Overwatch návod - jak hrát za support postavy
zdroj: tisková zpráva

Overwatch návod - jak hrát za support postavy

7. 6. 2016 17:39 | Návod | autor: Adam Homola |

Tým bez supportů je mrtvý tým. K čemu je všechen ten damage, když se nemáte jak vyléčit? Overwatch klade na podpůrné hrdiny důraz a obvykle je velmi špatný nápad pouštět se do jakéhokoliv zápasu bez jednoho supporta. Ať už to bude čistá healerka Mercy, nebo defenzivní Symmetra s teleportem, roli podpůrných hrdinů nikdy nepodceňujte. Někdy to jsou právě oni, kteří rozhodnou o výsledku zápasu. I když na konci dostane Play of the Game někdo jiný...

Lúcio

Tenhle DJ rozhodně nestávkuje. Má virtuální mixák a slabou, ale zákeřnou zbraň. A když ho vyhodíte z mapy, může si občas vybruslit zpátky nahoru.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Sonic Amplifier

Zvuková zbraň, která trefuje nepřátele buď skrze sonické projektily, nebo je odrazí dozadu jedním velkým sonickým výbuchem.

Crossfade

Jako DJ může Lúcio střídat dvě písničky, které pasivně podporují vás a spoluhráče ve vašem nejbližším okolí. Ta první je pomalá a regeneruje životy, ta druhá je zase rychlejší a zrychluje pohyb.

Amp It Up

Zvýšení hlasitosti reproduktorů, tím pádem zvýšení aktuálně používaného efektu z Crossfade.

Sound Barrier

Ultimátka, při které práskne Lúcio zbraní do země a vytvoří tlakovou vlnu štítů pro sebe i všechny spoluhráče v dosahu.

zdroj: Archiv

Základní rady pro Lúcia:

  • Primární i sekundární mód střelby není u Lúcia nijak závratný, ale i tak má jeho zbraň zajímavé využití. Primární střelba vyšle daným směrem čtyři zvukové vlny, které letí po přímce, a nijak jim s délkou neubývá damage. Proto s ní na střední a klidně i delší vzdálenosti střílejte pořád, i kdybyste nemířili na nic konkrétního. Chvíli trvá, než zvukové vlny doletí k cíli a mezitím se mohou nepřátelé přesunout tak, že nakonec něco trefíte.
  • Sekundární střelba Soundwave je výborná pro odhazování nepřátel. Jde o tlakovou vlnu, která nepřítele odrazí o kus dál. Ideální pro srážení nepřátel z útesů nebo z okrajů mapy. Stejně tak ji lze využít pro odrážení nepřátel z důležitého bodu, který potřebujete zabrat.
  • Při delších přesunech se nebojte počkat na své parťáky. Můžete pak použít zrychlení, spojené se zesílením Amp It Up a přivést tak více hrdinů k akci mnohem rychleji.
  • Jakmile jste uprostřed souboje, přepínejte schopnost Crossfade hlavně na léčení. To se vašim spoluhráčům a ostatně i vám sejde víc, než rychlost. V obzvláště vypjatých momentech nezapomínejte na Amp It Up, které léčení zesílí.
  • Ultimátka Sound Barrier je jedna z nejdůležitějších při intenzivních soubojích v posledních vteřinách hry. Dá všem spoluhráčům v okolí velké množství štítů, proto si ji šetřete na opravdu zásadní momenty.
  • Pokud jste zrovna dali všem spoluhráčům štíty skrze Sound Barrier, asi na několik příštích vteřin nepotřebujete používat léčivý Crossfade. Přepněte klidně na chvíli na zrychlovací Crossfade, a pokud to v dané situaci uznáte za vhodné, klidně to i zesilte přes Amp It Up.

Mercy

Létající esence léčitele. Při pádu se může i lehce vznášet, a když jsou všichni zdraví, dokáže zesilovat damage.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Caduceus Staff

Mercy může svojí holí udržovat paprskové spojení s jedním spoluhráčem. K dispozici jsou dva paprsky: jeden léčivý, regenerující zdraví a druhý podpůrný, zvyšující poškození.

Caduceus Blaster

V případě nouze se může Mercy bránit pomocí pistole. Není nijak zvlášť silná, ale přesné rány do hlavy mohou nepřátele také pěkně pocuchat.

