Valve potvrzuje Counter-Strike 2
zdroj: Valve

Valve potvrzuje Counter-Strike 2

22. 3. 2023 18:48 | Novinky | autor: Jan Slavík |

A je to tady. O tom, že se hýbou vody okolo legendární střílečky Counter-Strike: Global Offensive, už se nějakou dobu ví, ale teď to máme černé na bílém: Chystá se evoluce značky, která ponese prostý název Counter-Strike 2

Nečekejte nicméně nějaký zbrusu nový zážitek, v němž nezůstane kámen na kameni. Stejně jako když končil CS: Source a nastupoval CS: GO, základy zůstanou na místě, ale technologie poskočí vpřed. I když... jak se to vezme. Některé chystané změny mají potenciál obránit zážitek vzhůru nohama, jak se sluší a patří.

Mapy se v novém Counter-Striku dočkají různé míry úprav. Některé tvůrci postavili znovu od píky a měl bych problém je poznat (Overpass), jiné obdržely facelift, lepší nasvícení a bohatší prostředí (Nuke) a největší klasiky se pak vývojáři moudře rozhodli neměnit vůbec, jen je trochu jinak nasvítit (Dust2, Mirage). Na ukázkové porovnání se můžete podívat na oficiálních stránkách hry. A osobně by mě celkem zajímalo, jestli budou v nových lesklých površích vidět i hráči za rohem.

zdroj: Valve

Sahat se bude také na hratelnost. A to tak, že hodně. Výrazné změny jsou přitom potvrzené vlastně jen dvě, a pokud s hrou nemáte vlastní zkušenost, mohly by se jevit nedůležitě, možná ba přímo nicotně. Ale kdo CS hraje, ví, že to jsou pořádné dělovky.

Zaprvé: Volumetrický kouř. Což takhle řečeno nezní moc objevně, ale v praxi se to rovná kouři, který reaguje na vnější fyzikální vlivy. To znamená, že ho můžete odfouknout tlakovou vlnou granátu či na moment „rozhrnout“ palbou, například. A dým se také bude realisticky šířit s ohledem na prostředí, takže lépe vyplní úzký prostor a půjde například zakouřit chodbu skrz okno a podobně.

Přesné používání kouřových granátů a blokování nepřátelského výhledu v pravý čas na pravém místě je neskutečně zásadní součást týmové taktiky, tahle změna je reálně na takové úrovni, jako kdyby ve Valve ohlásili, že odstranili zpětný ráz zbraní nebo že se odteď bude bojovat jenom na meče.

zdroj: Valve

Zadruhé: Konec tikajících serverů. Servery v CS: GO až doposud vyhodnocovaly situaci v krátkých intervalech, což znamená, že mezi například stiskem spouště a reakcí hry mohla vzniknout odezva. Naprosto minimální, bavíme se v řádu nízkých milisekund, ale právě těch pár milisekund kolikrát mohlo znamenat rozdíl mezi slavným vítězstvím a potupnou kulkou v hlavě.

Tomu bude konec. Tvůrci vypracovali nový systém, díky kterému bude server reagovat ve skutečném reálném čase okamžitě, když dojde k nějaké akci hráče. Paráda.

zdroj: Valve

Těsit se můžeme na řadu dalších věcí, například pěknější efekty či vylepšené a přesnější zpracování zvuku, takže půjde ušima lépe lokalizovat například dupajícího nepřítele. A prý to není všechno, Valve slibuje, že víc se dozvíme v následujících měsících.

Counter-Strike 2 dorazí jako bezplatný update pro CS: GO už v létě. Momentálně probíhá uzavřené testování, do kterého Valve rozesílá pozvánky. Pusťte si Global Offensive a hledejte upozornění v hlavním menu. Pokud ho najdete, patříte k vyvoleným.

Firma sice tvrdí, že výběr probíhá podle toho, kolik máte v nedávné době nahráno v Counter-Striku a podobně, ale osobně bych spíš čekal něco ve stylu, že pokud jste nebyli na IEM Katowice 2023, nemáte šanci. A tím tedy samozřejmě myslím na pódiu pro hráče, ne v obecenstvu. Ale kdo ví, třeba se pletu a zrovna vy dostanete příležitost – tak se radši podívejte.

Nejnovější články