Soudní spor tvůrců Disco Elysium se točí okolo podvodu za 117 milionů korun
zdroj: Foto: ZA/UM

Soudní spor tvůrců Disco Elysium se točí okolo podvodu za 117 milionů korun

25. 11. 2022 9:47 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

V Estonsku se konečně uskutečnilo první soudní slyšení ve sporu mezi několika klíčovými bývalými zaměstnanci studia ZA/UM a jeho současným vedením. Několik hlavních designérů bylo před rokem vyhozeno, načež se zhruba před dvěma měsíci ozvali s žalobou pro podvod.

Designéři, kteří byli zároveň podílníky ve firmě, tvrdí, že byli vyhození pro dotěrné otázky na vedení, které je mělo podvodem vystrnadit ze společnosti a zbavit jakékoliv kontroly nad ní. Vedení zase tvrdí, že tito lidé byli vyhození pro vytváření toxického pracovního prostředí a snahu ukrást značku Disco Elysium. Je to tedy klasicky velmi zamotané.

U soudu došlo k odhalení potenciálních důkazů – prvních koncept artů pro případné Disco Elysium 2. Ty měly být podle vyhozených vývojářů prodané studiem ZA/UM za pouhou jednu libru jiné společnosti, kterou vlastní současní majitelé studia.

Hned nato byly obrázky prodané opačným směrem, zpátky do ZA/UM, ale s tím rozdílem, že jejich cena vzrostla na 117 milionů korun. Podle žaloby to mělo být prvním krokem k prodeji studia Microsoftu nebo Tencentu, ke kterému nakonec nedošlo.

Žalobu tvořili tři vývojáři, ke kterým se ale přidal ještě Kaur Kender, který byl rovněž vyhozen. Ten tvrdí, že vyhazovem přišel o svůj podíl ve firmě ve výši 24 milionů korun. Navrhl, aby hlavní podílník Ilmar Kompus byl zbaven svého podílu, aby ho během probíhajícího soudního procesu nerozprodal. Soud v této žádosti vyhověl.

Kender dále prozradil, že druhý ze současných členů vedení studia Tõnis Haavel je v dluhu přesahujícím 273 milionů korun, což má původ v jeho předchozím podvodu, z nějž byl skutečně usvědčen a odsouzen k odnětí svobody.

Tím to samozřejmě ještě nekončí a v budoucnu o studiu ZA/UM, jeho bývalých zaměstnancích, současném vedení a osudu značky Disco Elysium jistě ještě uslyšíme.

Nejnovější články