Diablo ve Final Fantasy? Producent Naoki Jošida se rozpovídal o vysněné spolupráci
zdroj: Foto: Activision Blizzard

Diablo ve Final Fantasy? Producent Naoki Jošida se rozpovídal o vysněné spolupráci

23. 10. 2023 10:06 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Jedno z nejhranějších současných MMORPG, Final Fantasy XIV, se spoluprací a netradičních crossoverů neštítí – už dříve se v něm objevily akce s tematikou série Monster Hunter nebo Yo-kai Watch a ulítlá skákačková variace inspirovaná Fall Guys do něj přihopsá příští týden. Zásobárna nápadů v tomto ohledu ale ještě zdaleka není vyčerpaná, šéf vývoje a producent Naoki Jošida se na londýnském Fanfestu podělil o svůj crossover snů: FFXIV x Diablo.

„Už jsem se o tom v minulosti zmiňoval, ale jsem velký fanoušek Blizzardu. Takže kdybych si mohl vybírat, rád bych se v budoucnu pustil do nějaké formy spolupráce s Diablem,“ řekl Jošida na tiskové konferenci.

Je si nicméně dobře vědomý toho, že je jeho MMO o poznání méně temné než akční RPG od Blizzardu, byť se podobné estetice cíleně úplně nevyhýbá. „Diablo má poměrně hardcorovou estetiku, spousta ostnů a tak dále. Bylo by poměrně náročné skloubit to s naším ratingem. Na druhou stranu nechceme zklamat fanoušky ani jedné značky. Takže ano, je to těžké,“ vysvětluje Jošida, proč k jeho vysněné spolupráci možná nikdy nedojde. 

Jenže vizuální styl Fall Guys je na první pohled ještě mnohem méně kompatibilní, a přesto k téhle spolupráci došlo. Po příchodu pestrobarevných skákajících fazolek už se zdá estetika Sanctuary vlastně velmi přízemní a s Final Fantasy XIV docela ladí.

Jošida zároveň naznačil, že by se do MMO v budoucnu mohly vrátit starší časově omezené sezónní události, pokud si to komunita bude přát. Vývojářský tým už je prý v kontaktu se studiem Level-5 a zvažuje návrat eventu inspirovaného právě Yo-kai Watch. Znovu by se ale mohly objevit i akce a odměny, které nejsou spjaté s žádnými značkami. 

Nejužší spolupráci má ale čtrnáctka samozřejmě se samotnou sérií Final Fantasy. Producent prohlásil, že konceptuálně byla jejich hra vždycky takovou lunaparkovou poctou ostatním titulům v řadě: „Je pro mě obrovskou poctou, že Final Fantasy XIV hraje samotný otec-zakladatel série [Hironobu Sakaguči]. Zároveň je schopný v něm rozpoznat nejrůznější ikonické prvky napříč historií – mluvíme o historii dlouhé 35 let.“

Sakaguči, který vývoj Final Fantasy přenechal mladší generaci už před dvaceti lety, je dokonce velmi zapáleným fanouškem čtrnáctky. Dokonce prý zvládl dokončit některé z nejnáročnějších raidů, které MMORPG nabízí, aniž by se Jošidovi pochlubil.

Do Final Fantasy XIV v brzké době přibude alianční raid vycházející z Final Fantasy XI, Echoes of Vana’diel, a také předměty z Final Fantasy XVI, jejímuž vývoji šéfoval taktéž Jošida. V rámci téhle „spolupráce“ se ve hře objeví Cliveův outfit a také pejsek Torgal, kterého si hráči budou moct osedlat. 

zdroj: Square Enix

Outfity inspirované dalšími postavami prý ale do čtrnáctky nezamíří, čistě kvůli tomu, že tvůrci z šestnáctky nechtějí v rámci jiné hry poodhalit příliš mnoho – už proto, že jde zatím o exkluzivitu pro PlayStation 5, kterou si hráči na PC, kde má FFXIV velkou fanouškovskou základnu, ještě nemohli ani vyzkoušet. Jošida nicméně nevyloučil, že další dávka předmětů s tematikou Final Fantasy XVI dorazí někdy v budoucnu.

Nejnovější články