Herní divize Microsoftu ve výnosech předstihla Windows
zdroj: Walmart

Herní divize Microsoftu ve výnosech předstihla Windows

31. 1. 2024 12:00 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Minulý týden jsme se dozvěděli o rozsáhlém propouštění, které Microsoft provedl ve svých nově nabytých studiích pod hlavičkou Activision Blizzard. Restrukturalizace se týkala hlavně Blizzardu, postihla ale i celou řadu dalších týmů, celkem se jedná o zhruba dvě tisícovky pracovních pozic. Rekordní akvizicí Activision Blizzard a na mobilní hry zaměřené firmy King si ovšem redmontský gigant výrazně upevnil pozici na herním trhu a herní segment nyní hraje v Microsoftu daleko větší roli.

Z aktuálně zveřejněných finančních výsledků posledního kvartálu loňského roku totiž vyplývá, že herní divize se stala třetím nejdůležitějším předmětem obchodování Microsoftu a výnosy z ní už stihly přeskočit ty za operační systém Windows. Gaming Microsoftu v tomto kvartálu vynesl přes 7 miliard dolarů, zatímco Windows se pohybují kolem pěti a čtvrt miliardy. Na první místě je cloud s bezmála 24 miliardami dolarů, druhou příčku pak zaujímá balíček kancelářských nástrojů Office s výnosy kolem dvanácti miliard.

Firma se od počátku roku 2022 nechlubí konkrétními čísly předplatitelů Game Passu, poslední čísla tedy hovoří o 25 milionech lidí, kteří si herní předplatné kupují. Dozvěděli jsme se ale, že zářijový launch Starfieldu službě výrazně pomohl a představoval největší denní nárůst předplatitelů od začátku jejího fungování.

Celkově narostly v uplynulém kvartálu výnosy z herní divize o 49 procent, z velké části samozřejmě díky zmíněné akvizici. Ta se výrazně projevila na ziscích z Game Passu, které samy o sobě vzrostly o úctyhodných 61 procent. V aktuálním kvartále se podle finanční ředitelky Amy Hood čeká růst okolo 40 procent.

Nejnovější články