Operation Flashpoint - návod 3.díl
zdroj: tisková zpráva

Operation Flashpoint - návod 3.díl

10. 7. 2001 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Poslední díl podrobného návodu popisuje velmi obtížný konec kampaně, kde se mimojiné proletíte ve vrtulnících a bitevních letadlech.


Operation Flashpoint- návod (3.část)

Autor: Leon
Publikováno: 10.července 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Vzhledem k tomu, že váš zájem o hru Operation Flashpoint (recenze 90% - 1.část, 2.část, 3.část) je obrovský, rozhodl jsem se připravit jakýsi návod na mise, které jsou součástí kampaně. Záměrně uvádím jakýsi, protože jeden jediný správný postup ve hře oplývající tak velkou volností akce prostě neexistuje. Pokusil jsme se tedy zdůraznit, co je cílem té které mise, na co si máte dávat pozor, přidal několik tipů a rad a zde máte výsledek. Podle mého názoru hrozí zákys jen v několika málo misích - v takových případech jsem se snažil zdůraznit, co je důležité vykonat. Stejně tak je ale možné i to, že jsem sám leccos přehlédl. V tom případě uvítám vaše připomínky a postřehy.

První díl návodu (1.-18.mise) naleznete tady a jeho druhou část zde (19.-27.mise), nyní pokračujeme popisem závěrečné část kampaně:

 28. Airborne
V této misi si poprvé zkusíte i roli Sama Nicholse, pilota vrtulníku Blackhawk. Váš první úkol je dopravit četu vojáků z pláže až na frontu u Montignac. Na letišti nastupte do vrtulníku, nahoďte motor (v akčním menu) a pomocí Q se odlepte ze země. Náklon a směr korigujte myší nebo klávesami X a C, výšku Q a Z. Zamiřte na pozici Ej24, kde najdete čekající vojáky. Před přistání zapněte v akčním menu funkci auto-hover a snižujte výšku, až přistanete. Počkejte, až nasednou všichni vojáci, opět vzlétněte a zamiřte k Montignacu. Tam stejným způsobem přistaňte, počkejte, až vystoupí vojáci a pak zamiřte zpět na základnu. Vzápětí ovšem obdržíte úkol evakuovat decimovanou jednotku od vesničky Le Moule. Leťte tam, naberte je, eventuelně zničte několik nepřátelských vozidel a zamiřte zpět na letiště, čímž splníte svůj úkol.

 29. Air Superiority
Víceméně dopravní vrtulník Blackhawk tentokrát vyměníte za bojový AH-1 Cobra. Jeepem spolu s palubním střelcem odjeďte na helipad, kde se hlaste u majora Bayllise. Pak nasedněte do první Cobry, počkejte, až nasedne střelec a vzlétněte. Během celé mise je třeba dbát pokynů od majora, který letí v druhém vrtulníku a je pro vás vedoucím. Vaše formace napřed zamíří k jihu až nad Montignac, odkud zamíříte napadnout konvoj jedoucí z Mortonu do Le Moule. Ten se skládá z BMP a několika Uralů a měli byste ho zničit co nejrychleji. Pak se totiž přesunete nad Le Moule, kde je několik dalších obrněných nepřátelských vozidel včetně Shilky, T-72 a T-80. Po jejich zničení se spolu s majorem vraťte na základnu. Několik důležitých rad do této mise: poslouchejte příkazy od majora, nebo vám bude hrozit neúspěšný konec mise pro neplnění rozkazu. Důležitá je také volba zbraní proti jednotlivým cílům. Cobra má kromě 30mm kanónu podvěšené řízené rakety TOW a neřízené FFAR. TOW si nechávejte na tanky a neplýtvejte s nimi do náklaďáků, FFAR se hodí tehdy, kdy je soustředěno hodně cílů na malé ploše, kanón je vcelku univerzální.

