Rune
zdroj: tisková zpráva

Rune

17. 7. 2000 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Rune - previewAutor: Chaos & GOnDaRPublikováno: 17.července 2000•Jak vytvořit Rune… ...


Rune - preview

Autor: Chaos & GOnDaR
Publikováno: 17.července 2000

Jak vytvořit Rune…
To se vezme engine Unreal Tournamentu, přidá se několik vychytávek na zlepšení celkového grafického vjemu a pohybu postav a přidá se několik úchvatných textur a modelů. Přitom se nahradí hi-tech skladba levelů za oprýskané kameny a mnoho prachu a nakonec se to završí tombraiderovským pohledem na svět. Přidejte pár kousků vikingské ságy a epický příběh Rune je zde.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hlavní hrdina Rune, Ragnar, je mladý a silný Viking, který se doslechne o městech zničených jakousi záhadnou silou. Vikingští válečníci jsou proti této zlé síle bezmocní, ale Ragnar doufá, že příčinu objeví. Jsou to snad démoni ? Pro Ragnara je zde jen jediná možnost jak to zjistit. Vydat se cestou ničení, vypátrat zdroj zla a zastavit ho. Primární vlastností vikingů jistě nebylo ničení věcí, ale Ragnar v tom bude zatraceně dobrý. Například: Ragnar může pít lektvary, které mu navrátí zdraví a když s flaštičkou skončí, nedá ji do myčky nádobí, ale klasicky jí rozflákne o zem, kde se rozpadne na tisíce střepů. Některé puzzle půjdou vyřešit právě rozbíjením třeba dveří a jiných předmětů brutální silou. Nakonec, nejlepší cesta z A do B je v přímé linii, přičemž zničíte vše, co stojí ve vaší cestě.

Sekero-rasič
Osobně jsem fanda využívání kombinace meče a štítu. To funguje v poměrně hodně hrách jako Baldur’s Gate, Diablo, Asheron‘s Call, Drakan atd. V této hře se meče také vyskytují, ale není to pro vikingy zbraň číslo jedna. Velké, obrovské sekery…to je to pravé. Je zde mnoho typů seker, od těch, s kterými byste vyrazili tak maximálně do lesa na dříví až po ty, které ani jako sekery nevypadají, jen jako nějaký složitý nástroj na zabíjení. Každopádně Ragnar s těmito hračkami vypadá cool a nebezpečně. Umíte si představit tahat sebou sekeru, jejíž ostří je skoro tak velké, jako vy sami ? Ragnar to zvládá i bez trakaře a ještě se touhle věcičkou umí skvěle ohánět :)

Když už sebou nosíte takhle masivní zbraně, čekali byste přinejmenším nějakou tu práci při odsekávání všemožných údů vašim nepřátelům. Zde můžete dokonce odseknutou končetinu vzít sebou a používat jí jako zbraň. Uff. Odseknutá ruka nebude asi pravděpodobně dosahovat účinnosti sekery s ostřím metr širokým, ale když nic, tak pro někoho je to legrace. Jestliže jste viking tak určitě. Zajímavé situace mohou nastat, když nepřítel bude třeba ubit svou vlastní rukou ;P

Bojová komba
Boje jsou relativně lehké, ale jestliže jste schopný a rychlý hráč, můžete vytvářet některá velmi účinná komba. Pravé myšítko slouží pro defenzivní akci a levé pro obrannou. Myslím, že pravé tlačítko příliš užívat nebudete, protože nejlepší obrana je útok, ale je dobrá zpráva, že v Rune bude způsob, jak se vyhnout ráně nebo jí alespoň zmírnit. Jestli zmáčknete myšítko při jednoduchém stání, uděláte jakýsi neutrální útok. Ragnar jen švihne svým mečem/kladivem/sekerou. Ale jestliže to samé uděláte při pohybu dopředu, útok bude silnější a agresivnější. Opačný efekt dosáhnete opačnou kombinací. Občas je dobrá taktika takto ustupovat a seknout jen občasně.

A nyní jedna lahůdka, sám tomu říkám efekt Mortal Kombat. Pro zvýšenou účinnost můžete v rychlosti kombinovat různé pohyby a výpady. Třeba jednodušší zvláštní útok se docílí stisknutím klávesy do leva a pak rychle doprava, při držení útoku. Při troše šikovnosti by to mělo způsobit kruhový sek, který zasáhne každého v Ragnarově dosahu. Neznamená to, že nemůžete dokončit hru jen pomocí klasických nudných útoků, ale naučení se některých Ragnarových speciálních pohybu vám může ulehčit život a hru si užijete o mnoho více.

Potoky krve nebudou chybět
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ragnar je typický Conan, chce vykonávat všechno co je správné a nemusíte mu vyprávět jak bojovat s nepřáteli, ale k něčemu jinému moc použitelný není. Je to typický zástupce fyzicky založeného hrdiny. Jak bude čím dál zběsileji máchat svojí zbraní a dostávat zásahy, tím více se bude propadat do jakéhosi bersekrovství, kde jeho seky budou méně přesné, ale o to více smrtící. Jak se budete prokousávat vnitřnosti nepřátel, vaše zbraň se bude podle toho postupně zabarvovat. V jiných hrách jsou většinou jen dvě verze zbraní, čistá a zakrvácená. Je to jen další z těch detailů, které přispívají k celkovému obrazu hry (v tomto případě zbarveného do ruda ;).

Název hry by mnoho smyslu neměl, kdyby zde žádné runy nebyly. Nebo ano ? Tak nebo tak, mnoho zbraní může být kombinováno s runami, Runy jsou nejlépe popsány jako magické powerupy, které mohou vaší zbrani dodat některé zvláštní vlastnosti. Tímto způsobem se dá zvýšit rychlost nebo účinnost a jsou zde dokonce runy, které mají upírský efekt, čímž nasají část útoku do vašeho zdraví.

Výhled kamery
Oproti jiným hrám, kde je kamera umístěna za hráčem, Rune obhospodařovává výhled na vaši postavu stojící zády ke zdi opravdu inteligentně. Zůstane za vašimi zády jako kamera skutečná, s jedním podstatným detailem. Ragnar se stane částečně průhledný, takže vám zůstane dobrý přehled o tom, co se děje před vámi, místo hledění do Ragnarova pozadí.

Hra dýchá podobnou atmosférou jako Heretic II nebo Drakan, ale staví na vylepšených základech a některých zcela unikátních vlastnostech, takže nepůjde jen o nějakou béčkovu repliku, která by stavěla jen na hraní za vikinga a bojování proti příšerám typickým pro tento svět. Jestliže jste měli rádi Drakana a Heretica II., je zde určitě důvod další vývoj sledovat. Tuto hru asi rádi mít budeme a nejen pro dobrý vzhled a potoky krve.

Chaos & GOnDaR



Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva



Zvětšit

Nejnovější články