V Číně otestovali Steam Deck. Zvládá velké hry v až 60 FPS
zdroj: Foto: Valve

V Číně otestovali Steam Deck. Zvládá velké hry v až 60 FPS

1. 10. 2021 8:05 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

První zájemci o handheldovou konzoli Steam Deck od Valve musejí vydržet do letošního prosince, kdy se začne rozesílat, zatímco na ostatní se dostane v různých fázích příštího roku. Někteří vývojáři nicméně už dostali devkity tohoto zařízení, aby se s ním mohli seznámit a zjistit, jak na nich poběží jejich hry. A jeden takový vývojář z Číny se o své zkušenosti podělil na internetu (díky WCCFtech).

Dostáváme tak první informace o tom, jak si malý přenosný počítač poradí s velkými hrami z posledních let a jde taky o jeden z prvních důkazů, že Steam Deck skutečně rozjede nejrůznější tituly z vaší knihovny. Je ale otázka, jakým způsobem uvede vybranou hru do pohybu.

Jako první si testující uživatel posvítil na akční adventuru Shadow of the Tomb Raider z roku 2018, která mu na vysoké grafické nastavení běžela v průměru ve 36 FPS, přičemž prý nedocházelo k žádným zásadnějším propadům. Stačilo ale trochu snížit nároky, aby docílil 60 FPS při nativním rozlišení.

Dále otestoval Doom Eternal, který zvládl průměrných 60 FPS na středním nastavení, zatímco při vyšším grafickém nastavení spadl průměrný počet snímků za sekundu na 46. Dota 2 jakožto zástupce esportu umí na nízkém nastavení 80 FPS, zatímco na nejvyšším 47 FPS.

A na konec došlo i na Cyberpunk 2077, hardwarově nejnáročnější z testovaných her, se kterou měly problém i normální počítače a velké konzole. Na Steam Decku od ní nečekejte zázraky, i když je vlastně zázrak, že toto malé zařízení hru údajně rozběhá na vysoké nastavení ve 20 až 30 FPS.

Kromě her se test zaměřil i na další aspekty, jako je například výdrž baterie a teplota. Po třech hodinách hraní od plného nabytí ukazoval stav baterie 46 %, takže by vám konzole v handheldovém módu měla vydržet minimálně 4 až 5 hodin. Teplota během testování ukazovala 43 stupňů v zadní části a 29 stupňů okolo úchopů.

Jsou to zajímavé poznatky, ale je potřeba mít na paměti, že devkity se od výsledného produktu mohou trochu lišit. A nikdo nemohl čekat, že Steam Deck rozběhá hry posledních let na plné detaily ve stabilních 60 FPS. Fakt, že to některé dají na nižší detaily, je vlastně malý zázrak.

Nejnovější články