Wolfenstein - preview
zdroj: tisková zpráva

Wolfenstein - preview

14. 7. 2008 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Standardní porce nacistů s přebujelou fantazií, ošemetné alternativní světy a volnomyšlenkářská hratelnost v pokračování jedné z nejsilnějších FPS značek s B.J. Blazkowiczem v hlavní roli.

Autor: Ještěr
Publikováno: 14. července 2008

Standardní porce nacistů s přebujelou fantazií, ošemetné alternativní světy a volnomyšlenkářská hratelnost v pokračování jedné z nejsilnějších FPS značek s B.J. Blazkowiczem v hlavní roli.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Léta Páně 1943 vrcholí druhá světová válka. Zatímco Spojenci zastavili expanzi hladové Třetí říše napříč Evropou, nacistické srdce uprostřed Starého kontinentu bije stále stejně čistě. K čemu je to ale dobré, když si Führer nežádá nic menšího než celosvětovou samovládu! K tomu mají pomoci nechvalně proslulé Himmlerovy oddíly SS, zamýšlející navrtat do války okultní síly známé pod krycím jménem Černé slunce (tedy Black Sun).

 Další lekce z přepisování historie
Za tímto tajemstvím, objeveným okultním klubem Thule-Gesellschaft, se skrývá neomezený zdroj energie, z něhož si má zbytek světa z respektu kecnout na zadek. Toto univerzální tvrzení ale tak úplně neplatí pro zlaté ručičky speciálního agenta B.J. Blazkowicze, který je mj. díky úspěšnému zmaření plánu na vzkříšení pradávného hrdiny Heinricha I. černou můrou všech speciálních nacistických programů.

Všichni předcházející Wolfensteinové si hráli s myšlenkou okultismu a ani pokračování, pojmenované prostě Wolfenstein (viz odhalení), nebude v tomto ohledu kazit rodince dobré jméno. Takže ačkoli se tu a tam potkáte s Tommy gunem nebo Panzerfaustem, nebudou zřejmě tím důvodem, proč si budou chtít proudy hráčů Wolfensteina pořídit, protože B.J, bude tentokrát sám disponovat některými nadpřirozenými silami. Jak vtipně podotkl Kevin Cloud z id Software: "Prostě jen vynášíme všechny ty temné německé fantasmagorie na světlo". A ještě jedna změna: namísto lineární střílečky budete mít tentokrát volnost pohybu rozměrů téměř otevřeného herního světa.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Černá ovce nordické rasy
Za časů nového Wolfensteina ale zřejmě nemá B.J. na růžích ustláno. Šolichá se po boku tu více, tu méně zpacifikovaných povstalců ve fiktivním říšském městečku Isenstadt, které vám bude plně přístupné až v pozdějších fázích hry, a mimo jiné má čile fungovat bez jediného loadu. Tahle nacisty ovládaná díra bude stěžejním herním prostředím a nebude ochuzena o nic, čím by takové druhoválečné město mělo disponovat – uličky lemované zelení, stoky, hráči přístupné střechy a spousta dalších věcí pod sluncem.

Přesto, a nebo právě proto, že jsou v Isenstadtu všichni a všechno podrobeno přísnému oku hitlerovskému, touží vývojáři po velmi přístupném a příběhem nesvázaném světě plném speciálních míst – fungujících jako tradiční secrety – s lupem. Prý to funguje a rebelovo řádění je při každém restartu téže mise skutečně rozmanité – dobrý výkon na někoho, kdo sotva představil svůj projekt novinářům.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Pestrý záškodníkův repertoár
Jak Führer vždycky rád zdůrazňoval, Říše není malou zemí, a tak zatímco uvnitř Isenstadtu budete povětšinou plnit questy, často se ve stylu lineárních misí podíváte za hranice města. Ostatně, samotné městečko povede svůj vlastní život a většina aktivit nacistických vojáků bude náhodně generovaná, což by mělo zajistit autentický dojem. Nacisté však budou s postupem hry zřejmě stále otravnější, což má podle lidí z Ravenu ještě více prohloubit onen věrohodný pohled problémového otrapy uprostřed vosího hnízda.

Za většinu vojáků, co pobijete, přijde v dohledné době obdobně fanatická náhrada. V dlouhodobém časovém horizontu tedy logicky docílíte jen ztráty cenné munice, z krátkodobého hlediska však vyčístěním nepřítele získáte přístup ke strategicky zajímavým pláckům a šťavnatému lupu, především zpočátku hry, kdy hra ještě nemá přetékat paranormálními prvky, se bude jednat o nejlepší možnost, jak se vybavit lépe než nepřítel. Hra také umožní nahrabat si nacistické zlato, zřejmě posbírané po celé Evropě, zahrnout jím libovolné ne až tak loajální NPC a jako revanš si odnést špatně sehnatelnou zbraň nebo třeba nějaký upgrade.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Evergreen napříč žánry
Bezbřehá likvidace vojáků Osy je na PC i konzolích evergreenem napříč skoro všemi žánry. Na rozdíl od většiny takových her – Wolfensteina 3d a Return to Castle Wolfenstein nevyjímaje – strávíte relativně hodně času se Spojenci za zadkem. Pánové z Raven Software se dušují, že AI obou stran je na tuto nezvykle svobodnou válku dobře připravena, ba dokonce nevynechá jedinou příležitost předstírat maníka z Far Cry, tedy přechytračit vás klidně na obrovském prostoru (příp. neskočit na vaše laciné špeky, které vám možná fungovaly v Serious Samovi).

