Infamous 2 - preview
zdroj: tisková zpráva

Infamous 2 - preview

10. 6. 2010 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Bestie o vás ví, bestie už si pro vás jde a nadpřirozené schopnosti vám tentokrát stačit nebudou. Utíkejte! Elektrizující superhrdina se vrátí na PS3 v novém městě.


Autor: Levis
Publikováno: 10. června 2010

Obrázek zdroj: tisková zpráva Ať už jste se na konci prvního dílu PS3 third-person akce Infamous (8/10, mega-recenze) rozhodli jakkoli, až poprvé spustíte její čerstvě oznámené pokračování, budete na tom zle. Z hlavního hrdiny a ve většině případů asi také zachránce obyvatel Empire City, tedy mladíka Colea MacGratha, se sice stal nejmocnejší tvor v celém městě, ale ani to mu tentokrát nebude stačit.

Colea má totiž nového nepřítele, tajemnou a nadpřirozeně silnou Bestii, která se poprvé mihla v krátké vizi na konci prvního dílu a jejíž obraz vás bude provázet po celou hru. Ta má jinak být podle vývojářů ze studia Sucker Punch větší a lepší než jednička, hlavního hrdinu zcela změní a vůbec udělá vše pro to, aby i tentokrát dostála minimálně oněch dvou milionů prodaných kopií, jako její předchůdce.

 Tony Hawk na druhou?
Vždyť se jen podívejte na to, jak ve druhém díle Cole vypadá, copak to není úplně jiný chlapík než dřív? Důvodem pro to byl prý fakt, že hráči jedničky se s ním nedovedli příliš ztotožnit. Autoři se proto rozhodli udělat Colea hezčího i přitažlivějšího a údajně si při tom kladli otázku, jak by vypadal třeba Tony Hawk nebo Travis Pastrana, kdyby z nich měli být superhrdinové. Odpovědí je právě Coleova nová podoba - a pozor, také hlas nadabovaný od jiného herce.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Jako bohové
Infamous 2 natolik vylepší vaše nadpřirozené schopnosti, že si budete připadat jako bohové - ostatně v porovnání s jedničkou to z příměrů používaných autory vypadá, jako byste v prvním dílu hráli nějakou nenásilnou arkádu. Od dvojky čekejte, že bude více emotivní, osobní, fyzická, brutální, má klást větší důraz na postavy a příběh. V neposlední řadě například zaplní ulice téměř dvojnásobným počtem civilistů i aut anebo přinese nové úhly kamerových pohledů a la Uncharted 2.

Od samého začátku hry tedy víte, že tajemná a nepředstavitelně silná Bestie si pro vás jde. Osvětlí vám to překvapivě už ne komiksová scénka, jaké v prvním dílu vyprávěly příběh, ale plnohodnotný filmeček z herního enginu, což je první příjemná novinka (byť komiksy chybět také nebudou). A to všechno kvůli Kesslerovi z prvního dílu - to on se rozhodl vycestovat zpět v čase, aby Colea na souboj s Bestií připravil.

 Únik před jistou smrtí
Všechno, co hlavní hrdina doposud zažil, včetně způsobu, jakým získal své nadpřirozené schopnosti nebo kterak zemřela jeho přítelkyně Trish, to vše bylo součástí Kesslerova plánu. Mělo to sloužit ku vašemu prospěchu, ale ani sebetvrdší Cole s minimem závazků se na začátku Infamous 2 nevyrovná zkáze, s jakou poprvé přijde Bestie.

Při prvním střetu proto hrdina jen o fous uniká jisté smrti a okamžitě mu také dojde, že musí z města uprchnout; na cestách si pak Cole uvdomí, že Kessler se patrně přepočítal a neuvědomil si, že když bude měnit minulost, změní se leccos i v současnosti. A že na jeho pomoc se tentokrát spolehnout nelze.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Cesta na jih
Pár minut a pak již stanete ve fiktivním jižanském městě New Marais, vlastně velmi nebezpečné, ale jinak pestré metropoli, kterou autoři vymodelovali po vzoru New Orleans. Právě z New Marais totiž pochází organizace First Sons, která vyvinula technologii Ray Sphere a především onen předmět, který Coleovi v první hře věnoval jeho nadpřirozené síly. Právě proto se hrdina pouští do hledání, snad ve snaze, že najdete ještě další zbytky technologie a podaří se mu své síly vyhnat na maximum.