 30. Recon
Obrázek zdroj: tisková zpráva V této misi zavítáte poprvé na ostrov Kolgujev, a to v roli Gastovskiho. Po vysazení jeho týmu má za úkol najít a lokalizovat polohu 3 Shilek ve vymezeném území. Cílem mise není jejich zničení, ale zatím pouze jejich lokalizace. Během hledání si dávejte pozor na hlídkující vojáky, kteří se pohybují především po cestách, stejně jako BMP a tanky. Pozor si také dávejte na hlídky přímo u Shilek. Úplně stačí, když jejich polohu zjistíte dalekohledem z bezpečné vzdálenosti. Po lokalizaci všech tří Shilek se přesuňte na místo setkání s člunem, který přivolejte rádiem (0-0-1). Pak do něj rychle nastupte (pozor na utopení) a odjeďte z ostrova. Pokud vám bude dělat problémy najít všechny Shilky, pak jsou na polohách Df73, Eb73 a Db71.

 31. Killdozer
Střídání rolí pokračuje i nadále díky této tankové operaci, kde jste opět jako Robert Hammer. Jeho tanková formace má za úkol v první řadě dobýt (poněkolikáté už) vesničku Levie. Kromě BMP a tanku se tam zdržují i vojáci, ale největší nebezpečí se skrývá v podobě tanků objevujících se od jihu. Po dobytí Levie přivolejte tým Zulu, který vesnici bude držet, a postupujte na jih zničit nepřátelskou základnu. I tam potkáte tanky a vojáky, ale váš sehraný tým si s nimi brzy poradí. Po dobytí základny se začněte přesouvat na pozici Gg72, kde je nepřátelské opevnění. To je hájeno tanky T-80, T-72 a spoustou vojáků. Proto postupujte obezřetně a koordinovaně. Během bojů nebo krátce po nich přijedou od jihu ruské posily, které je také třeba odrazit. Dobytím a udržením tohoto nepřátelského opevnění je váš úkol splněn.

 32. Air Assault
Dobývání Everonu úspěšně pokračuje a poslední nepřátelské síly jsou na jihu v okolí vesnic Vernon a Saint Pierre. Sam Nichols startuje svou Cobru, aby pomohl postupujícím vojskům dobýt tuto poslední nepřítelem obsazenou část Everonu. Na začátku mise doběhněte ke Cobře, přivolejte do vrtulníku palubního střelce a vyrazte směr Morton, kde je první waypoint na cestě k nepříteli. Vzápětí však dostanete hlášení, že tým Zulu byl napaden nepřátelskými silami na základně, kterou předtím dobyly tanky Roberta Hammera. Dostáváte za úkol pomoci odrazit tento nepřátelský útok, takže měníte kurs letu. Po příletu na tuto základnu pomozte zničit dvě BMP a další vojáky a až dostanete hlášení, že se zbytkem už si tým Zulu poradí, vyrazte zpět k původnímu cíli mise. Cestou minete vlastní jednotky mířící k Saint Pierre a vzápětí se do vás pustí Shillka. Ta je pro vás velkým nebezpečím, proto by měla být prioritním cílem. S největší pravděpodobností se objeví i ruský vrtulník Hind, který se pokuste pomocí kanónu sestřelit. Sice to chvilku trvá, ale po jeho sestřelení by vás již nemělo nic ohrozit. Ve vesnici pak ve spolupráci s ostatními Cobrami zničte, co je potřeba - tanky, BMP, náklaďáky, vojáky a třeba i člun. Na místě vydržte, dokud nedorazí pozemní jednotky a vesnici neobsadí. Pak se vraťte na základnu.

