Klíčoví vývojáři RPG Disco Elysium byli odejiti ze svého studia
zdroj: Foto: ZA/UM

Klíčoví vývojáři RPG Disco Elysium byli odejiti ze svého studia

3. 10. 2022 12:12 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Martin Luiga, jeden ze zakládajících členů kolektivu ZA/UM, který stojí za fenomenálním RPG Disco Elysium, oznámil rozpad zmíněného studia, respektive oddělení tvůrčí skupiny autorů. Ze ZA/UM měli v loňském roce nedobrovolně odejít tři klíčoví autoři: Hlavní designér Robert Kurvitz, scenáristka Helen Hindpere a kreativní ředitel Aleksander Rostov. Luiga to uvedl v příspěvku na blogovém serveru Medium.

Rostov včera v tweetu potvrdil, že společně s Kurvitzem a Hindpere už nejsou součástí studia. Luiga dodává, že stále existující studio ZA/UM už nereprezentuje ideje, s nimiž ho v roce 2016 zakládali.

„Lidé a myšlenky mají být věční; organizace mohou být dočasné,“ vysvětluje Luiga. „Dle mého názoru byla tahle organizace celkově úspěšná a většina chyb, ke kterým došlo, byla nahodilá, daná sociokulturními podmínkami, do kterých jsme byli uvrženi. I přesto lidi povzbuzuji, aby se organizovali, a řekl bych, že jedna z vlastností, které kulturní organizaci ZA/UM chyběly, byla jakákoliv formální struktura. A nějakou dobu to bylo krásné. Upřímné díky všem, kteří nám fandili.“

Z rozpadu Luiga viní investory, kteří po úspěchu Disco Elysium měli donutit odejít klíčové členy, zároveň ale přiznává, že by bez jejich financování vývojáři patrně nebyli schopní svůj debut vydat. Mezi lidmi, kteří projekt zafinancovali, podle Luigy patří i první člověk, který byl v Estonsku odsouzen za investiční podvody. 

Disco Elysium by se i přesto mělo dočkat druhého dílu. Ohledně pokračování Luiga na Twitteru píše: „Myslím, že pokračování je ve skutečnosti na dobré cestě a možná ho dostanete i v té podobě, jak bylo zamýšlené, zároveň jeho dokončení asi zabere hromadu času, ale RPG fanoušci jsou na čekání zvyklí, že?“

Zbytek studia ZA/UM se k záležitosti zatím nevyjádřil.

Nejnovější články