Vietcong - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Vietcong - návod 1.část

15. 6. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Taktická akce Vietcong od brněnského Pterodonu slaví velké úspěchy doma i ve světě a nejen proto jsme připravili podrobný návod, který vás krok po kroku provede každou z jedenácti kapitol hry.

Autor: Medik
Publikováno: 15.června 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva O úspěšné taktické akci Vietcong od brněnského Pterodonu a Illusion Softworks jsme na Tiscali Games psali už tolikrát, že ji každý pravidelný čtenář musí velmi dobře znát. Měli jsme tu recenze singleplayeru a multiplayeru, první dojmy z testovacího MP dema, reportáž z Vietcong party, první a druhý rozhovor s Jarkem Kolářem o vývoji hry, spoustu novinek a trailerů, české hratelné demo, poslední patch v1.2 nebo obecné tipy a triky pro hraní.

Přesto se našla řada lidí, kterým dělá dokončení Vietcongu nemalé potíže, a proto nyní přínášíme první díl podrobného návodu, který v první části krok po kroku popisuje zhruba polovinu singleplayerových misí ze hry. Pokud vás od trápení nezachrání ani naše pomocná ruka, máte možnost v nejhorší nouzi použít cheaty nebo unlocker pro zpřístupnění všech levelů atd., ale tím si samozřejmě pokazíte požitek ze hry, takže to nedoporučujeme. Pojďme ale na věc:

1. kapitola

 Přílet
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po úvodu, kde vám bude představen seržant C. J. Hornstem, který vás seznámí se situací vašeho předchůdce, vrtulník přistane. Vystupte z něj a po rozhovoru s radistou, který vás pošle za kapitánem, jděte do baráku TOC (je to ten s americkou vlajkou - na mapě dům s č.2). Uvnitř si promluvte s kapitánem a následujte ho až ke svému novému dočasnému příbytku. Jděte k posteli a odhoďte svůj batoh (standardně klávesou „F“). Vyjděte ze svého příbytku a dejte se doleva. Zamiřte ke střelnici (barák s č.5 na mapě), kde si můžete vyzkoušet střelbu z několika zbraní. Po chvíli přijde další člen vašeho týmu - zdravotník Joe Crocker a odvede vás za kapitánem. Teď stačí jen nastoupit do džípu.

 Lékařský výjezd
Obrázek zdroj: tisková zpráva Až si užijete jízdu v džípu, vystupte ve vesnici a následujte kapitána - za malou chvíli uslyšíte výstřel. Schovejte se za budovu vpravo a poté s ostatními za klády. Ve skrčeném módu pokračujte směrem na severozápad, kde se na kopci schovává nepřátelský odstřelovač. Vyběhněte na sever a schovejte se pod skálu. Po chvíli na skálu vylezte a sejděte cestou dolů směrem na západ. Dole na vás čeká pár nepřátel na likvidaci (doporučuji hodit granát a zbytek postřílet). Poté se vraťte do vesnice ke kapitánovi.

2. kapitola

 Výsadek
Po úvodní animaci vystupte z vrtulníku a nechte stopaře, aby vás vedl. Po chvilce stopař narazí na past (natažené lano s granátem) - zničíte ji tak, že dojdete ke granátu ve škrčeném modu a použijete klávesu „F“. Napravo vás čeká léčka s několika nepřáteli, postřílejte, co se z vaší pozice dá, ale nepronásledujte je, neboť tam číhá další past. Nachází se v úzké průrvě v pravém křoví před kmenem stromu. Zničit ji nemůžete, ale projděte kolem ní vlevo. Past se spustí, ale neublíží vám. Až to uděláte, nechte stopaře, ať vás vede, ale pozor na past (bambusové bodce) hned za kameny. Až jí překonáte, nechte stopaře, ať pronásleduje nepřítele. Cestou ještě narazíte na lehčí odpor, který není problém zvládnout.

