Jakýpak pacifismus? Čandragupta promění Indii v dobyvačný postrach šesté Civilizace
zdroj: tisková zpráva

Jakýpak pacifismus? Čandragupta promění Indii v dobyvačný postrach šesté Civilizace

2. 1. 2018 11:03 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Indii v datadisku Rise and Fall pro Civilization VI povede Čandragupta Maurja. Ale jak to? Vždyť tahle civilizace už ve hře je, a navíc všichni vědí, že na Indickém subkontinentu odjakživa vládne železnou rukou strašlivý tyran Gándhí! Že by snad starověký panovník vsedl na slona, vyhnul se atomovkám a Gándhího sesadil? Nic takového. Indie je zkrátka po Řecku dalším národem, který se dočká alternativního lídra, a ten výrazně změní styl hraní.

Gándhí je do historie série Civilization nesmazatelně zapsán krvavým písmem jako muž, který pro totální světovou destrukci nukleárními vynálezy nejde daleko (v původní hře za to mohl bug, který chybně nastavil jeho agresivitu). V šestce je ovšem milý Mahátma velmi mírumilovným vůdcem, a tak všem agresivním stratégům majícím v oblibě válečné slony přijde vhod Čandraguptova dobyvačná politika.

Zakladatel Maurjovské říše proslul jako vynikající generál i panovník, který svrhnul dosavadní zkorumpovanou dynastii a založil vlastní mocný stát. Dokonce se na severu popral i s Alexandrovým diadochem Seleukem, kterému po uzavření míru daroval 500 válečných slonů. Mimochodem, není skoro až neuvěřitelné, že makedonská hegemonie sahala tak daleko na východ? Střet středomořské antiky s indickými panovníky třetího století př. n. l. skoro připomíná alternativní historii, kterou Civilizace tak ráda vytváří (Aztékové právě dobyli Amsterdam, můj pane!).

zdroj: Vlastní

Ale dost dumání nad dějinnými kuriozitami, vraťme se zpátky ke hře a k tomu, co s sebou Čandragupta vlastně přináší. Jeho speciální schopnost se jmenuje Arthašástra, podle dobové učebnice politiky a vojenského umění, kterou sepsal panovníkův vychovatel, bráhman Čánakja. A jak může Indie tuhle knížečku využít? Vyhlášením „expanzivní války“, po němž vaše armáda obdrží bonusové body pohybu i bojové síly pro první fázi konfliktu.

Můžete se tak na nepřítele vrhnout jako hladoví vlci a ukousnout si pořádný díl jeho území, ještě než se stačí vzpamatovat z šoku, že má za domem místo louky a lesíku armádu rozzuřených chobotnatců. Tahle verze indické frakce se tak ideálně hodí k dominačnímu vítězství, při němž všechny své nepřátele potřete silou zbraní, místo abyste si někde v galeriích schovávali trapné matlanice nebo uctívali chabá božstva.

Čandragupta dorazí spolu se svými kolegy Čingischánem, Vilemínou Nizozemskou, korejskou královnou Seondeok a dalšími lídry už 8. února. O rozšíření Rise and Fall, které kromě vládců a civilizací přinese i spoustu nových mechanik, si můžete přečíst víc v samostatném článku.

Nejnovější články