 33. Wake-up call
Obrázek zdroj: tisková zpráva James Gastovski dostává za úkol zničit ony tři Shilky, které hledal ve 30. misi. Američané chtějí zaútočit na ruský ostrov Kolgujev a tyto Shilky by mohly být nebezpečím pro letecké síly. Jste vysazeni na pláži a hned vlevo na rozcestí je první trojčlenná hlídka. Jestli jí zlikvidujete nebo ne je celkem jedno, ale důležitá je jiná věc. Minimálně dvě Shilky jsou velmi ostře střežené a dostat se až k nim nepozorovaně je hodně obtížné. Pokud budete spatřeni, spustí se poplach a nejen že vám zmizí Shilky, ale také se rozjedou T-72 a BMP, které vás budou hledat. Nabízí se celkem jednoduché řešení - místo klasického ničení náložemi lze zničit Shilku také výstřelem z protitankové zbraně. Není tedy nic jednoduššího, než zlikvidovat nějakou hlídku na silnici, sebrat jí RPG s několika náboji a Shilky pak odstřelovat z bezpečné vzdálenosti. Je to řešení relativně bezpečné, ale je mě také jasné, že to není úplně styl Gastovského a jeho mužů. Toto řešení proto nabízím jako eventuální v případě, že budete mít problém misi dokončit pomocí klasického odpálení náloží. Jinak si dejte pozor na další stráže (především u silnic) a na hlídkující ruské vrtulníky. Po zničení Shilek se stáhněte do lesa kousek na severu (prostor je vyznačen na mapě).

 34. Planes Start
Nichols byl nucen vyměnit osvědčené vrtulníky za bitevní letadlo A-10 Thunderbolt. Cílem je jižní část Kolgujeva, kde Gastovski zničil tři Shilky, aby letce A-10 umožnil nálet na tuto část pobřeží. Před startem narolujte na startovní dráhu, stejně jako celá vaše letka odstartujte a naberte kurz směr severovýchod na Kolgujev. Před pobřežím ostrova narazíte na dva čluny, které můžete potopit. Pak následujte vedoucího, který začne útočit na pobřeží. Tam vás budou zlobit další Shilky a tanky, ale ono je celkem jedno, kolik toho zničíte nebo zda vás někdo sestřelí. Ptáte se proč? Tato mise je zkrátka nascriptována tak, že se z ní nevrátíte. Jednou jsem dokonce zničil všechno, co šlo (dokud jsem měl střelivo), byl jsem v pohodě nad mořem a stejně jsem se nevrátil. Pokud vás totiž nikdo nesestřelí, tak vám zničehonic dojde palivo a musíte se stejně katapultovat. Pak jen sledujete, jak padáte na padáku na ostrov pod dohledem ruských vojáků, kteří vás zanedlouho zajmou.

 35. Counter Strike
Obrázek zdroj: tisková zpráva Oddíl Davida Armstronga je na padácích vysazen na jihu ostrova Kolgujev, ve stejných místech, kde předtím Gastovski a Nichols připravovali podmínky pro tento výsadek. Po seskoku dejte svůj tým dohromady a směřujte rychle k nepřátelské základně, kterou musíte pro začátek obsadit. Několik tamních vojáků je pro váš tým snadné sousto, pak ale přichází nejdůležitější okamžik celé operace - správně rozmístit své vojáky před předpokládaným ruským protiútokem. Samozřejmostí je volba pozice vleže a pokud možno tak, aby se vojáci vzájemně kryli. Na všechno máte maximálně pár minut, pak přijede od severozápadu dvojice BMP jako předvoj následována desítkami vojáků. Váš tým musí základnu udržet do okamžiku, než přijedou vaše posily, což je úkol značně nelehký. Pro jednodušší průběh mise si můžete na začátku mise vybrat jiné zbraně - M16 vyměnit za M60 nebo M21a k tomu přibrat LAW s dvěma střelami na zničení zmíněných BMP. Jestliže se protiútoku ubráníte, můžete spolu s posilami pokračovat směrem na severozápad a dobýt nepřátelskou základnu, kterou hájí jen několik vojáků a jedna neobsazená T-72. Dobytím tohoto nepřátelské tábora je váš úkol splněn a celá jižní část Kolgujeva je pod vaší kontrolu.

