Pár střípků o vývoji Quake IV
zdroj: tisková zpráva

Pár střípků o vývoji Quake IV

16. 8. 2003 18:18 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Na QuakeConu se tento týden nehovořilo pouze o DOOM III nebo Call of Duty, ale rovněž i o tajemstvím zahaleném projektu Quake IV.

Ten se prý stále nachází v příliš ranné fázi vývoje na to, aby o něm mohly být uveřejněny nějaké bližší detaily, ale přesto Rick Johnson z Raven Software prozradil v dnešním rozhovoru pro GameSpy pár novinek. Hra bude opravdu zaměřena především na singleplayer, který má navazovat na příběh Quake II, takže opět budete bojovat s rasou Stroggů. Chybět by neměla ani nějaká forma multiplayeru, ale na něm tvůrci začnou pracovat později, až budou mít k dispozici pokročilejší fázi síťové technologie od id Software.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Vývoj hry pro jednoho hráče začal naplno teprve před rokem a nejtěžší pro asi šestadvacetičlenný tým je prý vytváření vysokopolygonových modelů pro každou texturu či objekt. Quake IV totiž poběží jako první hra na identickém enginu jako DOOM III, což přináší stejné vymoženosti v uživatelském rozhraní nebo interaktivních in-game menu (viz našem dnešní preview), na což byl dokonce vyčleněn jeden speciální člověk. Posouvá to i vizuální úroveň o notný krok kupředu, ale jsou tím pádem kladeny mnohem vyšší nároky na grafiky a animátory.

S nimi úzce spolupracují Tim Willits a další lidé z id Software, kteří poskytují Ravenům pomoc a různé rady, jak s novým enginem zacházet a jak ho co nejlépe využít. Ostatně kdyby to nedělali, tak jsou sami proti sobě, neboť pokračování slavné Quake série vzniká externě přímo na zakázku id a je tedy v jejich zájmu, aby bylo co nejkvalitnější. Vývoj prý trochu komplikuje a prodlužuje i skutečnost, že DOOM III engine ještě není úplně hotov a vývoj hry probíhá současně se zásahy do zdrojového kódu.

Neoficiálně se ještě spekulovalo o přítomnosti ovladatelných vozidel, což nyní potvrdil Tim Willits a bylo to evidentní i z nedávno uniklých artworků. Šéf id Softu nakonec uvedl, že doufá v předváděčku Quake IV za rok na příštím QuakeConu, čímž nepřímo naznačil, že termín vydání je zřejmě interně stanoven na Vánoce 2004.

zdroj: GameSpy

jd

Nejnovější články