Guardian Angel

Možnost zapojení křídel a vzlétnutí k jednomu ze spoluhráčů. Rychle se tak můžete dostat k parťákovi v nouzi a vyléčit ho.

Angelic Descent

Díky speciálnímu obleku umí Mercy zpomalit svůj pád z velkých výšek.

Resurrect

Ultimátka, díky které oživíte všechny padlé nepřátele s plným životem.

zdroj: Archiv

Základní rady pro Mercy:

  • Mercy patří mezi hrdiny s menší výdrží a velmi omezenými možnostmi sebeobrany, proto se s ní raději nikde moc nevystavujete. Vzhledem k silnému léčení spoluhráčů budete jedním z nejžádanějších cílů nepřátelského týmu - zůstávejte raději poblíž spoluhráčů.
  • Kdybyste se náhodou z nějakého důvodu ocitli daleko od přátel, použijte Guardian Angel hned jak to půjde: přeletíte kus mapy a jste zase poblíž spoluhráčů.
  • Když máte na spoluhráči aktivovaný léčivý nebo boostovací paprsek, nemusíte mít pak na něj namířeno. Je potřeba jen zůstat poblíž, ale klidně se můžete schovat za roh, nebo kousek popojít a vyhnout se tak střelám.
  • Nebojte se v určitých chvílích upustit od léčení spoluhráčů a přepněte se na boostování poškození. Boost je dobrý také pro některé ultimátky, jmenovitě pro Soldier: 76, Genji nebo Reapera. Dejte si ale pozor, protože hrdinové jsou během ultimátek také často cílem nepřátelské palby, proto musíte boost a léčení dobře vybalancovat.
  • Vaše pistole je sice poměrně slabá, ale ve chvíli, kdy nemáte koho léčit nebo boostovat, ji mějte připravenou.
  • Guardian Angel má velmi malý cooldown, proto se nebojte schopnost používat tak často, jak to jen půjde a bude to dávat smysl. Můžete tak mezi nepřáteli přelétávat poměrně rychle a léčit či boostovat tam, kde je to v danou chvíli potřeba.
  • Používejte Guardian Angel také pro vlastní ochranu: když vám poteče do bot, jednoduše si najděte spoluhráče někde vzadu a přeleťte rychle k němu.
  • Ultimátka Resurrect je opravdu mocná a v pravou chvíli může zvrátit bitvu ve prospěch vašeho týmu jako snad žádná jiná. Nejde totiž o oživení jednoho spoluhráče, ale o oživení všech spoluhráčů najednou. Ideální pro situace, kdy vám tým sejme například ultimátka Reapera a vy celý tým najednou oživíte.
  • Při používání Resurrect dávejte pozor na nepřátele a na okolí. Ne ani tak kvůli vám, jako spíše kvůli spoluhráčům. Ti se oživí s plným životem, ale pokud je oživíte v prostoru, na který míří tři Bastioni, a je tam i zbytek nepřátel, pravděpodobně umřou znova.
  • Při dilematu jestli oživit jen jednoho padlého hrdinu, nebo si ultimátku raději šetřit pro více hrdinů najednou, berte v potaz především mobilitu padlého. Pokud zemře Tracer, je to skoro zbytečné - může se totiž zpátky do boje dostat poměrně rychle. Zato takový Roadhog, Zarya, Zenyatta, Bastion nebo Reinhardt to budou mít těžší a Resurrect si zaslouží víc než Tracer, Lúcio, Genji nebo Solder: 76.

Symmetra

Věžičky. Věžičky kam se podíváš. A taky štíty a nepříjemný paprsek, kterému na krátkou vzdálenost neuniknete.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Photon Projector

Symmetřina zbraň vyzařuje krátký paprsek, který se automaticky zaměří na nejbližšího nepřítele. Stačí ho mít alespoň poblíž hledáčku. Paprsek mu pak způsobuje průběžné poškození, které se zvyšuje s tím, jak dlouho dokážete paprsek na nepříteli udržet. Sekundární mód střelby je natlakování energie, kterou potom zbraň vystřelí ve formě pomalu letící koule.

Sentry Turret

Symmetra může umístit na bojiště malou věž, která po procházejících nepřátelích pálí neustále modrý paprsek. Ten je zpomaluje a zároveň způsobuje poškození. Výhodou Symmetry je, že těchto věží může na mapě umístit více, a připravit tak na nepřátele různé pasti.