 36. Escape from Prison
Situace Sama Nichollse v zajetí není zrovna růžová a na cizí pomoc se nemůže spolehnout. Jediným řešením je pokus o útěk v momentě, kdy k tomu bude příležitost. Rusáci vás nejprve vrtulníkem převezou na jinou základnu a tam vás umístí do stanu. Během těchto přesunů se o nic nepokoušejte, je to marné. Ve stanu pak počkejte, až přijde noc, kdy máte šanci. Pak vyběhnete vzadu ze stanu, dejte se mezi nízké domky, kde jsou u jednoho z nich je otevřená okna a naberte si rychle zbraně. Pak se přes první vojáky prostřílejte dovnitř této budovy, kde jste v relativním bezpečím. Skrz okna postupně likvidujte přicházející vojáky a pozor si jen dejte na to, že několik jich vběhne i dovnitř. Nikam nespěchejte, vojáci se budou objevovat po dlouhou dobu (bude jich celkem kolem 20). Až si budete jisti, že v okolí už žádný voják není (pozor ještě na hlídkující Hind), běžte do lesíku nad táborem a tím je váš útěk téměř dokončen. Přenesete se pak o několik hodin dál, kdy jste už téměř u vlastních jednotek. Stačí doběhnout k nim (třeba směrem doleva dolů z kopce). Až potkáte vlastní vojáky, je váš útěk definitivně úspěšný.

 37. Incursion
Obrázek zdroj: tisková zpráva První z posledních tří misí ve hře, ve kterých je každá rada drahá a těžko poradit nějaký fígl, jak si misi výrazně ulehčit. Alespoň já přes nespočet pokusů na žádný nepřišel. Cílem této operace je ukrást dokumenty o raketách SCUD, které se nacházejí přímo na základně generála Guby. Kdo jiný může tento úkol splnit než Gastovski. Celý prostor je obehnán ostnatým drátem, takže jediné možné místo, kudy se dostat dovnitř, je přímo přes bránu. Počkejte, až odjede protivné BMP, oddělejte stráže, rychle pronikněte dovnitř a zabijte případné další hlídky, které se mohou objevit. Snažte se pokud možno nevyvolat poplach a dejte se mezi stromky vlevo od silnice. Zkontrolujte situaci a pronikejte kryti srázem dále. Těsně před domem se skryjte mezi stany a zlikvidujte početné hlídky přímo u domu. Pak vběhněte rychle do domu, kde seberete automaticky dokumenty a stejnou cestou se vraťte zpět na místo, kde jste celou misi začínali. Během pohybu po základně si dávejte pozor na hlídkující BMP a T-72 a raději se před nimi kryjte. Ještě doporučuji vzít si na misi více zásobníku do HK, než je obvyklé. Určitě se budou hodit více než nálože.

 38. Search & Destroy
Předposlední mise v kampani je opravdu asi vrchol obtížnosti. Generál Guba se chystá odpálit raketu SCUD a oddíl Black Ops mu v tom musí zabránit. Mobilní SCUD je umístěn v údolí pod vysokým kopcem, který je velkou dominantou celého okolí. Proto mě jako první napadlo vést útok přes něj, ale brzy jsem zjistil, že tudy cesta asi nevede. Celý prostor je totiž silně bráněn mnoha tanky, BMP, Shilkami a desítkami vojáků. V momentě, kdy se objevíte na kopci a nepřítel vás spatří, je po vás. Po mnoha neúspěšných pokusech jsem nakonec použil následující postup, který počítá se soustředěním veškerých sil k proražení nepřátelské obrany, zničení rakety a následném ústupu. Jak na to. Před začátkem mise si vyměňte nálože (s největší pravděpodobností se až ke SCUDu stejně nedostanete) za LAW se střelivem. Postupujte na jihozápad podél silnice až narazíte na Shilku. Tu zneškodněte, ale ještě předtím zavolejte rádiem tým Zulu tvořený tanky M1A1, aby napadl základnu z východní strany. Tím zaútočí zhruba ve stejných místech jako vy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Po zničení Shilky a příjezdu týmu Zulu zavolejte ještě o pomoc vrtulníky Cobra a zaútočte na základnu. Zatímco se tanky a vrtulníky pustí do boje s nepřítelem, váš tým má o něco větší šanci proniknout až do místa, odkud se dá SCUD zničit. Znovu opakuji, proniknout s náloží až k němu je prakticky nemožné, proto se spokojte s tím, že najdete vhodné místo pro odpálení protitankové střely, kterou ho v pohodě zničíte. Pokud v té době již nemáte střelivo do LAW, můžete sebrat některému mrtvému vojákovi RPG. Po zničení rakety na nic nečekejte a po stejné cestě se stáhněte z bojiště. Ono to takhle vypadá sice hezky popsané, ale samotná mise je opravdu peklo. Když se mně ji poprvé podařilo dokončit, zbyl v mém týmu jediný voják, a to nemluvím o zničení týmu Zulu i obou vrtulníků. Pokud někdo vymyslel na tuto misi něco geniálního, ať mně dá vědět.