 Ho čí Minova stezka
Sejděte o pár metrů níž, kde zpozorujete skupinu Vietcongu (nestřílejte na ně). Počkejte, až popojdou dál a sledujte je. Na křižovatce na vás ale čeká léčka - dva nepřátelé vepředu za kameny, dva nahoře ve skalách za křovím a dva za vámi, zlikvidujte je. Další skupinka je vpředu, zničte jí granátem. Probojujte se až pod provazový most, kde si dejte ovšem dobrý pozor, neboť na skalách jsou schovaní nepřátelé. Dostaňte se ke křižovatce a pokračujte cestou směrem na kopec. Na kopci se nacházejí dva nepřátelští vojáci a jeden u mostu. Až je vyřídíte, zavolejte stopaře a nechte ho, aby vás vedl přes most do džungle, kde je několik nepřátel, které není problém zničit. Stopař vás dovede až ke skladišti, které odkryjte (klávesou „F“). Umístěte C4 a nechte stopaře najít cestu ven.

 Zdrhej dál, Charlie
Obrázek zdroj: tisková zpráva Přejděte most z klád a postupujte až do půli kopce k řece. Zde chvilku počkejte, než po levé straně řeky uvidíte skupinu nepřátel a zabijete je. Pak si vyslechněte rádio a dejte se dál po řece směrem na západ. Po další zatáčce je ale na vás přichystaná další léčka - několik nepřátel schovaných za kameny. Zabijte nepřítele za prvním kamenem a schovejte se za ním, odkud postřílejte zbytek nepřátel. Poté se vydejte podél levého koryta potoka, kde se nachází další sklad. Ale je silně hlídán, takže hoďte do lesa několik granátů a zbytek postřílejte (je však důležité šetřit municí). Najděte poslední sklad zbraní a použijte C4. Vyslechněte si rádio a nechte stopaře, aby vás vedl, cestou narazíte ještě na lehčí odpor.

 Kmen Bahnar
Vydejte se podél řeky směrem na západ do vesnice. Až do ní dojdete, rozmístěte své muže a připravte se na obranu. Nepřítel bude útočit ze severovýchodu. Zničte ho a vyslechněte si rádio, poté počkejte, než vás vyzvedne vrtulník.

 Půlnoční překvapení
Hned do úvodního rozhovoru vám skočí jeden nepřítel, kterého rychle odstraňte. Vylezte ven a vydejte se doprava směrem k autoparku a vyčistěte ho. Dejte se cestou doleva směrem na západ a prostřílejte se až k západnímu vnitřnímu perimetru, kde si promluvíte s kapitánem. Projděte dveřmi do vnějšího perimetru. Jděte rovně a pak doprava, cestou narazíte na pár nepřátel, které zničte. Poté pokračujte rovně a hned doleva k minometům, za kterými se nachází díra od tunelu, vyslechněte si rádio a vydejte se do něj. Cestou narazíte jen na jednoho nepřítele a to hned na začátku. Až se dostanete na konec tunelu, umístěte C4 a vraťte se na začátek tunelu. Vylezte ven a počkejte, až Bronston odpálí C4.

3. kapitola

 Operace plechovka
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po vystoupení z vrtulníku jděte přímo k mostu, kde si vyslechněte rádio. Pokračujte na druhou stranu řeky přes most, kde se před vámi v křoví schovává jeden voják, další je v malé pevnůstce nalevo od vás. Dostaňte se na křižovatku a vydejte se směrem nahoru k pevnosti. Napravo od ní je zákop s vojáky, zničte ho granátem a zbytek přeživších postřílejte. Abyste se nezdržovali s čištěním bunkru, hoďte zblízka do jeho okna granát.

