénu vstupujete vy. Na čí stranu se přidáte a jakým způsobem se dostanete dál, to bude na vás. Musím s potěšením vyzdvihnout fakt, že rozhodnutí není vůbec tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Tolik stručně k příběhovému pozadí druhého přídavku ke hře Fallout 3.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
vlastní fotky z xboxové verze na TV

 Umoudření tvůrců
Předem je nutné zdůraznit, že oproti minulému ryze akčnímu dodatku Operation Anchorage se Bethesda v mnoha ohledech umoudřila. Výsledek je lepší a vyváženější. Na prvním místě jsme se dočkali návratu RPG prvků. Jednak z pohledu užitečnosti všech skillů, které byly na Aljašce pouze na ozdobu. Tak i role-play prvků ve smyslu více způsobů řešení problémů. Ať už samotné závěrečné podpoření jedné strany konfliktu, tak několik voleb mezi akční a diplomatickou cestou. Také potěší vyrovnanější poměr ukecaných postav versus masa na odstřel.
Z hlediska herní vyváženosti není nový přídavek tolik akční. Zkušenostních bodů přináší tak akorát. Žádné přemrštěné vylevelování (jako minule) se nekoná. Oproti virtuální realitě konečně nemáte neomezenou munici a zdraví. Naopak se v prvních hodinách přídavku budete potýkat s nedostatkem čehokoliv. Což má za následek příjemné zhoustnutí atmosféry a nutnosti využít trošku opatrnější postup.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nových typů nepřátel poskrovnu
Naproti tomu nová výbava je lahůdková a zejména motorová sekyra udělá radost každému milovníkovi boje na blízko. Většinu výbavy nedostanete zadarmo a je třeba si ji zasloužit. Opět musím ocenit lepší vyváženost nových předmětů, jejichž statistiky se nesnaží ohromit absurdními čísly. Pokud mezi zmutované otroky zavítáte hned na začátku hry, neodejdete jako nabušený superman.

Jediným krokem zpět je délka a rozlehlost nového prostředí. The Pitt jsem dohrál za 3 až 4 hodiny, a to včetně pár vedlejších miniquestíků. Protože je přídavek mnohem ukecanější než předchůdce a navíc se občas vracíte do prozkoumaných lokací, může vzbuzovat dojem ještě menšího množství obsahu za cenu 10 dolarů. Na druhou stranu, nové prostředí je opět velmi dobře zpracované. Nejde o žádnou kopii starých lokací a textur. Navíc vertikální struktura dodává i jinou svěží atmosféru, oproti plochým pustinám v Capital Wastelands.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Se znovuhratelností je to maličko těžké. Ať už straníte libovolné straně, projdete tytéž úkoly jen s drobnými úpravami odpovědí. Lišit se bude až poslední půlhodinka. A těžko říci, pro kolik hráčů bude dostatečnou motivací k rozehrání od začátku. Na druhou stranu je potěšující vyrovnanost dobra a zla. Jak je již zmíněno v úvodu recenze, situace v The Pitt není vůbec černobílá. A tak ať už jste vyznavači čistého dobra nebo čistého zla, nebudete mít problém projít obě řešení bez šrámů na duši a černého svědomí.

 Závěr
Obtížnost The Pitt není přehnaná a nediskriminuje začínající postavy. Je to dáno hlavně dočasnou ztrátou veškerého vybavení, které různě vyspělé dobrodruhy srovná na podobnou úroveň. Nový a všudypřítomný druh protivníka také není největší výzvou. Mnohem nebezpečnější mi přišla radiace a výbušniny, s nimiž mohli vývojáři v některýho lokacích více šetřit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální obrázky v galerii

Záporů nakonec není tolik, kolik se dalo po nezdařeném vydání očekávat. The Pitt se sice zapíše do historie jako nejzabugovaněji vydaný přídavek. Ale opravená verze, která vyšla za necelé dva dny, již velkými nedostatky netrpí. Zaznamenal jsem pouze nehezky přeskakující nástroje v rukou otroků a jednu obchodnici jsem při jedné návštěvě našel zaraženou ve stole. Nelíbila se mi také většina obličejů, jejichž zpracování budilo velmi odfláknutý dojem. Na velké chyby, které by vyloženě bránily dohrání, jsem nenarazil vůbec.

STARŚÍ VYJÁDŔENÍ CENEGY CZECH O VYDÁNÍ PŘÍDAVKU V ČR
Probíhají jednání s majiteli licencí o možnosti distribuce Fallout 3 datadisků formou krabicových verzí. Je pro nás prioritou, aby se dostalo také na české a slovenské zákazníky. Nicméně, vzhledem k exluzivitě datadisků pro služby Microsoft Live a Games for Windows, které v České republice a na Slovensku nejsou oficiálně podporovány, jedná se o velice komplikovanou záležitost. Pro vydání krabicových verzí datadisku v době exluzivity je třeba získat oficiální souhlas vydaný společností Microsoft.

zdroj: Archiv


Stáhněte si: Vše pro Fallout 3

Související články: Fallout 3 Operation Anchorage recenze, Mega-recenze základní hry, Video-recenze Fallout 3, První modifikace, Dojmy po dohrání xboxové verze, Novinky

Agarwel Idiriz
autorovi je 25 let, pracuje v IT odvětví, volný čas tráví hraním her, o nichž pak píše na svém blogu; nejvíce si potrpí na kvalitní příběh a herní svobodu, RPG, budovatelské strategie, případně propracovanější simulátor




 
 
Agarwel Idiriz

Verdikt:

Celkově se mi druhý dodatek pro Fallout 3 opět líbil. Až na rozlehlost nových prostředí je vše provedeno lépe a více se drží žánru. Přesto nečekjte zázraky. Jedná se jen a pouze o jeden kvalitní rozsáhlejší quest. Každým takovým přídavkem se ale Fallout 3 stává obsahově bohatší hrou a jsem zvědav kam až jej Bethesda dotáhne. Navíc jsem rád, že konečně i někdo jiný než Rockstar pochopil, jak má vypadat DLC, aniž by smrděl ždímačkou peněženek.

Nejnovější články