Photon Shield

Vytvoření speciálního štítu kolem spoluhráče. Štít vydrží, dokud hráč neumře, tedy dokud mu ho nezničí nepřítel.

Teleporter

Ultimátkou Symmetry je užitečný teleport, skrze který se mohou vaši spoluhráči dostat na bojiště rychleji.

zdroj: Archiv

Základní rady pro Symmetru:

  • Dávejte si pozor, Symmetra je relativně slabá, moc toho nevydrží a nemá teleport, sprint, jetpack, ani jinou mobilní schopnost, která by ji rychle dostala ze šlamastiky pryč.
  • Základní útok paprskem na krátkou vzdálenost se po pár vteřinách zesiluje, tudíž se snažte nepřátele držet pořád v hledáčku a pálit do nich. Paprsek se do jisté míry zaměřuje sám, takže se nebojte kolem nepřátele poskakovat a pobíhat co to jde, aby vás netrefil.
  • Velkou výhodou paprsku a také sekundárního módu střelby je fakt, že jako jedna z mála zbraní dokáže projít štíty Reinhardta a Bastiona. Využívejte toho každou chvíli a palte do nich i přes štíty.
  • Vzhledem k extrémně pomalému letu koule energie z vaší sekundární střelby se nebojte střílet jednu kouli za druhou. Je velmi jednoduché se letící kouli vyhnout, ale když směrem k nepřátelům posíláte jednu kouli za druhou, tak se některou z nich obvykle trefíte.
  • Se sekundárním režimem střelby se zkuste vždy zaměřovat především na pomalejší nepřátele nebo věže.
  • Vaše věžičky nepřátele zpomalují a čím víc jich do něj pálí, tím pomalejší nepřítel je. Pokud jste poblíž tak toho využijte a zaútočte, těžko vám někdo uteče.
  • Věží můžete mít v jednu chvíli šest, proto je dobré jejich stav hlídat a zničené věže nahrazovat novými.
  • Nebojte se dávat věže do vedlejších místností kudy "nikdo" nechodí. Často se vás bude snažit obejít Tracer nebo Raper a díky věžím uvidíte, že se někdo blíží. O útoku se totiž vždy dozvíte. Věže proto vždy pokládejte tak, aby je nepřítel neviděl. Samy o sobě nic nevydrží a je jednoduché je sestřelit.
  • Nikdy nedávejte všechny věže na jedno místo těsně vedle sebe. I když je chcete dát všechny do jedné místnosti, rozložte je po prostoru. Jeden plošný útok by vám je totiž všechny sejmul, pokud by byly těsně vedle sebe.
  • Nezapomínejte dávat všem spoluhráčům štíty. Jakmile se někdo po smrti zase přidá do zápasu, dejte mu štíty. Jakmile někdo dostane damage, dejte mu štíty. Cooldown je malý a tak opravdu štítujte pořád. Stackování štítů od Symmetry nefunguje, takže dvě Symmetry v jednom zápase zase tak potřebné nejsou.
  • I když se to nemusí na první pohled zdát, ultimátka Symmetry je jednou z nejsilnějších v celé hře. Mít totiž možnost vrátit se na přední linii ihned a ne až po desítkách vteřin chůze, může v klidu rozhodnout zápas ve váš prospěch. Teleport byste měli vždycky důkladně schovat, aby vám ho nepřátelé za chvíli neobjevili.
  • Teleport funguje pouze jednosměrně, nemůžete se tedy vrátit z bojiště zpátky do základny, vyléčit se a pak zase skočit do teleportu a jít v plné síle do boje.
  • Jakmile spatříte nepřátelský teleport (váš je modrý, nepřátelský červený), okamžitě ho zničte.

Zenyatta

Robotický mnich s koulemi. Kolem krku jich má tolik, že s nimi nešetří a umí jak léčit spoluhráče, tak znepříjemnit život protihráčům.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Orb of Destruction

Zenyatta hodí jednu ze svých energetických koulí nebo může alternativě koule naskládat a vyhodit jich několik po sobě. Trvá to sice déle, ale zvýšené poškození za to často stojí.

Orb of Harmony

Vyhození koule na rameno jednoho ze spoluhráčů. Dokud na něj Zenyatta vidí, léčí koule daného spoluhráče. Kouli na sobě může mít v jednu chvíli jen jeden spoluhráč.