Pak si vyslechněte rádio a pokračujte cestou směrem na severozápad, hned na rozcestí se dejte doleva (pozor na bambusové bodce), kde na vás čeká dobytí prvního zákopu. Poté jím postupujte směrem na sever. Až dorazíte k tunelu, který vede do kulometného bunkru, projděte jím a zneškodněte dvojici vojáků na konci. Vylezte ven a dejte se směrem na východ. Až dorazíte ke zbytkům francouzských obrněnců, zjistíte, že se zde žádné tanky nenacházejí. Vyslechněte si znovu rádio a vraťte se zpět ke kulometnému bunkru. Nyní se vydejte na sever směrem pod padlým stromem, kudy se dostanete na volnou cestu.

 Falešný poplach
Pošlete dělostřeleckou podporu na severozápad od vaší pozice (viz. obrázek), ukrývá se tam větší množství nepřátel. Po palbě se vydejte cestou směrem na sever, kde na jejím konci vpravo najdete několik nepřátel, zničte je a jděte ke zbytku jednotky - Had tři. Promluvte si se zraněným vojákem (standardně klávesa „F“), od kterého zjistíte, že dva členové jednotky jsou nezvěstní. Poté si vyslechněte rádio a počkejte na přílet vrtulníku pro raněné. Až se tak stane, připravte se na protiútok, který přichází z pevnůstky nahoře na kopci (dělostřeleckým útokem jí nezničíte). Odražte protiútok, probojujte se k pevnosti a stejně jako předtím hoďte do okna granát.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nechte stopaře, aby vás vedl, po chvilce dojdete k jednomu z nezvěstných vojáků, který ale vzápětí umře. Poslechněte si rádio a vydejte se po cestě směrem na jihovýchod. Až se vám ukáže krajina, na jejímž konci jsou skály, zastavte. Pod ní je síť zákopů plných nepřátel. Několika dělostřeleckými útoky většinu zneškodníte a zbytek postřílíte metodou „zaútoč a schovej se“. Vnikněte do zákopů a postupujte nejprve na jih a poté na sever. Po vyčištění místa si vyslechnete rádio a vzhůru do tunelů. Pokračujte pořád rovně cestou a narazíte na dva osamělé vojáky, které zneškodněte. Po malé chvíli narazíte na tunel v zemi, kterým projděte.

 Tunelová krysa
Nákres správného postupu touto misí je zde. Použijte baterku (defaultně klávesa „L“) a pokračujte, dokud nedorazíte na křižovatku. Tam si vyslechněte rádio a vydejte se doprava, po chvilce narazíte na další křižovatku, kde je však past (lanko s granátem), kterou musíte zneškodnit a pokračovat směrem doleva. Po delší době se dostanete k další křižovatce, kde se vydejte nejprve doleva. Zde je místnost plná nepřátel které je potřeba zničit, poté pokračujte tunelem dál. Než se dostanete na další rozcestí, potkáte pár osamocených nepřátel. Na rozcestí se dejte doleva, kde najdete v zemi schovanou šachtu - otevřete ji a projděte jí dolů. Dejte se vpravo, kde vám jde naproti jeden nepřítel. Dostanete se do místnosti s vybavením a vyzbrojte se - budete to potřebovat. Nyní prolezte šachtou dolů.

 Údolíčko
Po vyslechnutí rozhovoru ve vysílačce projděte ven. Tam je několik nepřátel, které rychle zničte. Poté se schovejte za kámen vlevo směrem po cestě, odkud pobijte další nepřátele. Pak se probojujte až ke skalní průrvě, v níž se schovejte a odkud zneškodněte další protivníky. Vylezte ven a jděte několik metrů dál, než najdete vstup do tunelu. Vlezte do něj a pokračujte až na konec, kde je schován kulometčík - zneškodněte ho a oberte ho o kulomet. Cestou ven z tunelu narazíte na dva vojáky. Až je zničíte, vydejte se cestou na sever, kde potkáte ještě pár nepřátel. Poté, co se dostanete na konec cesty, si opět vyslechněte rádio. Nyní musíte najít tajný tunel, který se nachází par metrů po levé straně od vás a je označen třemi klacky. Vlezte do něj a projděte jím.

