Operation Flashpoint - návod 2.díl
zdroj: tisková zpráva

Operation Flashpoint - návod 2.díl

4. 7. 2001 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Druhý díl návodu pro Operation Flashpoint zachycuje dění v 19.-27.misi kampaně, kdy jde už opravdu do tuhého.


Operation Flashpoint- návod (2.část)

Autor: Leon
Publikováno: 4.července 2001

Vzhledem k tomu, že váš zájem o hru Operation Flashpoint (recenze 90% - 1.část, 2.část) je obrovský, rozhodl jsem se připravit jakýsi návod na mise, které jsou součástí kampaně. Záměrně uvádím jakýsi, protože jeden jediný správný postup ve hře oplývající tak velkou volností akce prostě neexistuje. Pokusil jsme se tedy zdůraznit, co je cílem té které mise, na co si máte dávat pozor, přidal několik tipů a rad a zde máte výsledek. Podle mého názoru hrozí zákys jen v několika málo misích - v takových případech jsem se snažil zdůraznit, co je důležité vykonat. Stejně tak je ale možné i to, že jsem sám leccos přehlédl. V tom případě uvítám vaše připomínky a postřehy.

První díl návodu do 18.mise naleznete tady, dnes vám přinášíme jeho druhou část popisující dění v 19.-27. misi kampaně.

 19. Unfinished Business
Obrázek zdroj: tisková zpráva V této vcelku krátké a prakticky nebojové misi se jako Armstrong vracíte na Everon. Spolu s Gastovskim, za kterého jste již také odehráli jednu misi, jste vysazeni z lodi a za úkol máte kontaktovat vůdce partyzánů ohledně spolupráce při invazi na Everon. U ohně nad pláží se setkáte s hlídkou a ta vás dovede do hradu. Tam dostanete důležité dokumenty, které je nutné dopravit z Everonu. Za chvilku bude hrad napaden ruskými vojsky podporovanými tanky a vrtulníky a vaším prioritním úkolem bude zachránit dokumenty. Nezapojujte se proto do žádných bojů a vraťte se rovnou na loď.

 20. Taking Command
Již název napovídá, že se ujímáte velení celé jednotky. To na vás klade velké nároky a podstatně větší zodpovědnost za výsledek akcí. Vaším prvním cílem je vesnice Goisse, kam máte dopravit svůj tým a pomoci odrazit předpokládaný ruský útok. Začínáte s jediným vojákem na jisté křižovatce, kde čekáte na příjezd dalších posil. Tým Bravo bohužel ztratil s vámi spojení a vám nezbývá, než do vesnice Arudy poslat jeepem svého dosud jediného vojáka. Jak se to přesně udělá technicky, se vám zobrazí jako help na obrazovce. Z druhé strany pak přijede druhý tým v náklaďáku a mezitím, co čekáte na tým Bravo, si můžete zkusit, jak se dávají vojákům příkazy. Až se jeep s vojáky vrátí, naložte celý tým do náklaďáku a jeďte do Goisse. Řídit můžete sám nebo to někomu přikázat.

Po příjezdu do vesnice si jděte popovídat s místním velitelem, který stojí po pravé straně u polní nemocnice. Ten vás pak odvede na místo, odkud je očekáván ruský útok, který máte pomoci zastavit. Nyní je nejdůležitější správně rozmístit své vojáky, v lepším případě jim přikázat, aby si lehli a drželi se na místě. Zanedlouho ruský útok podporovaný dvojicí BMP skutečně začne a kromě toho, že sám bojujete, můžete ovlivnit průběh bojů i tím, že určujete cíle pro palbu atd. Přímo v boji na to ale příliš času není, což jen potvrzuje důležitost toho, jak před bojem své vojáky rozmístíte. Tato mise slouží jako základ pro pochopení ovládání ostatních vojáků a s největší pravděpodobností budete chvilku tápat, než se do toho aspoň trochu dostanete. Tím, že si misi zkusíte několikrát znovu od začátku, nic nezkazíte a na ovládání si zvyknete. Jen dodám, že po odražení útoku mise končí.