Orb of Discord

Vyhození koule na jednoho z nepřátel. Dokud na něj Zenyatta vidí, zvyšuje mu koule poškození od vašich spoluhráčů. Opět může mít Orb of Discord pouze jeden nepřítel.

Transcendence

Ultimátky, po jejíž dobu je Zenyatta nesmrtelný, a léčí sebe i všechny spoluhráče v blízkém okolí. V tomto stavu ale nemůže používat žádné schopnosti ani koule.

zdroj: Archiv

Základní tipy pro Zenyattu:

  • Koule pro léčení a poškozování nepřátel jsou klíčové a musíte se je chtě nechtě naučit používat. Zde je zásadní změna, kterou Blizzard udělal během otevřené bety: jakmile koule přistane na příteli či nepříteli, musíte ji udržet v dohledu, jinak z daného hrdiny zmizí. Pokud tedy nepřítel zaběhne za roh nebo vám spoluhráč někam uteče, ztrácí vaše koule efekt.
  • Zenyatta není sama o sobě zase až tolik silný, proto své útoky směřujte spíše na slabší nepřátele, nebo na ty, kteří už na sobě mají Orb of Discord.
  • Nezapomínejte na sekundární možnost útoku, kdy si koulí naskládáte víc najednou a vystřelíte je na nepřítele rychle po sobě. Trefit se s tím je trochu těžší, ale když se vám to povede, porazíte leckterého hrdinu.
  • Měli byste se naučit, kdy je vhodné střílet více koulí najednou, a kdy raději po jedné. Více koulí si připravte pro případ, kdy se Reaper přesouvá teleportem, kdy Pharah střílí rakety ultimátkou, dobré je to taky na Bastiona nebo ne zmraženou Mei.
  • Orb of Harmony dávejte spíše na hrdiny s menší mobilitou. Ti rychlejší a vybavení teleporty si mohou pro lékárnu dojít velmi rychle nebo se alespoň rychle odklidit z bojiště. Na druhou stranu jsou ale časté i situace, kdy se Orb of Harmony hodí spíše na útočné hrdiny. Vždy se rozhodujte podle aktuální situace i potřeby a nebojte se Orb of Harmony mezi spoluhráči prohazovat.
  • Orb of Harmony ani Orb of Discord nemusíte nějak zvlášť přesně mířit, stačí vystřelit přibližným směrem a ona si už koule svůj cíl najde.
  • Dávejte pozor, zda má na sobě nepřítel vaši Discord Orb i po chvíli, protože někteří nepřátelé se jí mohou rychle zbavit. Reaper díky Waith Form, Tracer díky Recall, Mei může použít Cryo-Freeze, Zarya zase štíty, Zenyatta ultimátku a D.Va zničením svého mecha.
  • Orb of Discord je nejlepší použít na nepřátele, co se starají o útok a vaši spoluhráči po nich pořád střílí. Koule zesiluje poškození, a tak bude jednodušší je sestřelit.
  • Ultimátku Transcendence si zkuste spíše šetřit na opravdu klíčové chvíle ve hře. Je skvělá na momenty, kdy potřebujete udělat finální push nebo se naopak potřebujete silnému pushi bránit. Během Transcendence jste nesmrtelní a léčíte vaše přátele, takže se nemusíte bát vystoupit a "krýt" je svým tělem.

zdroj: Archiv

Nezbývá, než vám popřát šťastnou ruku při výběru hrdiny, hodně štěstí a pevné nervy. Snad vám tyto základní tipy a triky pomohly alespoň v něčem a zbytek si už najdete sami. Není lepší způsob jak hru objevovat než ji prostě hrát. Pokud byste snad někdy byli ztracení nebo se chtěli naučit nějakou těžkou techniku, klidně si přepněte mód na AIčko nebo běžte jen na střelnici a zkoušejte. Zkoušejte, experimentujte a nebojte se měnit hrdiny a taktiky i během zápasů proti živým lidem.

Overwatch je multiplayerová střílečka, která vás nechce trestat. Chce zdůraznit spolupráci hráčů, týmového ducha a naopak upozadit "kradení" killů, přetahování se o vítězství a poměřování statistik. Spolupracujte, pomáhejte si a hlavně se bavte. Uvidíme se ve hře!

Nejnovější články