V akčním RPG Immortal Planet vás postihne ta nejhorší kletba ze všech – nesmrtelnost
zdroj: Vlastní foto autora

V akčním RPG Immortal Planet vás postihne ta nejhorší kletba ze všech – nesmrtelnost

23. 7. 2017 13:30 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Když máte strach ze smrti a chtěli byste se jí vyhnout, jak nejdéle to jen půjde – což je stav, v němž podle mě žije nemalé procento lidí – znamená to zároveň, že chcete být nesmrtelní? Nejspíš v tom bude nějaký rozdíl, protože zatímco první postoj mi připadá společensky akceptovatelný, proti tomu druhému vás důrazně varuje spousta kulturních artefaktů hlasitě prohlašujících: „Být nesmrtelný je vážně docela na nic.“ Patří k nim i Immortal Planet. Tohle hardcore akční RPG inspirované sérií Souls se totiž odehrává na planetě, jejímž nesmrtelným obyvatelům dlouhověkost vyrvala z mysli veškeré stopy příčetnosti.

Jak už to tak bývá, na úplném začátku si vaše postava nic nepamatuje a jejím jediným cílem je najít odpovědi na své nespočetné otázky. Zároveň se pochopitelně snaží přežít, ale když se jí to nepovede, nic se neděje – ani vy nemůžete uniknout kletbě Nesmrtelné planety a opět se zrodíte. Z herního hlediska to znamená téměř identickou strukturu, jakou najdete v Dark Souls. Své zkušenosti musíte utratit, uložit u některého bodu nebo riskovat, že o ně ve smrti přijdete, ačkoli i poté existuje naděje, že je získáte zpět.

A věřte tomu, že smrt si vás najde. Souboje tu jsou nemilosrdné, trestající jakýkoli náznak zbrklosti či netrpělivosti. Vaší jedinou nadějí je postupovat metodicky a soustředěně, pozorovat své nepřátele a dokonale se seznámit se svou postavou. Z traileru vyzařuje jistá hektičnost navzdory skutečnosti, že bojování vlastně není přehnaně rychlé a zběsilé. A jak se na hru inspirovanou díly studia FromSoftware sluší a patří, v každé úrovni na vás číhá brutálně obtížná potyčka s bossem.

zdroj: Archiv

Klíčovým prvkem bojování je výdrž. Tu si musíte hlídat nejen u své vlastní postavy, ale i u nepřátel. Když spatříte, že se některý z Nesmrtelných vyčerpal, můžete ho jednoduše omráčit, čímž si ho vlastně naservírujete na stříbrném podnose. Pokud ale podobný chvat použijete proti odpočatému sokovi, karta se obrátí a citron se ocitne ve vašich ústech. Proto je důležité využívat speciální schopnosti, které sice neudělují poškození, ale zato unavují vaše nepřátele.

Za hrou stojí polský vývojář Tomasz Wacławek, který se před dvěma lety prezentoval sympaticky originální tahovou plošinovkou Ronin (recenzi najdete zde). Nechám jej vysvětlit, čeho že se vlastně v Immortal Planet snažíte dosáhnout: „Během hraní prozkoumáte hrobky obývané různými skupinami Nesmrtelných. Každá z nich měla trošku jiný nápad, jak strávit věčnost, takže vás čeká obrovská variace nepřátelských typů a prostředí. Vaším cílem je zjistit, co se stalo s obyvateli planety, a uniknout kletbě nesmrtelnosti.“

Immortal Planet vypadá velice pěkně, byť z traileru na mě její akce působí maličko nepřehledně. Jenže koukat se na video a hrát hru, to jsou dvě velice odlišné věci. Druhé jmenované aktivitě se budete moci oddat už v pátek, 28. července, kdy hra vyjde na Steamu s cenovkou 15 dolarů.

Nejnovější články