Zákulisí Mafia 2 traileru
zdroj: tisková zpráva

Zákulisí Mafia 2 traileru

18. 12. 2008 15:15 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Sklidil zaslouženou pozornost a zároveň vyvolal spoustu otázek, např. budou-li ve hře různá roční období.

Druhý trailer z Mafia 2 sklidil zaslouženou pozornost. Ať už co do sledovanosti (na TISCALI jen za pondělí rekordních 16 tisíc čtenářů), tak i z hlediska oblíbenosti, viz nadšené ohlasy z diskusních fór po celém světě a nejvyšší průměrné hodnocení 9,6 od uživatelů GameTrailers ze všech videí na VideoGame Awards. Jestli něčím zklamal, tak snad jedině svou kratší délkou. Mluví se proto o navýšení stopáže v prodloužené verzi traileru, která by se mohla objevit řádově za týdny. Nemá však obsahovat ty (v pondělní verzi chybějící) pasáže z teaseru.

Navzdory úžasným cutscénám, někoho možná zamrzela absence záběrů přímo z hraní, tzn. kterak Mafia 2 vypadá při skutečném hraní (ovládání) někým. Šlo pouze o ne úplně přesnou interpretaci - aneb in-game footage, slibovaná předem na blogu SpikeTV, nerovná se to samé jako gameplay footage :) Každopádně, na rozdíl od loňského GC traileru, který pro Take 2 vyrenderovala najatá externí firma po dodání grafických podkladů ze hry a jejich mírném vyšperkování, pochází zdroj tohoto pondělního z vlastní střižny 2K Czech. Takže vše, co jsme tento týden viděli, bylo již tentokrát přehráváno (zaznamenáno) v reálném čase přímo v enginu hry. Za použití odpovídajících herních modelů, technologií a lokací, což dovoluje udělat si dobrou představu o vynikajících schopnostech onoho nového Illusion Engine.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
momentky vytípané z traileru

Na základě úvodní dechberoucí scény, kde se k zemi snášejí vločky, ulice města jsou pod nánosem sněhové nadílky a všude visí vánoční výzdoba, se mezi fanoušky rozpoutaly debaty ohledně možné přítomnosti různých ročních období a efektů počasí v Mafii 2. Oficiálně to nikdo nekomentoval, nicméně bylo by asi pošetilé domnívat se, že by se českým tvůrcům ekonomicky vyplatilo přidávat do hry padající sníh a předělávat všechny objekty do zimního hávu jen kvůli jednomu traileru (byť vypuštěném zrovna před Vánocemi :) Minulá věta by měla napovědět, jak to s tou zimou ve hře bude.

Kdo si trailer pustil dvacetkrát za sebou, pauzoval ho každou vteřinu a vyloženě při tom hledal drobné mušky, mohl narazit na občas ne úplně dokonalé animace či ztvárnění pár postav (např. zuby Vitovy matky v kostele). Zde není od věci si uvědomit, že záběry jsou z rozpracované verze hry, že (stále dost perfekcionističtí) autoři o nich stoprocentně ví a že mají ještě necelý rok na to, aby je doladili a vylepšili. Mohlo by se také zdát, že právě z tohoto "zamaskovávacího" důvodu jsou některé akčnější pasáže mázlé, ale efekt blur spíš slouží k navození atmosféry, jako tomu bývá zvykem ve filmech. A proč je hlavní hrdina Vito ve videu jednou viditelně starší a podruhé mlaďochem? Vysvětlení je prosté: zpovídá se ze svých hříchů učiněných někdy v minulosti, které mu nepochybně přidělaly pár vrásek.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
momentky vytípané z traileru

Někdo si též mohl pokládat otázku ohledně docela vysokého podílu potyček na blízko v závěru videa. Má to snad signalizovat, že budou ve hře převažovat nad přestřelkami za použití střelných zbraní? Ne, ostatně takové souboje se často vyskytovaly i v prvním dílu Mafie a očekáváme v této věci spíš vyvážený poměr. Mimochodem, tipněte si: objeví se scéna se zpovědí uvnitř kostela i v příběhu plné hry nebo byla dopsána speciálně pro účely, resp. scénář tohoto traileru? Kdo by v ní nerozuměl konverzaci v angličtině, může si česky otitulkovanou verzi pustit na YouTube.

Mafia 2 jinak zrovna dnes byla ve výroční finanční zprávě vydavatele Take 2 znovu potvrzena na vydání v období září-říjen 2009 - více v našem dřívějším zpravodajství, předobjednávat lze z Xzone.

Druhý trailer z Mafia 2  [15.12.2008 08:22 - jd]
Upoutávka na další trailer z Mafia 2  [11.12.2008 08:08 - jd]
Další trailer z Mafia 2 již brzy  [3.12.2008 00:01 - jd]
Gangsterské portréty z Mafia 2  [17.10.2008 17:17 - levis]
Rendery hlavních postav z Mafia 2  [4.10.2008 11:11 - levis]
zdroj: vlastní

jd

Nejnovější články