 Podzemní město
Obrázek zdroj: tisková zpráva Nákres správného postupu touto misí je zde. Vyslechněte si rádio (nezapomeňte použít baterku - klávesa „L“) a jděte rovně, než narazíte na skupinu tří nepřátel. Poté se dejte doleva a za malou chvíli narazíte na místnosti s potravinami, kde je pár nepřátel na zabití. Až dorazíte na další křižovatku, dejte se opatrně doleva a postřílejte skupinu vojáků. Vyslechněte si rádio a projděte místnost, kde narazíte na křižovatku se třemi směry. Nalevo je opět místnost s několika vojáky (vezměte si od mrtvých těl obvazy, pokud jste už svůj použili), poté se vydejte směrem rovně. Za pár okamžiků najdete místnost po pravé straně s několika nepřáteli, které zničte a pokračujte dál. Cestou k dalšímu rozcestí narazíte na několik místností, ale jen s mírným odporem.

Ještě před rozcestím objevíte místnost s dírou pro odpad, skočte do ní a najdete zbrojnici, kde se dovybavte a poté pokračujte směrem k rozcestí. Tam se dejte doprava a na další křižovatce opět zahněte vpravo, až se dostanete do školící místnosti. Odtud vezměte ze stolu dokumenty a místností projděte, poté se dejte doleva. Po chvilce vylezete na křižovatku, kde se dejte doprava, vyčistěte místnost a vyslechněte si rádio. Z místnosti se vydejte chodbou směrem na západ, kde proskočte šachtou dolů a projděte až ke křižovatce, kde se dáte vpravo (vyplatí se dělat si značky nožem). Pak jděte pořád vpravo, až uslyšíte nezvěstného amerického vojáka. Vnikněte do místnosti a postřílejte pár překvapených vojáků, vylezte po žebříku nalevo a dejte se chodbou na západ. Po chvíli narazíte na zbrojnici, kde se dovybavte a pokračujte dál směrem na západ. Cestou narazíte na schovanou šachtu, kterou proskočte a na rozcestí se vydejte vpravo - za chvilku konečně vylezete ven.

 Řeka Khe Bana
Po vyslechnutí rádia se vám ozve vrtulník, že nemůže nikde přistát. Jděte na západ k řece a vydejte se podél pobřeží. Za chvíli se ozve vysílačka a hned i nepřítel, zničte ho a pokračujte dále až k mostu. Tam na vás čeká několik nepřátel, které není problém zničit. Přejděte most a vydejte se do vesnice vpravo, kde si vyslechněte rádio a pokračujte dále směrem na severozápad. Tam se nachází mnoho nepřátel, které jako vždy zneškodněte. Přejděte řeku přes spadlé klády na druhou stranu a pokračujte asi dvacet metrů na severozápad, kde nastupte na připravenou loď, na které si vezměte M-60ku. Cestou do bezpečí vás čeká ještě pár nepřátel a to jak na břehu, tak i na lodích.

4. kapitola

 Po krk v bahně
Obrázek zdroj: tisková zpráva Nechte stopaře, aby vás vedl k bodu „Bejkr“. Po chvilce stopař narazí na první odpor, který zničte a pokračujte dál. Za chvíli narazíte na chatrč Vietcongu, vyslechněte si rádio a chatrč prozkoumejte (je opuštěná). Až jí prozkoumáte, nechte stopaře jít dál k bodu „Bejkr“. Zhruba po 200 metrech směrem na jih se schovává nepřítel, kterého zlikvidujte (pokud možno pistolí s tlumičem). Kousek před vámi se nachází pevnina s malým molem, kterou hlídá několik vojáků, takže je zlikvidujte. Až se tak stane, zkoordinujte své může, případně se dovybavte. Poslechněte si rádio a pokračujte dál, hned před vámi se nachází početná část nepřátel směrem na jih. Schovejte se za padlý kmen stromu a použijte granát (zde hluk nevadí) a zbytek postřílejte. Až je vyřídíte, zformujte své muže a nechte postupovat stopaře dál k bodu „Bejkr“.

