Jedi Knight II - preview
zdroj: tisková zpráva

Jedi Knight II - preview

10. 8. 2001 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Hry na motivy Hvězdných válek jsou zlatým dolem firmy Lucas Arts již několik let a Jedi Knight II asi nebude výjimkou.


Jedi Outcast: Jedi Knight II - preview

Autor: Martin Bach
Publikováno: 10.srpna 2001

 Hry na motivy Hvězdných válek
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Šílenství okolo Hvězdných válek neutichá ani po dvou desetiletích od vzniku prvního (respektive čtvrtého) filmového dobrodružství a nyní se po ohlášení názvu dalšího dílu zde (Star Wars: Episode II Attack of the Clones) dá očekávat ještě větší mánie. Na stáncích po celém světě jdou neustále na dračku přívěšky na klíče ve tvaru hlavy Luka Skywalkera, toaletní papíry s podobiznou Death Vadera, růžové napodobeniny světelných mečů rytířů Jedi a všemožné další zbytečnosti. Komerční úspěch zkrátka neúprosně pronásleduje vše, co má na svém vyšperkovaném obalu nálepku s magickou formulí "Star Wars" a výjimku samozřejmě nepředstavují ani počítačové hry. Ať na pulty obchodů přijde 3D střílečka, simulátor, strategie nebo adventura na toto téma, hráči se vždy spolehlivě postarají o slušnou injekci do peněženky George Lucase. Je v podstatě jedno, zda je daný titul dobrý, průměrný, či dokonce špatný. Pravým fanouškům je to fuk. Abych ale hrám na motivy Star Wars nekřivdil, musím uznat, že kromě naprostých splácanin typu Battle for Naboo či Racer, se mezi nimi objevilo i několik totálních hitů. Jen málokterý hráč si nevzpomene na bomby jako Tie Fighter nebo X-Wing, které ovlivnily svůj žánr na několik let dopředu.

Existuje ovšem ještě jedna herní Star Wars série, jež se nesmazatelně zapsala do srdcí statisíců. Její úvodní díl byl ve své době první 3D střílečkou, která mohla konkurovat revolučnímu Doomu a pro mnoho lidí znamenala průlom v počítačovém zpracování světa Hvězdných válek. Skvělá grafika, výborná atmosféra a hlavně do té doby nevídaný design úrovní, to byly hlavní devizy Dark Forces. Vysoká hodnocení v herních médiích a samozřejmý komerční úspěch napověděly lidem z Lucas Arts, že tudy cesta vede a po nějakém čase (přesněji v roce 1997) jsme tu měli druhý díl, Dark Forces II: Jedi Knight. Tato bezpochyby skvělá hra byla ale z jakéhosi důvodu na dlouhou dobu posledním počinem Lucasů v této oblasti a firma začala s tématem Star Wars tak trochu experimentovat. Několik pochybných pokusů s odlišnými žánry ovšem dopadlo nevalně, a tak celý herní svět netrpělivě čekal, na třetí pokračování Dark Forces. Bohužel, velice slibná 3D akce Obi-Wan byla přesunuta pouze do oblasti konzolí a PC hráči začali být poněkud netrpěliví. Pak ale přišla E3 2001 a s ní i ohlášení projektu Jedi Outcast: Jedi Knight II...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Celou historii této famózní ságy jsem vám tak zdlouhavě vyprávěl hlavně proto, abyste si všichni dostatečně uvědomili, jak revolučním projektem může Jedi Outcast být a co může znamenat pro herní průmysl. Předchozí díly se právoplatně řadí mezi klasiku mladé historie počítačových her a třetí pokračování by podle všeho nemělo být jiné.

 Prosba přítele se neodmítá
Příběh je zatím pečlivě tajen v kobkách scénáristů, což je veliká škoda, protože právě jeho atmosféra by nám mohla skvěle naznačit, jak bude Jedi Outcast vypadat. Známo je prozatím jen to, že děj se odehrává devět let po událostech druhého dílu. Na jeho konci si hlavní hrdina, Kyle Katarn vybíral mezi světlou a temnou stranou Síly, přičemž autoři trojky počítají s tím, že zvítězilo dobro nad zlem. Kyle je tedy dobrým Jedi rytířem a učí mladé adepty bojům se světelnými meči a správnému ovládání Síly. Do jeho relativně klidného života se však opět vloží dávná známá, Jan Ors a požádá Kyla o pomoc ve svých problémech. A prosba přítele se zkrátka neodmítá.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ve hře by měla být zachována ona sladká atmosféra Hvězdných válek a příběhů tohoto fantastického světa. V průběhu hraní narazíme na spoustu postav z předchozích dílů a navštívit bychom měli i několik známých míst. Slíbeny jsou i mírné dějové odbočky a velké množství NPC, se kterými budeme moci promluvit. To je ovšem zatím všechno, co o příběhové stránce hry víme, takže se pojďme raději pustit do nastínění dalších možností Jedi Outcast.