Nepůjde jim zřejmě moc brnkat na nervy – však oni ti Němci byli jako z oceli – avšak pokud velmi záhy zlikvidujete důstojníka početné jednotky, může se stát, že ušetříte hromady času a tuny munice, protože zbytek jednotky se rozprchne do okolí. Co se týče práce s terénem, stane se, že při výběru alternativní cesty si na vás nepřítel počká za rohem nebo se vás pokusí odříznout od možnosti úniku. Takže, milý hráči, chytře využívat prostředí, vhodně kombinovat zbraně, netěkat sem a tam, mít oči i na zadku a Wehrmacht si ani nelízne. Možná je to ale všechno jinak. Možná půjde mezi obyčejnými vojáky jen o takovou rozehřívačku…

 Když vědci a šamani rozhodují války
Zvětšit zdroj: tisková zpráva V určité pasáži hry se začnou postupně míhat výsledky okultního bádání, na které Německo vsadilo a udělalo dobře, a B.J. si velmi rychle uvědomí, že ne se vším již může bojovat jako se sobě rovným. SS a jejich projekt Černé slunce začíná využívat revolučních zdrojů energie, a ačkoliv jsou stále limitováni nedostatečnou znalostí své práce, nic jim přirozeně nebrání zabudovat je do své rozmanité mašinérie, protože, jak známo, nové věci lidstvo děsí a strach je tak často elementem, který vyhrává válku.Černé slunce čerpá svou šílenou energii z tzv. Krytu (The Shroud), alternativní reality, kterou je ono inkriminované městečko údajně pokryto.

V kontextu s relativně poklidnou první částí tohoto článku mohou znít nějaké bláboly o Krytu trochu divně, což si zřejmě uvědomoval i Eric Biessman z Raven Software, a tak před novináři uvedl věci na pravou míru: "Myšlenky magie a všelijaké pavědy nás hodně berou, takže se snažíme nacpat toho do hry více než kdy dříve. A tak nějak jsme prostě došli k nápadu s Krytem. Kryt není stvořen jen proto, aby vám hru jednostranně ztížil, jedná se o dveře ke všem uchopitelným okultním věcičkám." A v pokročilé fázi příběhu se tyto dveře otevřou úplně a B.J. získá schopnost do alternativního světa de facto kdykoliv vstupovat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Najednou hodně zdánlivě jasných, vědou daných věcí najednou začne ztrácet svůj smysl a celý svět kolem se ponoří do záhadného zeleného kalu. Počasí se promění v takové, jaké na planetě Zemi nezažijete ani po jaderné válce, vítr poupaluje enormní rychlostí a vezme si s sebou vše, co není přibité a objeví se tu první okultní potvůrky, jako třeba do jistého okamžiku mírumilovná monstrózní skoro-včela, znuděně "opylující" přízemní zdroje energie. Mimochodem, víte, že když do téhle potvory střelíte, vyšlehnou z ní elektrické paprsky a usmaží všechny okolo?

 Brouzdání mezi světy
Nejen, že se B.J. bude v Krytu cítit jako pořádně zťukaný opiáty, ale bude se též rychleji pohybovat a možná dokáže ještě spoustu dalších věcí pod sluncem, které si pánové z Ravenu do vydání stihnou navymýšlet. Pro jednu za všechny si B.J. dovede na pomoc zavolat nadpřirozené okultní potvorsto Bláto (the Mire), které zpomalí čas a omráčí všechny nepříliš vzdálené nepřátele. To samozřejmě nebudete moci dělat příliš často, protože využití podobných sil bude ve hře podmíněno plně dobitým ukazatelem (paralela např. s bullet-timem v sérii Max Payne). Zdalipak ovšem půjde pracovat na základních parametrech (většinou zdraví / rychlost) i nějakou normálnější cestou, není prozatím známo, byť autoři slibují možnost tichého plížení se v samfisherovském stylu.

Kevin Cloud z id Softu přichází s dalším zajímavým faktem: "Jak hrou postupujete, pociťujete větší a větší zásahy čím dál ambicióznějších Němců. V Krytu to tak začne celkem nepřekvapivě vřít a bude se stávat čím dál záludnějším, nepřátelštějším." A aby toho třeba nebylo málo, můžete tento výsledek esesáckých okultních čarůvek lišácky prozkoumat dříve nepřístupná nebo velmi špatně přístupná zákoutí, mnohdy nutná k dalšímu postupu hrou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Hle, příběh!
Pro fanoušky skutečných druhoválečných reálií přijde na řadu také nejedno nóvum "normálního" zbrojařství, zde reprezentované třeba létajícímí nacisty, opásanými jetpacky a vyzbrojenými rotačními kulomety. A pokud se dá spoléhat na obsah předchůdců, tahle kapitola u pouhého jetpacku rozhodně neskončí."Tentokrát se opravdu snažíme, aby byl příběh hry tím, co si hráče okamžitě omotá kolem prstu", svěřil se Biessman zahraničním žurnalistům. A protože v Ravenu dali do kupy úplně nový tým tvůrců videosekvencí, nemusí se tentokrát ani jednat o pouhý blábol rozjařeného designéra. Na druhou stranu velmi dobře víme, jak tristně to s příběhovou složkou ve hrách od id, respektive Ravenu, dopadá..