 21. Scouting
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po obraně Goisse jste dostali úkol najít nepřátelský vojenský tábor, odkud vyrazili k útoku nepřátelští vojáci. V první fázi vám pomůže dvojice M113, která zlikviduje předsunuté hlídky u silnice. Pokud nechcete příliš riskovat, nechte tuto práci jen na nich, ale stejně tak jim můžete v této akci pomoci. Další část operace je již jen na vás. Pro zjištění polohy nepřátelského tábora je ideální místo na kopci na pravé straně. Po cestě tam můžete narazit na ojedinělé protivníky. Až se dostanete na kopec, pomocí dalekohledu obhlédněte celý tábor dokola, abyste zjistili stav vojáků v něm. Po nahlášení situace se nepouštějte s nikým do boje, stáhněte se zpět do Goisse a nezapomínejte, že můžete potkat další protivníky.

 22. Turning the Tide
Dvaadvacátá mise je zakončením nejen celé bojové operace u Goisse, ale také na ostrově Malden. Po předchozí lokalizaci nepřátelského ležení máte za úkol spolu s týmem Bravo zneškodnit veškeré nepřátelské síly v okolí tábora. Před započetím mise doporučuji vyměnit klasickou M16 za odstřelovačku M21 (a vzít k ní navíc pár zásobníků místo granátů) a jako druhou zbraň vzít LAW a střely do ní (budou se hodit na dvě BMP u tábora). Mise začíná mezi dvojicí vrcholků nad táborem, tedy těmi, odkud jste v předchozí misi hlásili stav. Po chvilce se na levém kopci objeví skupinka vojáků, kterou pomocí ostřelovačky hravě zlikvidujete. Pak se přesuňte právě na tento vrchol, odkud budete mít celý nepřátelský tábor jako na dlani. Zbylé členy družstva nechte trochu za vrcholem, aby vám kryli záda, a pusťte se do likvidace nepřátel pomocí dalekonosné M21. V první řadě se zaměřte na vojáky schované mezi stromy v údolí mezi oběma kopci. Je jich tam docela dost a jsou poměrně dobře skryti, proto nikam zbytečně nespěchejte. Když si budete jisti, že jste je všechny dostali, můžete odstřelit ještě pár vojáků u tábora, co jsou vám nejblíže. Na ty vzdálenější nemá cenu plýtvat střelivem, protože na takovou vzdálenost už není přesnost střelby příliš dobrá.

Největší problém pak představující dvě hlídkující BMP u tábora, které můžete pomocí LAW zneškodnit i z vrcholu kopce. Před sestupem do údolí ještě zavolejte týmu Bravo, aby zahájili útok. Tím se vám zjednoduší situace a se svým týmem můžete napadnout tábor. S pomocí druhého týmu by zničení všech vojáků neměl být problém, ale pamatujte na to, že musíte zneškodnit VŠECHNY protivníky. Pokud vám nějaký z tábora unikl, nezbude vám nic jiného, než prozkoumat okolí a zabít ho, čímž je mise u konce. Předchozí popis mého postupu je ovlivněn volbou ostřelovačky M21 na počátku mise. Pokud zůstanete u standartní M16, bude se postup samozřejmě podstatně lišit. Výhodou mého postupu je to, že ačkoli jsem misi zkoušel tímto způsobem 3x, ani jednou jsem neztratil jediného člena svého týmu. Při klasickém postupu s M16 přes les se dají předpovídat podstatně větší ztráty.

 23. Saboteur
Obrázek zdroj: tisková zpráva James Gastovski ze speciálních jednotek zůstal během 19. mise na Everonu, aby pomohl tamním partyzánům a vyvíjel sabotážní činnost. V jeho pozici teď máte za úkol proniknout do nepřátelské základny a zničit tam nejméně jeden tank. Začínáte kousek od vesničky Levie, kde jste již kdysi zachraňovali civilisty. V té se také nachází jeden z alternativních cílů této operace - konvoj se zásobami. Pokud ho během mise nezničíte, nic se nestane, ale nepochybuji o tom, že se ho zničit pokusíte. Ostatně je to při cestě a ve vesnici si můžete nabrat nové nálože. Vesnici hlídají asi 4 vojáci a především pojíždějící BMP. Vojáky pomocí svého oblíbeného HK snadno zlikvidujete, ale BMP se raději vyhněte a počkejte, až odjede někam dále. Pak položte nálož u prostředního náklaďáku a zase se někde schovejte. Kousek vedle je také bedna, kde si můžete nabrat nějaké střelivo nebo přibrat další nálože. První nastraženou nálož můžete odpálit na dálku nebo nastavit časový spínač. Já vždy preferuji hromadné odpálení všech náloží na dálku, ale volba je na vás.