 Válečný zajatec
Vyslechněte si rádio a stopař vás dále povede na kopec nad vesnicí, kde narazíte na hlídku o síle dvou mužů, kterou se stopařem zlikvidujte pistolí s tlumičem. Připližte se na okraj kopce a pečlivě si vyslechněte briefing a rádio. Proplazte se ze svahu na jihu do vesnice a hned před vámi se objeví osamocený voják - zabijte ho pistolí s tlumičem (pokud možno ve tmě, kde nebude na očích). Pak se schovejte pod dům napravo od vás a udělejte si výhled na jihovýchod směrem k americkému vojákovi. Uvidíte zde chodit hlídku čítající 2 až 3 muže, mezi nimiž je určitý časový interval, takže si to dobře načasujte a použijte pistoli s tlumičem.

Nyní se propližte za barákem vlevo směrem k zajatci. Až budete za budovou, buďte potichu, neboť v ní spí dva vojáci. Opatrně a hlavně potichu vejděte dovnitř a dejte každému jednu ránu do hlavy pistolí. Poté se schovejte vedle stolu za krabicemi s výhledem na chatrč směrem k jihu a vezměte si pušku. Dejte Bronstnovi signál (použitím klávesy F směrem na zajatce) a postřílejte dva vojáky z chatrče na jihu. Až tak učiníte, hlídejte si západní stranu. Zde pomůže pár granátů. Až střelba utichne, osvoboďte zajatce a odveďte ho směrem na severozápad. Nyni zformujte své muže, vyslechněte si rádio a nechte stopaře najít přistávací zónu. Na kopci si ještě jednou poslechněte rádio a počkejte na vrtulník.

5. kapitola

 Velký bahenní úklid
Obrázek zdroj: tisková zpráva Vystupte z vrtulníku, vyslechněte si vojáka a následujte ho do improvizovaného opevnění. Zde zformujte své muže a počkejte na útok, který přijde ze severovýchodu. Za chvilku si vyslechněte rádio, z nějž se dozvíte o zastavení palby a úkolu zajmout nepřátele (můžou se objevit vzdávající se vojáci s rukama nad hlavou, ale také nemusí). Až se tak stane, promluvte si s kapitánem. Nyní máte za úkol vyčistit mapu až k „hadovi tři“. Nechte stopaře, aby vás vedl. Na ostrově na jihozápadě (na mapě u červené čáry) narazíte na první nepřátelé, zničte je a nechte stopaře pokračovat dál. Hned na dalším ostrově je schováno pár vojáků, takže buď použijte dělostřeleckou podporu nebo je vyřiďte ručně. Až to uděláte vyslechněte si rádio a nechte stopaře pokračovat dál.

Na větším ostrově na jihovýchodě je zakopáno několik vojáků, použijte tedy dělostřelectvo. Vyslechněte si rádio a pokračujte dál. Pak se ocitnete na ostrově uprostřed mapy, kde se nikdo nenachází, ale na jeho konci, kde ostrov navazuje na ostrov severní, je početná skupina nepřátel. Použijte granáty a dobře miřte (na škodu není ani dělostřelectvo). Teď stačí jen pokračovat ostrovem dál, ale s dalšími kapitolami vám poradíme až v dokončení návodu zhruba za týden...

Stáhněte si: Singleplayer demo, Multiplayer demo a patch, Trailer, Machines trailer, Weapons trailer, Final trailer, PCGames trailer, Cheaty, Ukázky českého dabingu, Screenshoty, Patch v1.2

Související články: Rozhovor o české verzi, Recenze singleplayeru a multiplayeru, Tipy a triky, Vietcong party reportáž, První dojmy z dema, Rozhovor z října 2002, Novinky, Vietcong jedničkou v Německu a dvojkou v Anglii


 
Medik
připravil: jd


 
 

Nejnovější články