 Špetka praxe z krví zacákaného terénu
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Co se týče konkrétních misí, lidem z Game Informeru se podařilo ukecat vývojáře k čistě pozérské účasti jednoho Blazkowiczova úkolu, kdy hrdinovi šlo o spolupráci s odbojáři z okruhu Kreisau, pokoušejícími se dobýt a obrátit proti nacistům jistou paranormální mašinku. Odbojáři sice velmi záhy padli do krvavé pasti, to už ale B.J. lišácky spřádá nové plány, otevírá Kryt, aktivuje Bláto (Co jsme si říkali výše? "Okultní potvorstvo mj. zpomalující čas a omračující všechny nepříliš vzdálené nepřátele…"), vyrukuje na tupé a zpomalené Němce s několika headshoty a než mu v alter-světě vyprší návštěvní čas, zmizí za nejbližším kopečkem suti.

Při své druhé návštěvě Kryt využije k tomu, aby prošel skrz v této paralelní dimenzi neexistující zeď a zpět v realitě se vynořil na druhé straně. Pak snadno dobývá otravná kulometná hnízda nebo tak zachraňuje kožich nejednomu souputníkovi. Za jejich přispění prolamuje masivní dveře, umně skryté za zakrvaveným bojovým pláckem, a dostává se k podivně vrzající mašině.

V tom ale podivná věcička, počmáraná velikánským hákovým křížem, začíná zlobit, kosí vaše souputníky a drolí ne zrovna tenké zdi nějakým zatraceným paprskem zelené barvy. Prostě paseka, která se nedá přežít – pokud nemáte v rodném listě napsáno B.J. Blazkowicz. Jenže atakovat takovou paranormální potvoru kulkami a granáty má asi takový smysl jako jít na Hitlera s klackem a vodní pistolkou (ve skutečnosti od sebe ty kulky ještě odrážejí), takže je třeba mazat pro řešení zpátky do Krytu..

 Shrnutí
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na libovolné řešení této i dalších rebelových misí si ovšem počkáte nejméně do Vánoc 2009 (to je odhad, v žádném případě nic oficiálního), kdy by se mohl Wolfenstein nejdříve objevit. Slibován je pro PC, PS3 i X360 současně a hlad je po těch letech jistě velký – vždyť RtCW bojoval o technologický i herní trůn s vynikající, ale již mechem obrostlou FPS Aliens vs. Predator 2, která bude mít na letošním dortu již sedm svíček. Mimochodem, chybět nebude ani využití fyzikálního enginu Havok. Online hra půjde ve stopách posledního Enemy Territory a navzdory trendům neobsáhne možnost projít singlem v kooperativním módu.
KDYŽ KONVENČNÍ VÁLČENÍ SELŽE
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Toho dne, kdy id Software směle položili základní stavební kameny "mytologie" Wolfensteina, nebyli kupodivu až tak daleko od pravdy – je celkem dobře prokázáno, že sám Adolf Hitler šíleným duším svých vědců i pavědců velmi holdoval. Díky tomu spatřila světlo světa (v horším případě světlo rýsovacíh prken) celá plejáda nekonvenčních nápadů, kdy svět pod tíhou propagandy jen velmi těžko zjišťoval, co je bohapustý nesmysl a co výsledkem brilantní a úmorné práce německých inženýrů.

A zatímco plody práce geniálního raketového inženýra Říše, Werhnera von Brauna, stačily ještě za války terorizovat Londýn a dalších 25 let se na základě této německé technologie předháněly USA a SSSR v tzv. vesmírném závodě, naprostá většina vynálezů buďto přišla pozdě, nebo jen zbytečně odčerpávala prostředky zbrojařskému průmyslu. Nutno podotknout, že naštěstí.A to jsem se zapomněl zmínit o údajné ponorkové základně někde pod povrchem Antarktidy, jejíž pravdivost se (ať už byla, nebyla nebo existovala jen na papírech) doposud nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Ano, přestože Němci celkem prokazatelně nepřivolávali zpět mrtvé ani nevytvářeli alternativní univerza, inspirace najdete v archivech opravdu požehnaně.

Zdroje: Game Informer

Související články: Odhalení, Wolfenstein: Enemy Territory recenze, Return To Castle Wolfenstein recenze, multiplayerová recenze& návod

 
Ještěr

autor je administrátorem fanstránky Vault šílené brahminy



 
 

Nejnovější články