Co je důležité - odpálení nálože ve vesnici nevyvolá poplach na vojenské základně, kam míříte. K té je asi ideální vydat se po kraji blízkého lesa tak, abyste pak na základnu vnikli ze západní strany. Dávejte si pozor na hlídky - když vás spatří, spustí se na základně poplach a vaše šance na úspěšné dokončení operace je pak prakticky minimální. Po základně se pohybujte zásadně vleže, aby vás nespatřili hlídky a vojáci u ohně. Cílem mise je zničit nejméně jeden tank a je jen na vás, který z mnoha si vyberete (snad jen T-72 jde snadněji zničit než T-80). Pokud máte ještě další nálože, můžete si vybrat z dalších cílů včetně BMP nebo vrtulníku Mi-17. Po nastražení náloží (opět je lepší odpálení na dálku) se stáhněte (nejlépe na jih nebo na západ). Nepochybuji, že budete chtít vidět výsledek svého snažení, a tak nálože odpalte z bezpečné vzdálenosti. Na základně vypukne poplach - vy však již směřujete na jih, kde máte sraz s jedním z partyzánů, čímž mise končí.

 24. Guardian
Přestože klasické vojenské operace na Maldenu již skončily, po ostrově se stále potulují skupinky ruských vojáků, před kterými je třeba se mít na pozoru. Vašemu oddílu byl svěřen nevděčný úkol doprovázet kolonu vozidel se zásobami, která míří přes celý Malden na letiště. Na začátku si můžete vybrat, jakým způsobem budete kolonu doprovázet. Nabízí se 3 možnosti - obrněná M113, náklaďák nebo pěšky. Většina z vás asi zvolí M113, kterou přesto budete muset v průběhu mise několikrát opustit. V prvé řadě počkejte, až k vám dojede konvoj, nad kterým pak pomocí rádia přebíráte velení. Nejschůdnější cesta pro splnění mise je ta, kdy necháte někde kolonu stát, jedete dopředu pročistit cestu a pak náklaďáky k sobě přivoláte. Na několika křižovatkách je třeba rozhodnout, kterou cestou se bude konvoj ubírat dále. Protivníci se ukrývají ve skupinkách okolo cesty a až na několik výjimek by vám neměli dělat větší potíže. Ty vám však rozhodně udělá BMP na cestě, která už je trochu tvrdší oříšek. Svůj úkol splníte, pokud aspoň část náklaďáků dojede až na letiště. Celá mise je oproti jiným poměrně dlouhá, což je způsobené přesunem na velkou vzdálenost a neustálým sledováním okolí silnic, kde se mohou skrývat záškodníci.

 25. Return to Eden
Obrázek zdroj: tisková zpráva Armstrong konečně může splnit slib, který dal partyzánům, a vrací se v čele invazních vojsk na Everon. Tvrdé boje začínají ihned na pláži nedaleko letiště, které je cílem pro počáteční část invaze. První dílčí úkol zní dobít za každou cenu tvrdě hájenou kótu přímo před vámi. To se vám po chvilce podaří ve spolupráci s dalšími dvěma týmy, z nichž jeden postupuje po vaší levici a druhý na straně opačné. Jakmile však vrcholek dosáhnete, začne ruský protiútok vedený BMP a T-72. Relativně nejjednodušší, jak je zastavit, je vzít od některého mrtvého vojáka protitankovou zbraň a sám nepřítele zastavit. Jen pamatujte, že na T-72 potřebujete víc zásahů. Po zastavení protiútoku před vámi leží úkol nejtěžší - dobýt samotné letiště. V tom vám mohou značně pomoci vlastní vrtulníky, které můžete přivolat na pomoc. Předtím je ale nutné zničit na letišti protiletadlovou Shilku, která je pro ně velkým nebezpečím. Když se vám to podaří, povolejte na pomoc zmíněné vrtulníky, které pak udělají spoustu práce za vás (především eliminují ruské tanky). Ve spolupráci s ostatními dvěma týmy pak dočistěte a obsaďte letiště.

