Koncert pro 19 národů - zaposlouchejte se do soundtracku Civilization VI
zdroj: tisková zpráva

Koncert pro 19 národů - zaposlouchejte se do soundtracku Civilization VI

21. 10. 2016 12:08 | Téma | autor: Petr Poláček |

Ještě jeden tah a půjdu spát. Nakonec z toho byla stále přijatelná hodinka a půl, když se někdy po půlnoci konečně odemkla na Steamu Civilization VI. Hezkých pár minut z těch devadesáti (no, možná spíš víc) ale po spuštění sežralo něco jiného, než zkoušení novinek (rozdělení měst na čtvrti apod.) stranou – soundtracky v Civilization hrách nebyly nikdy originální, ale jejich podivný motivační náboj může působit až uhrančivě. Zvlášť, když hudba hraje hodně nahlas. A pokud ještě Civilization VI nemáte a nehrajete, abyste se mohli do tónů písní jednotlivých národů v různých fázích vývoje zaposlouchat, můžete si posloužit díky soundtracku na Youtube.

Nejde o kompletní hudební doprovod Civilization VI. Chybí například hlavní téma, které mě svým nástupem po spuštění řádně rozhodilo – v dobrém slova smyslu. To si ale můžete poslechnout samostatně v živém provedení někde níže. Přesto na vás v následujícím setu čekají velkolepé pasáže plné orchestrálního klišé, které ale funguje. Témata jednotlivých národů, rozdělená podle stádia vývoje ve hře, na sebe krásně navazují, jakkoli jsou za sebe na Youtube řazená chronologicky, zatímco ve hře by se všechno mělo prolínat.

Vlastně takto: ve hře by se měla hudba různých národů a historických období prolínat dynamicky. Když při hře za Japonce dosáhnete průmyslového období, bude vám k tomu hrát odpovídající hudba. Pak narazíte na Řeky ze středověku, kterým hraje jiná hudba. A vaše hudba by se měla s tou řeckou v určitém poměru promíchat.

Nehrál jsem Civilization VI dost dlouho na to, abych si mohl ověřit, jak dobře to v praxi funguje. Než se k tomu ale dostanu, bude na pozadí hrát jako kolovrátek alespoň soundtrack. Škoda, že ho zatím mají tvůrci špatně označený, čili se nedá mezi skladbami dobře přeskakovat. No, aspoň si to pustíte celé. Má nejoblíbenější pasáž začíná v tomto momentě, a kdyby vás Youtube štval, najdete soundtrack i na službách Apple Music, iTunes, Amazon Music a Google Play.

Civilization VI vyšla 21. října pro PC - recenzi můžete čekat v průběhu následujících dnů.

Nejnovější články