Jako granát zpoza rohu se objevila Ion Maiden, duchovní nástupkyně Duke Nukem 3D
zdroj: tisková zpráva

Jako granát zpoza rohu se objevila Ion Maiden, duchovní nástupkyně Duke Nukem 3D

2. 3. 2018 12:41 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Proč se obtěžovat s tiskovými zprávami a budovat hype v průběhu vývoje, když určitě postačí hru rovnou šoupnout do předběžného přístupu a slovo už se nějak rozšíří samo? Možná přesně taková konverzace proběhla v kancelářích 3D Realms, protože zničehonic vydali rozpracovanou verzi hry Ion Maiden. Její minulost je poměrně zajímavá, a i současnost pravděpodobně stojí za to.

Pro odhalení kořenů Ion Maiden se musíme vrátit do roku 2014, kdy vydavatelství 3D Realms spolu s vývojáři Interceptor oznámilo duchovního nástupce stříleček z devadesátých let s názvem Bombshell. Hra vyšla na začátku roku 2016 a o kladném přijetí se opravdu mluvit nedá. Nás však zajímá Ion Maiden. Původně šlo o retro prequel k Bombshell dodávaný ve verzi bety v deluxe edici, a přestože to vypadalo, že se na něj zapomnělo, náhle je tady. A vypadá dobře.

V Ion Maiden hrajete za stejnou hrdinku Shelly „Bombshell“ Harrison a dozvíte se tak něco málo o jejím původu. Hra už od pohledu vypadá, jako by ji někdo zapomněl v šuplíku a vytáhl na světlo po dvaceti letech. Teď se tedy nebavím o hratelnosti, ale o enginu. Jde totiž o stařičký Build engine, na kterém běží klasiky jako Duke Nukem 3D, Blood a Shadow Warrior.

zdroj: Vlastní

Nejde ale o úplně plnohodnotné retro, protože engine se dočkal menších vylepšení. Největší dopad na hratelnost mají projektily. Dříve nic takového nebylo, zbraň prostě vystřelila a cíli se ubral život. V Ion Maiden se vystřelená kulka musí fyzicky zavrtat do masa nepřátel, aby se neminula účinkem. Fungují zde headshoty, granáty se odrážejí od objektů, hra podporuje gamepady a sama ukládá postup.

Kdyby tvůrci chtěli, tak tyto věci nechají při starém, ale jejich cílem nebylo kopírovat, nýbrž navázat. Popravdě se mi tento přístup lehkého posunutí devadesátkových klasik k současnosti zamlouvá. Naštěstí to úplně nepřehnali, takže s klidem zapomeňte na procedurální generování a těšte se na ručně vytvořené mapy s mnoha možnostmi průchodu. Rozebírat počet různých nepřátel a zbraní asi nemá úplně smysl, je jich prostě hodně.

Jak již bylo řečeno, Ion Maiden je bez dřívějšího oznámení dostupná v Early Accessu na Steamu, kde vás vyjde na 20 eur. Momentálně je k dispozici několikahodinová příběhová kampaň, která se později samozřejmě rozroste. Počítá se i s multiplayerem a podporou modifikací. Plnou hru očekávejte v druhé polovině roku.

Nejnovější články