 26. Hind Attack
Po krátké odmlce vstupuje na scénu opět James Gastovski a jeho hoši v kuklách. Cíl pro tuto noc je zpočátku neznámý - ví se jen o zvýšeném počtu přepravy zásob v okolí města Morton. To může být způsobeno přítomností dosud neznámé ruské vojenské základny. Vaším úkolem je nalézt ji, zneškodnit na ní co je vám libo a pak se přesunout na místo evakuace. Protože vůbec netušíte, kde se základna může nacházet, budete asi postupovat tak, že se dáte do sledování vojenských kolon. Nejprve však u Mortonu shromážděte všechny své muže (je zbytečné pouštět se do bojů přímo ve městě - minimálně ztratíte čas a střelivo). Pokud se vám nechce pracně vozidla sledovat nebo prostě základnu nemůžete najít, pak vězte, že se nachází u lesa na pozici Eg58. Ideální místo pro přepad je samozřejmě z lesa, odkud můžete zlikvidovat většinu stráží a především skupinku vojáků stojících u ohně.

Během přepadu asi odstartuje jeden Hind, přesto máte na základně co ničit. Nejlákavější cíl jsou jistě další Hindy (když je zničíte, zjednoduší se vám následující mise), ale nálož můžete strčit i pod BMP nebo UAZ. Po ústupu do bezpečí nálože odpalte a přesuňte se na místo pro evakuaci. Vybrat si můžete ze tří různých míst, ale nejlepší je asi to na pozici Ei61, protože je vzdáleno jen přes les. Ještě vás upozorňuji na hlídkující BMP, které jezdí po celé trase transportu, a může vás někdy docela nemile překvapit.

 27. Rolling Thunder
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po dlouhé době si zase jednou zahrajete za poručíka Hammera, který se již stal velitelem celé tankové jednotky. V tom je také největší změna oproti předchozím tankovým operacím - nestačí se jen držet ve formaci, naopak musíte celou formaci vést a řídit. Cílem této operace je vesnice Montignac daleko na jihu, kterou jste již dobývali jako pěšák v 6. misi. Napřed je však třeba dobýt vesnici Tyrone, kde se nachází pouze několik málo vojáků a obrněné techniky, což by vaším Abramsům nemělo dělat problémy. Mezi Tyrone a Montignacem se pak nachází tvrdě hájené nepřátelské postavení, které skýtá největší problém celé mise. Přestože je hájeno pouze pěchotou (ovšem se spoustou protitankových zbraní), vojáků je tolik, že jsou schopni vám způsobit tvrdé ztráty. A ke všemu plocha před nimi je zaminována (pokud se nemýlím). Utkat se s nimi samozřejmě můžete, ale pokud jsou vaše pokusy o přímé proražení neúspěšné, postavení jednoduše obejděte - pro úspěch mise to není důležité. Nejlepší je v tomto případě postupovat vpravo podél lesa.

Před vámi je pak jen již Montignac, kde se kromě vojáků nachází i Shilka, BMP a tanky. Jestliže jste k Montignacu dorazili v rámci jednotky kompletní, nemělo by vám jejich zneškodnění (a následné udržení pozice) trvat příliš dlouho. Horší je to, pokud jste v předchozích bojích utrpěli ztráty. Proto znovu zdůrazňuji - není důležité plýtvat silami bojem mezi Tyronem a Montignacem, ale jen obě vesnice dobýt. Ještě bych si dovolil jednu poznámku. Řídit tank ve hře z pozice velitele je podle mého názoru dost nepraktické. Proto jsem raději přesedlal na místo řidiče a řídil tank z tohoto místa.

V následujících chvílích už usednete i za knipl letadla, ale to si spolu se zbývajícími misemi popíšeme zde ve 3.části návodu.

Leon
připravil: jd





Nejnovější články