Bobby Kotick příští týden skončí ve vedení Activision Blizzard
zdroj: Getty Images

Bobby Kotick příští týden skončí ve vedení Activision Blizzard

21. 12. 2023 11:18 | Novinky | autor: Adam Homola |

Jak jsme se v říjnu dozvěděli, tak to nakonec skutečně bude. Generální ředitel Activision Blizzard, Bobby Kotick, ve svém dlouholetém působišti skončí společně na konci letošního roku, respektive kousíček před ním. Kotick z firmy oficiálně odejde 29. prosince 2023.

V herním průmyslu jde o významný okamžik, neboť Kotick byl jednou z nejvýznamnějších osobností, nejvýraznějších šéfů a jedním z těch nejdéle sloužících. Ve vedení Activisionu stál totiž od roku 1991. Pod jeho taktovkou se firma vypracovala z relativně neznámé společnosti na globální korporát, díky kterému jsme mohli hrát tituly jako Call of Duty, Tony Hawk's Pro Skater, Guitar Hero, Skylanders a další. Následně se pod jeho křídla dostal i Blizzard a především mobilní velikán King.

Jedním dechem je potřeba ale zdůraznit, že Kotick nebyl jen dlouhodobým veleúspěšným CEO, pod jehož vedením vznikla celá řada skvělých her. Šlo také o kontroverzní osobnost, jehož zprvu špatné PR a image nekompromisního byznysmena, kterému jde jen o peníze a ne o hry, se nakonec přetavila v reálné a obrovské problémy. V posledních letech totiž na povrch probublaly kauzy točící se kolem nevhodných podmínek na pracovišti, sexuálního obtěžování, výhružek, diskriminace a dalších závažných věcí.

V souvislosti s Kotickovým odchodem Microsoft nejmenuje žádnou přímou náhradu. Místo toho bude sada vedoucích pracovníků Activision Blizzard, včetně prezidenta Blizzardu, Mikea Ybarry, a prezidenta Activision Publishing, Roba Kosticha, podléhat Mattu Bootymu, prezidentovi společnosti Microsoft pro herní obsah a studia. Novou šéfkou studií ZeniMax a Bethesda pak byla jmenována Jill Braff.

Strukturální změny v Microsoft Gaming přicházejí po dřívějších významných změnách ve vedení Xboxu, kdy byla Sarah Bond povýšena na prezidentku konzolové divize. Tato škatulata zdůrazňují závazek společnosti Microsoft při začleňování Activision Blizzard do své širší strategie.

Z „ActiBlizzu“ má také v nejbližších dnech a týdnech odejít několik vedoucích pracovníků, včetně ředitelky komunikace Lulu Meservey a místopředsedy Humama Sakhniniho. Další odchody jsou plánovány na březen, což v praxi znamená poměrně velkou obměnu vedení společnosti.

Sám Kotick se pak se svými zaměstnanci loučí v prosincovém newsletteru.

Nejnovější články