Anachronox - preview
zdroj: tisková zpráva

Anachronox - preview

21. 2. 2001 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Zařadí se chystaný Anachronox od ION Stormu mezi ty nejlepší sci-fi RPG počítačového věku nebo jen propadne jako Daikatana?


Anachronox - preview

Autor:Xentar
Publikováno: 21.února 2001

Slibné sci-fi RPG
Přes dokonalost, s jakou si dnešní stroje poradí se zobrazením třetího rozměru ve hrách, nejsou to 3D střílečky, které by získávaly největší počet hráčských duší. V přitažlivosti se nemohou rovnat s jiným žánrem. S žánrem, jehož zastoupení je méně početné, ale o to kvalitnější. Zařadí se chystaný Anachronox mezi ta nejlepší RPG počítačového věku?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Vymyslet něco nového je v herní branži stál těžší, a tak se většina vývojářů soustředí na rozvíjení již jednou použitých nápadů, občas osvěžených závanem tvůrčího ducha. Na stejném principu vzniká i Anachronox, který na první pohled nezapře jistou spřízněnost se sérií Final Fantasy. Podle autorů se bude jednat o RPG zasazené do sci-fi budoucnosti se silným příběhem proloženým ironickým humorem. V současnosti na něm pracují vývojáři z firmy Ion Storm a protože se pomalu blíží termín dokončení, nastala správná chvíle na to, abychom se této hře podívali trochu na zoubek.

Tři hlavní hrdinové
Ačkoliv má být příběh tím nejdůležitějším, příliš se o něm zatím neví, jenom ty obvyklé řeči. Hledání mimozemské technologie, která spojuje magii a techniku, neznámá hrozba, která může způsobit zánik světa a několik hrdinů, kteří mohou tajemství objevit a zachránit svět. Bla bla bla. Nicméně Ion Storm už dokázal, že pro své hry umí najít opravdu dobré scénáristy. Vy si vážně nevzpomínáte, kdo dělal Deus Ex? A také, příběh bylo klišé a přitom jste atmosféru mohli vážit na metrické centy! Odhalena byla také totožnost několika základních postav:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hlavním hrdinou bude neohrožený soukromý detektiv (no není to sranda?), k němu se časem přidá krásná a oprsená kočka, která si vydělává jako námezdný zabiják, a třeba prudivý dědek, svého času kurátor technického muzea. Pěkná směska, ne? Pokud by vám tito tři nestačili, budete moci dva své pomocníky obměňovat podle potřeby, k vašim službám se v průběhu hry nabídne celkem sedm postav. To není moc, zvláště když to srovnáte s počtem postav, které ve hře potkáte, ale nebudete je moci ovládat.

Poslední hra na Quake II enginu
Opravdovou pozoruhodností je fakt, že hra je postavena na engine Quake II, což už je poměrně zastaralý systém. Tedy pro 3D střílečky, nicméně podle všeho to vypadá, že Anachronox z tohoto archaického engine vymačká nemožné. Ať už půjde o kvalitu textur, rozmanité animace či synchronizaci rtů s řečí. Kamera navíc nebude stabilní. Většinu času se budete dívat z ptačího pohledu, ale při rozhovorech se kamera přiblíží k aktérům hovoru a bude je snímat hezky z blízka. Ještě neuvěřitelnější než propracovanost pohybů je však skloubení engine čistokrevné střílečky s tahovým systémem soubojů. Nevíme, jestli je to další ukázka zvrhlého smyslu pro humor, nicméně je to fakt, se kterým se musíme smířit. Fanoušky žánru to však jistě mrzet nebude. Ono je vždy lepší si akce dopředu promyslet a naplánovat, než se vrhat do akce bezcílně a většinou s mizerným výsledkem.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V boji samozřejmě nevyužijete pouze zbraně, okolí bude interaktivní, objevíte-li čudlík, určitě nebude na škodu ho zmáčknout. Třeba zmizí most mezi vámi a nepřáteli, nebo se objeví nečekaná pomoc. Používat budete moci i speciální útoky, zvláštní schopnosti jednotlivých hrdinů a dokonce i magii. Speciální vlastnosti a jejich vývoj je nedílnou součástí každé role playing game a tak nechybí ani tady. Kromě těch klasických atributů zde najdete i schopnost prudit, která vám může ušetřit mnohé nesnáze. Počkejte, až vám někdo nebude chtít něco dát, stačí chvíli prudit a dotyčný vám snese modré z nebe, jen abyste přestali. Už se těšíme.

 Bezkonkureční hudba?
Hra, tak jak se dostane do obchodů, by měla poskytovat přibližně 50 hracích hodin, tedy pro normálního člověka. Pokud se vám to zdá málo, můžete mít pravdu. Názor ale změníte v okamžiku, kdy zjistíte, že v balení s hrou má být i kompletní editor čehokoliv. Veškeré důležité informace ve hře včetně rozhovorů jsou totiž uloženy v jednoduché textové formě. Bude tedy jen na vás, jaký příběh si vytvoříte. A pokud budete líní, nebudete muset tvořit, bude vám stačit, když se čas od času připojíte na net a máte doma pokračování. No, abychom to zase s tou chválou nepřehnali, hra ještě není úplně hotová a pokud se něco může pokazit, tak se to pokazí.... Nebo možná ne.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Á propos, zapomněli bychom na jednu důležitou věc. Anachronox bude mít bezkonkurenční hudbu. Odkaz na download najdete nejspíš někde kolem spolu s odkazem na video ze hry. Pak naše nadšení určitě pochopíte. Jestli jste měli rádi sérii Final Fantasy nebo Deus Ex, začněte si pomalu nacvičovat pokřik: "Král zemřel, ať žije král!"

Xentar

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Nejnovější články