Zaklínač 3 nebude mít multiplayer ani “šipkovanou”
zdroj: tisková zpráva

Zaklínač 3 nebude mít multiplayer ani “šipkovanou”

26. 4. 2013 11:50 | Preview | autor: Adam Homola |

Když jsme o tom psali naposled, nebylo všechno ještě úplně jasné. CD Projekt RED o multiplayeru do Zaklínače 3 uvažoval, ale informací bylo málo a detaily žádné. Teď už je všechno jasné - žádný multiplayer nebude. Magazínu Forbes to potvrdil přímo CD Projekt s tím, že třetí Zaklínač bude opravdu jen čistě singleplayerová, epická RPG záležitost s otevřeným světem. Vývojáři to prý vidí tak, že “v této finální sáze o Geraltovi není pro smysluplný multiplayer místo.” Spadl vám kámen ze srdce? Pak čtěte dál, tohle totiž není jediná pozitivní zpráva, kterou lidé z CD Projektu řekli Forbesu.

Vedle multiplayeru budou absentovat taky QTE čili Quick Time Eventy. Nebo jak říká Miloš, "šipkovaná". Quick Time Eventy jsou často na obtíž a her, které je využívají opravdu dobře, smysluplně a k užitku, bychom zase tolik nenapočítali. Třeba Heavy Rain nebo God of War. V předchozích Zaklínačích QTE byly, byť ne tak výrazně. Ať už se vám QTE líbily, nebo ne, tak ve trojce na ně můžete zapomenout.

“Podle mého názoru se QTE do tohoto typu herního zážitku moc nehodí a jen hráče frustrují. Je jen málo her, ve kterých je to zábavné, jako například v Uncharted. Tam si ani neuvědomíte, že jste právě dokončili QTE sekvenci. A já si myslím, že přesně tento způsob je ten jediný, který má v nadcházejících hrách nějakou budoucnost,” řekl pro Forbes Konrad Tomaszkiewicz, vedoucí vývoje Zaklínače 3. V minulosti se prý tvůrci z CDP snažili pomocí QTEs dosáhnout toho, aby filmečky předělali do něčeho, co bude více interaktivní. Naštěstí ale naslouchají feedbacku hráčů a ve třetím Zaklínači se s nimi vůbec nesetkáme.

Když se redaktor Forbesu dotazoval na možnost vytvářet si ve světě Zaklínače vlastní hrdiny a hrát za ně, Tomaszkiewicz oponoval - pro to, co se snaží studio udělat ze třetího Zaklínače, by byla tvorba vlastního hrdiny téměř nereálná. Vývojáři se totiž snaží ušít svět a hlavně příběh na míru Geraltovi, což by šlo těžko, kdyby po světě mohl běhat trpaslík, elf, čaroděj nebo cokoliv jiného. Nebylo by to už tak unikátní a příběh by musel být napsaný tak univerzálně, aby sedl všem postavám. Tyhle kompromisy CD Projekt Red dělat nechce.

Tomaszikiewicz něco podobného pro trojku zavrhl a obecně se s tím pochopitelně nepočítá, ale nevyloučil, že se k univerzu Zaklínače někdy v budoucnu studio vrátí, a pak kdo ví? Možná po trojce vznikne nějaký nový Zaklínač, nebo hra z jeho světa, ve které si budete moct běhat se svým hrdinou. Vývojáři to nevylučují, ale aktuálně to není v plánu.

Nezapomeňme, že CD Projekt Red nepracuje jen na Zaklínači a Cyberpunk 2077, ale dělá i několik dalších her. Jestli některá z nich bude multiplayerovka, zatím nevíme, ale možná si to v nich vývojáři na něčem zkusí, a pak by už další Zaklínač nemusel být jen čistě singleplayerovou hrou. Ale pokud něco takového vůbec vznikne, je to ještě hodně daleko.

Nejnovější články