Bethesda oživuje placené modifikace ve Skyrimu. Hráče naštvala hned ze dvou důvodů
zdroj: Bethesda

Bethesda oživuje placené modifikace ve Skyrimu. Hráče naštvala hned ze dvou důvodů

6. 12. 2023 11:00 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

The Elder Scrolls V: Skyrim oslavil před měsícem 12. narozeniny. Spousta her je v tolika letech už dávno zapomenutá, ale Skyrim dál žije svým životem díky nekonečně oddané komunitě, která hru nadále vylepšuje a hraje.

A v Bethesdě mají určitě radost, že se takto starý titul prodává na všech možných i nemožných platformách, ale monetizace není nikdy dost. Studio už v roce 2015 zkusilo zpoplatnit modifikace, aby tuto funkci do týdne zrušilo pro obrovskou vlnu nevole ze strany hráčů.

O dva roky později už se povedlo přijít s něčím, co nenaštvalo až tolik hráčů – Creation Club, kde bylo možné si některé modifikace zakoupit (Bethesda si na jejich tvorbu najímala některé moddery). Nyní se Special Edition na počítačích i konzolích dočkala 12GB aktualizace, která celý systém upravuje a posouvá do nových oblastí.

Skyrim modifikace East Empire Expansion Jedna z placených modifikací East Empire Expansion | zdroj: Bethesda

V menu hry se vám objeví takzvané Creations, které dávají dohromady Creation Club a všechny ostatní modifikace s dodatkem, že odteď může na modifikacích modifikacích vydělávat kdokoliv. Stačí, když Bethesda schválí vaši žádost o vstup do Verified Creator Programu, udělá z vás ověřeného tvůrce a pak už je jen na vás, za kolik svůj výtvor budete prodávat (v podmínkách není uvedené, zda si studio bere z prodejů provizi, případně v jaké výši).

Podstatné je, že své výtvory mohou tvůrci i nadále poskytovat zadarmo. Je jen na autorech, zda chtějí být za svou práci odměnění, a na Bethesdě, kolika tvůrcům něco takového umožní. Nicméně hráči samozřejmě neradi slyší o tom, že by měli platit za něco, co bylo doteď zadarmo a nechali se patřičně slyšet na sociálních sítích.

Vlnu nevole zvedl i fakt, že po aktualizaci přestal fungovat program Skyrim Script Extender, na kterém je závislá velká spousta modifikací. Jeho tvůrci ale naštěstí přispěchali s opravou, o své oblíbené mody nepřijdete. Jen si musíte stáhnout novou verzi Extenderu.

Patch kromě nového pojetí modifikací ještě upravil Skyrim pro potřeby hraní na Steam Decku a na ultra širokých monitorech se zobrazením v poměrech stran 16:9, 16:10, 21:9 a 32:9.

Nabízí se samozřejmě otázka, co Starfield? Ten se má v příštím roce dočkat oficiální podpory modifikací a rovněž oficiální FAQ je v tomhle ohledu docela návodné: „Nemůžeme se dočkat, až Verified Creator Program přineseme do co největšího možného množství her.“

Možná je opravdu načase smířit se s tím, že budeme šikovným tvůrcům z řad komunity muset platit za jejich vynaložené úsilí, čas a skvělé produkty, které dělají z her od Bethesdy lepší zážitky.

Nejnovější články