Battle for Midway - recenze
3/10
zdroj: tisková zpráva

Battle for Midway - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

26. 4. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Placený přídavek Bitva o Midway pro Combat Flight Simulator se svou "kvalitou" od volně stažitelných addonů z internetu dost odlišuje.


Battle for Midway pro Combat Flight Simulator 2 - recenze

Autor: Bergy
Publikováno: 26.března 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když jsem nedávno připravoval podrobný článek o addonech pro CFS2, netušil jsem, že onen předražený addon vytvořený profesionální firmou, o kterém jsem se zmiňoval, se mi nakonec rovněž dostane do rukou. Je to trošku paradox, protože právě díky tomuto přídavku, jsem se pustil do vyhledávání freewarových addnonů, aby mě a ostatním prostě nebylo líto, že snad o něco přicházíme.

Měl jsem totiž za to, že Battle for Midway od Abacusu musí být (za tu cenu) něco výjimečného, skvělého a já nevím co ještě. Věřil jsem tomu, že firma, která se čistě zabývá jen vytvářením přídavků pro hry, musí mít ve svém týmu naprosté profesionály a letecké nadšence, kteří by vytvořili dokonalý obraz této slavné bitvy se vším všudy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Žádné nové kampaně
S těmito pocity jsem si novou bitvu o Midway nainstaloval do svého CFS2 a pln očekávání jsem si chtěl zahrát novou kampaň. K mému překvapení jsem však záhy zjistil, že žádná nová kampaň se ve hře nenachází. Důvod byl prostý, tento addon prostě žádnou kampaň neobsahuje a nikdy neobsahoval. Základ tvoří pouhých 8 nových misí za Američany a Japonce (dohromady tedy 16).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tématicky jsou rozděleny na akce v Korálovém moři a Midwayských ostrovech. Některé mise jsou navíc obojetné tzn., že když za Japonce bráníte letadlovou loď Shoho, za Američany si tuto misi zopáknete z pozice útočící strany. To samé platí i pro útok a obranu americké letadlovky Yorktown, vše je stejné. Z ostatních misí jsou tu jen již samé klasické mise jako doprovod bombardérů či útok na torpédová letadla.

Velkým lákadlem tohoto addonu mělo být také velice realistické prostředí. Součástí instalace tedy jsou i nové scenérie, ovšem oproti prostředí, které je použito ve volně stáhnutelných Bitvách o Midway, se zas tak moc neliší. Ona totiž firma Abacus, zřejmě aby zvýšila své zisky, udělala tento addon kompatibilní i s prvním dílem CFS, kde jsou jen scenérie ze západní Evropy. Tudíž nové scenérie využijí hlavně majitelé prvního, dnes už zastaralého, dílu tohoto simulátoru. Ti, co vlastní CFS2, ani nepoznají nějaký rozdíl mezi normálním a vylepšeným prostředím.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nepovedená letadla
Další nevýhodou je fakt, že všechna nová letadla, která Abacus vytvořil, mají velice špatné, skoro až odfláknuté, textury. To ostatně můžete sami posoudit z přiložených obrázků. Stačí je jen porovnat s těmi z recenze CFS2 a jasně uvidíte ten markantní rozdíl. O mě samotného se pomalu pokoušely mrákoty, když jsem viděl ty neprůhledné kabiny a jednoduché rysy. Textury jsou doslova odpudivé a dovoluji si říct, že i v CFS1 byla letadla hezčí. S tímto nedostatkem sem se vyrovnával asi nejhůře - ještě že interiéry letadel jsou na tom o něco lépe.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Kokpity jsou sice pouze 2D (3D jsou totiž naprosto nepoužitelné), ale jinak vypadají celkem obstojně. Tedy až na to, že jaksi neodpovídají skutečnosti, což by u placeného addonu odpovídat mělo. Navíc si autoři tak trochu ulehčili práci, když například u Japonských letadel použili jednu šablonu kokpitu a u jednotlivých typů jen rozházeli budíky.

Ovšem pokud by Abacus tak nezmršil všechny aeroplány a v případě, že byste neměli žádné své stáhnuté stroje z internetu, obohatil by se váš letový park o dalších 12 letadel. Je to opravdu škoda, některé z nich jsou opravdu perličky, například Kyushu Shinden nebo Brewster Buffalo jsou poměrně nezvyklá letadla. Ostatní jen pro úplnost vyjmenuji, jsou to: A6M2 Zero (s flekatou kamufláží), Aichi Val, B-17G, F4F Wildcat, Kawanishi George, Mittsubishi Betty, Nakajima Oscar, P-38 Lighting, SBD-3 Dauntless a TBD-1 Devastator.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Sami vidíte, že některé z výše jmenovaných letadel jsou již v normální výbavě CFS2, což je trochu nepochopitelné. Nevím jak vy, ale já nevidím důvod proč používat tyto paskvily, místo bezvadných letadel od Microsoftu. Ještě štěstí, že se letadla, ač stejného typu, nepřepisují, ale vytvoří se v adresářích duplicitně. Rovněž považuji za nespornou výhodu tohoto addonu, že vlastní i dobře fungující uninstalátor, jemuž jsem byl za jeho služby ve finále velice vděčen.

 Freeware addony jsou lepší
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pochopitelně se nevyhnu srovnání Abacus Battle for Midway s podobnými volně šiřitelnými přídavky, které vytvořili opravdoví nadšenci. Mám za to, že ať už jsem si z internetu stáhnul cokoli (samostatnou misi či kampaň), nejenže to bylo minimálně srovnatelné, ale v mnoha případech několikanásobně lepší než výtvor Abacusu.

Nesmíme přitom zapomínat, že největším potencionálem CFS2 jsou kampaně s navzájem propojenými misemi. Nic takového se zde ale nenachází a to je určitě velká chyba. Vzpomeňme si například na kampaň „In defence of Australia“, která je samozřejmě freeware, ta nám nabízí prvotřídní kampaň čítající 14 misí a 2 naprosto skvělá letadla. Její kvalita v mnohém předčí snad vše, co se nachází v Abacus addonu, i když tématicky se jedná o jinou operační oblast. A k tomu všemu, chce firma Abacus za svůj CFS addon nestydatých 29,90 $, což není zrovna zanedbatelná částka.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Abacus Battle for Midway (mapka bojiště) tedy v žádném případě nemohu nikomu z vás doporučit a pokud někdo z vás jen na chvilku před tím uvažoval, že by si nechal tento přídavek poslat ze zahraničí, může být jen rád, že tak nakonec neudělal. Splakali byste totiž nad výdělkem. Jiná otázka je, pokud někdo vlastní pouze CFS1 a chtěl by si zalítat Pacifik, ovšem jen blázen by si raději nepořídil nové CFS2 se vším všudy, takže já myslím, že stejně není co řešit.

P.S. Podrobný přehled volně stáhnutelných addonů naleznete v tomto článku.

Bergy
připravil: jd







Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Naprosto odfláknutý a víceméně nepotřebný addon pro CFS2. Pokud chcete Bitvu o Midway, stáhněte si jí zadarmo z internetu.

Nejnovější články