Tenhle úkol se bude klenout napříč celým příběhem hry a čím budete bezradnější, tím blíž vám bude Bestie, protože Bestie o vás moc dobře ví a Bestie už si pro vás jde. S každou kapitolou hry uvidíte záznamy fiktivního zpravodajství ze zpustošených zemí a vypálených apokalyptických krajů, vždy blíž a blíž New Marais... Stihnete to, než se s Bestií střetnete podruhé a naposledy?

 Bažiny, plantáže, hřbitovy
Co se samotného města týče, New Marais je plné temných koutů a přitemnělých uliček, ale narozdíl od původního Empire City je také velmi kulturně pestré. Díky převzaté francouzské architektuře se na ulicích skví staré baráky s verandami, nedaleko za městem jsou bažiny plné krokodýlů, v opačném směru zase plantáže a jinde i tajuplný hřbitov. Tam všude se v Infamous 2 podíváte.

 Milice
Když totiž Cole přijede do města, zjistí, že si nevybral zrovna tu nejvhodnější chvilku. New Marais ovládli vojáci Milice, násilné a velmi dobře organizované skupiny, zasvěcené "čistotě lidstva". Jak totiž rázem zjistíte, to, co se vám přihodilo v první hře, se v Infamous 2 najednou děje leckomu. Lidé po celé zemi se náhle učí používat elektrické či jinak nadpřirozené schopnosti a Milice je tu právě od toho, aby takové nebožáky na místě popravila.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Právě souboj s místní odnoží skupiny bude patřit mezi vaše další úkoly ve hře. Hned v samotném úvodu hry se Cole připlete na vojenskou přehlídku Milice, kterou napadla skupina mutantů z bažiny. Mezi vším tím zmatkem už se hrdina málem propracuje až k samotnému lídrovi, charismatickému Bertrandovi, ale na podobný duel by v takovou chvíli bylo ještě brzo. Že ale ve finále hry dojde i na Bertranda je zcela jasné.

 Už umíte létat?
Na začátku Infamous 2 bude váš hrdina zhruba stejně silný, jako když končil první díl. Ne všechny síly se mu zachovaly ve zcela identické podobě, ale všechny ty stěžejní tu jsou a navíc přibyl prostor pro spoustu dalších. A pokud jsou náznaky z tábora vývojářů správné, pak si hrdina ve druhém díle začne osvojovat i schopnosti související s používáním ledu.

Z nových elektrických schopností lze zmínit Induction, která vás vynese do vzduchu a s níž se budete snáz dostávat na střechy domů. Slouží to ostatně jako dobrý příklad: dokud jste opravdu nezapracovali na svojí síle, před Bestií budete muset utíkat, takže podobné skilly vůbec nejsou od věci.

 Ocelová trubka
Ve dvojce také nebude chybět pořádný boj na blízko: Cole má po celou hru v ruce třímat ocelovou trubku nabitou elektřinou a podle všeho půjdou útoky s touto zbraní zkombinovat přímo s využívánám elektrických sil. Co se dále změní je systém používání karmy: zatímco v prvním Infamous se vaše karma utvářela podle toho, zda jste dělali dobré nebo špatné rozhodnutí, ve druhém díle budete mít vždy na výběr z více variant a velmi často nebudete tušit, která je dobrá nebo zlá.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Z toho mají pramenit i různá morální dilemata později, když např. zjistíte, že kvůli vašemu rozhodnutí někdo zemřel. Každopádně i tentokrát se postupně vyprofilujete a podle cesty, kterou zvolíte, vás čeká jeden ze dvou možných konců. I tentokrát vám jinak bude pomáhat známá tvář z jedničky, váš někdejší zrádce a teď už opět parťák Zeke. Narozdíl od Colea ho namluví opět tentýž herec.

 Doprovodné filmečky
Sucker Punch jinak tvrdí, že tentokrát už z PlayStationu 3 vymáčknou opravdu všechno. Dopředu slibují opravit všechny neduhy, které trápily první díl, a mimo jiné se jim prý optimalizací enginu podařilo zajistit větší část zinčitelných objektů ve hře.

A pak... Už i vrabci na střeše si měsíce šeptají o tom, že Infamous 2 by mělo mít multiplayer. Autoři zatím mlčí. Ale je to takový ten mlčenlivý úsměv - a tak se chce doufat, že ještě všechno není ztraceno. Infamous 2 vyjde příští rok pro PlayStation 3.

Související články: Vše o prvním dílu Infamous

Zdroj: Game Informer

Levis
autorovi je 20 let, studuje v Praze a na Tiscali působí od roku 2002, dnes coby zástupce šéfredaktora a novinkář

 
 

levis

Nejnovější články