Lucas Arts volí v poslední době poměrně zajímavou strategii výroby her a přiděluje jednotlivé tituly menším, ale osvědčeným vývojářským týmům. S programováním Jedi Outcast padla volba na tvůrce Heretica, firmu Raven Software, což by ale v žádném případě nemělo ovlivnit kvalitu konečného produktu, a když už, tak jedině pozitivně. Vše bude postaveno na upraveném enginu z Quake III: Arena a první prezentace, které byly předvedeny na E3, hovoří o pravých grafických orgiích. V této souvislosti jsou nejčastěji zmiňovány stíny postav, přepočítávané v reálném čase, nebo odlesky předmětů a tváří na lesklých stěnách budov. Myšleno je i na věrohodnou simulaci zranění, kde bude využit systém GHOUL 2, jehož první verzi jsme mohli na vlastní kůži zažít v Soldier of Fortune a to snad hovoří za vše. Souboje budou méně náročné na ovládání, což je vzhledem k potyčkám se světelnými meči, velmi dobrá zpráva. Některé bojové akce bude navíc Kyle provádět automaticky, v závislosti na stupni ovládnutí Síly, takže například z počátku hry, bude moci snadno odrazit útoky z jednoduchých laserových zbraní, ovšem ke konci dokáže například vrátit vystřelenou dávku zpět tomu, kdo ji vystřelil.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Světelný meč nadevše
Souboje se světelnými meči rytířů Jedi budou hrát tedy i nadále nezastupitelnou roli ve hře a přidají celému Jedi Outcast na atraktivnosti. Pokud potkáte někoho, kdo se s vámi bude moci měřit právě tímto způsobem boje, kamera se dramaticky snese nad oba účastníky a po celou dobu boje budete Kyla ovládat z pohledu třetí osoby (do tohoto pohledu můžete ovšem přepnout kdykoliv i sami). Podle účastníků tajných prezentací, které nedávno proběhly v sídlech Lucas Arts, vypadají světelné souboje absolutně fantasticky. Meče jiskří při střetu mezi sebou, bojovníci plynule uhýbají, a pokud se místo do nepřítele, trefíte mečem do zdi, zůstane po něm efektní vypálená šmouha. Při Jedi soubojích budou samozřejmě využívány i "kouzla" vypouštěné pomocí Síly, takže můžete protivníka ovládnout i psychicky, což se může někdy dost hodit. Celkem bude triků ze Sílou využíváno osm, ovšem Lucas Arts o nich zatím nechtějí mluvit v přesnějších konturách, s tím, že ještě není vyřešena jejich implementace do samotných soubojů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nemohu se nezmínit ještě o jedné Kylovy schopnosti, kterou se Lucas Arts na prezentacích často chlubí a sice házení světelným mečem. Zkrátka meč hodíte do klubka nepřátel, on mezi nimi udělá pořádnou paseku a následně se jako bumerang vrátí zpět do vaší ruky. Zajímavé, ne? Mezi další zbraně, které budeme moci využívat, patří nejrůznější blastery, omračující hole, termální bomby a další lahůdky, z nichž některé známe i z předchozích dílů.

Již první Dark Forces oslňovaly skvělým designem levelů a Jedi Outcast by měl v této tradici pokračovat. Důraz je kladen zejména na rozsáhlost a propracovanost venkovních prostor, které vymačkávají z enginu Quake III maximum. Samozřejmostí je několikapatrová struktura jednotlivých úrovní, která nám umožní spoustu taktických alternativ boje. Vyčistit si jedno patro na dálku od nepříjemných stráží a až potom do něj vtrhnout a dokonat dílo zkázy, je jen ta nejjednodušší z nich.

Ale pozor, zapracováno bylo značně i na umělé inteligenci nepřátel, kteří se budou přizpůsobovat vašemu stylu boje. Jednou taktikou proto Jedi Outcast rozhodně nedokončíte. Pokud budete například bojovat "partyzánským" způsobem a skrývat se v temných zákoutích, můžete po nějaké době čekat útok obrovského množství stráží, které vyhlásí poplach a pročesají okolí do poslední pavučinky. V tom případě se musíte velmi rychle klidit, protože proti přesile byste neměl prakticky šanci.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nejdříve na jaře příštího roku
Jak sami vidíte, o Jedi Outcast toho zatím moc nevíme, ale i to, co je známo, jasně naznačuje, že se můžeme těšit na absolutní bombu. Propracovaný svět Star Wars, skvělé technické zázemí od Raven Software a rozmanité souboje jsou těmi nejjasnějšími devizami, se kterými Jedi Outcas do souboje o hráče půjde. Konečný výsledek bohužel spatříme nejdříve v polovině příštího roku, nicméně o jakýchkoliv dalších novinkách z vývoje vás budeme okamžitě informovat. Na to se můžete spolehnout...

Martin Bach-GamePort
připravil: jd





Blixa

Nejnovější články