 39. Red Dawn
Již se zdálo, že veškeré nebezpečí je zničením SCUDu zažehnáno, ale opak je pravdou. Generál Guba chce opustit Kolgujev, který bude brzy kompletně obsazen vojsky NATO, ale ještě předtím se chystá odpálit druhou raketu SCUD, o které zatím nikdo neměl ani ponětí. Na řadu tak přichází opět Gastovski s úkolem najít generála a zabránit odpálení rakety. Zadání mise svádí k tomu uhánět urychleně po cestě na severovýchod, ale splnění úkolu je nejlepší následujícím způsobem. Naložte celý svůj tým do M113 a upalujte přesně na druhou stranu a jeďte po silnici na ruskou základnu na pozici Ee46. Tam zlikvidujte pár hlídkujících vojáků a vysaďte svůj oddíl z M113. Nasedněte do čerpacího Uralu a jeďte s ním k vrtulníku Mi-24 Hind, který stojí za základnou, ale bez paliva. Zastavte u něj, přestupte do vrtulníku, dočerpejte palivo a nechte nastoupit ostatní vojáky.

Vzlétněte a vydejte se hledat generála. Ten se pohybuje v gaziku spolu s několika vojáky a pokud jste až doposud postupovali rychle, můžete ho ještě zastihnout na jeho základně, než se vydá po cestě na severozápad. Zastavit ho můžete jak palbou z vrtulníku, tak tím, že přistanete, vysadíte vojáky a vůz zastavíte klasickou střelbou. Pokud se vám podaří generála dostat živého, řekne vám, že na severovýchodě ostrova je další SCUD. Pokud ho náhodou zabijete, moc se nestane, jen to nebudete vědět a budete hledat naslepo. Poslední úkol tedy zní zničit SCUD na druhé straně ostrova, kam samozřejmě doletíte opět Hindem. Vřele doporučuji letět tam oklikou přes moře, protože na pevnině je spousta Shilek a ty by vás asi sestřelily ještě předtím (mimochodem nechápu, jak Shilky poznají, že v jejich ruském vrtulníku letí Amíci, ale budiž). Oklikou přes moře se musíte dostat až úplný konec ostrova, kde v první řadě zničte Shilku a pak opodál stojící SCUD. Tím je celé vaše válečné snažení konečně u konce - zabránili jste další světové válce.

 40.Status Quo
Obrázek zdroj: tisková zpráva Status Quo měl být podtitul v původním názvu hry, ale nakonec se tak jmenuje jen opravdu poslední mise ve hře, která navíc vůbec není bojová. V Cessně se jako Gastovski vracíte na Everon za svými starými dobrými přáteli - Robertem Hammerem, Samem Nicholsem a Davidem Armstrongem, abyste je pozvali do hospody. Po přistání na letišti nasedněte do škodovky a uhánějte posbírat všechny veterány po ostrově. Zajímavé je, jak celý ostrov žije - toho jste si asi během bojů často vůbec nevšimli. Pokud se vám škodověnka nelíbí, vyměňte jí za něco jiného - třeba u Armstronga na základně stojí vrtulník. Hezký moment je v místě setkání s Nicholsem, kdy se dozvíte, že chytá ryby na moři. Pro jeho přivolání zpět je třeba zapálit oheň. Všechny dopravte na jih ostrova do Saint Pierre do hospody (inu Češi se nezapřou), čímž je hra definitivně u konce. Tak co, dala vám kampaň zabrat?

Leon
připravil: jd





Nejnovější články