James Bond: 007 Nightfire - návod 1.díl
zdroj: tisková zpráva

James Bond: 007 Nightfire - návod 1.díl

16. 1. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Pokud se vám z jakéhokoli důvodu nepovedlo dokončit bondovku 007: Nightfire, přinášíme vám český návod, v jehož úvodní části infiltrujeme párty na hradu, vystřílíme letiště a osvobodíme rukojmí.

Autor: Frix
Publikováno: 16.ledna 2003


Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud se vám z jakéhokoli důvodu nepovedlo dokončit bondovku James Bond 007: Nightfire (recenze) bez cizí pomoci, přinášíme vám po dlouhém čekání první český návod. Ten stál mnoho krve a potu při psaní, ale především při hraní této vpravdě nepříliš úžasné hry. Nu, pokud však přeci jen trváte na tom, jak je Nightfire skvělý a nemůžete bez jeho dohrání žít, máte to mít.

Na začátek jako obvykle několik poznámek. Je možné získávat v průběhu hry tzv. Bond Moves, zabíjet nebo zneškodňovat protivníky až třemi způsoby a tak podobně. Těmito srandičkami se zabývat nebudu, poněvadž jsou body v průběhu hry stejne k ničemu a maximálně si s jejich pomocí trochu namasírujete ego - a to jistě zvládnete i bez návodu, nemám pravdu?

Zároveň jsem se odhodlal důvěřovat, že hráč dovede eliminovat běžné nepřátele bez specifických instrukcí a prozkoumávat prostory bez detailního popisu, kdy a kam šlápnout. Pokud tento popis však bude vysloveně potřeba, nemusíte se bát, dočkáte se případně v diskusním fóru. Tak, konec šedé teorie, vstříc zelenému stromu života!

 Mise 1 - Rendezvous
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po přistání padákem je v zásadě několik možností, jak se do hradu dostat, nejkomfortnější je využít nabídnutého náklaďáku. Až bude pod vám kapota, seskočte a skrčte se. V této poloze vydržte až k bráně, kde po vás možná začnou stráže pálit, ale vám už to v této fází bude srdečně jedno. Dalším cílem v pořádí je postup hlouběji do hradu - toho dosáhnete zapnutím elektřiny pro přístupový systém.

A kde že se nachází ta prokletá páka? Projděte skrz dvůr a dále až se dostanete k malému prostranství s fontánou, na jejímž konci je pár schodů s dveřmi na konci. Uvnitř se nachází ještě jedná páka na vypnutí elektřiny pro bezpečnostní reflektory, kterou vřele doporučuji vypnout. Navštivte ješte vysokou vež se sniperem na vrchu, odsud si můžete nově získanou zbraň vyzkoušet na nepřátele na ochozu a dále nezbývá než se vydat na party. Projděte k nyní otevřeným bezpečnostním dveřím a dostaňte se ke zdobnému balkónu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Kašlete na bodyguardy, oblečení jste vkusně a všímat si vás nebudou. Projděte dvojdveřmi na samotnou párty a podle instrukcí dole vyhledejte číšníka, od kterého obdržíte maskovaný foťák - zapalovač. Nyní vřele doporučuji hru uložit, protože se v této části objevuje drsný bug. Vaším úkolem je vyfotit všechny ženy v místnosti a s jednou z nich, tou klíčovou, to bude trochu problém. Neustále uhýbá a otáčí se, takže se vám nemusí vůbec povést ji vyfotit i pokud její obličej máte přímo v hledáčku - hra tento pokus prostě bude počítat jako neúspěšný, ale vám se již další možnost nepodaří využít.

Vydejte se nahoru do dveří, kterými vcházel Drake a pokračujte až ke galerii, kde se budete muset dostat do sejfu dole. S pomocí vašeho laseru - hodinek by to neměl být naštěstí problém. Ze sejfu vyzvedněte dokumenty, které po vás M chtěla. Pokračujte k balkónku a po filmu na vás čeká menší bitva, vřele doporučuji použít granáty. Pokračujte dolů, skrz knihovnu a schody dále do podzemí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Laserem si otevřete zámek, seberte vybavení a vydejte se povraždit stráže - mají u sebe celkem šikovné zbraně. Zapněte nahoře elektriku pro lanovku, seberte z beden náboje a především raketomet, čeká nás první zábavnější souboj. Velmi, velmi neoriginální scéna použitá jen v minulém roce ve hrách třikrát, ale co člověk nadělá. Hádáte správně, asi za půl minuty se lanovka zastaví a na vás se odnikud vyřítí vrtulník. Dostat ho na zem není vůbec těžké, stačí dvě dobře mířené střely pokud možno do zadní části.

 Mise 2 - Airfield Ambush
Po definitvním zjištění, že Bondovy ženy jsou těžké drsňačky (agentka si s arktickým počasím hlavu opravdu nedělá a kombinézu má ležérně rozepnutou) se vydejte doprava, pokračujte podél plotu, zahněte a dojdete ke generátoru. Otevřete laserem zámek a přepněte tlačítko. Nedostatek elektřiny lze hezky využít k vlastní potřebě a sejmutí dvou sniperů v rozích střechy. Pokud budete mít štěstí, spadne jim sniperka po smrti na zem - jaká to náhoda.

Vraťte se zpět, agentka vklouzne neskutečným způsobem do budovy a vyjde z ní opravář, který míří ke generátoru. Schovejte se někam velmi daleko (nic jako schovávání se ve tmě Nightfire bohužel nezná) a až opravář zahne, sejměte ho uspávací šipkou - perem. Posmrtně od něj obdržíte přístupovou kartu do komplexu, kterou budete vzápětí potřebovat. Jděte nalevo od věže a do dveří s nápisem „Control Tower Administration“.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nalevo na křížovatce čeká voják, napravo kamera. Vojáka v klidu zabijte, vběhněte ve vhodnou chvíli pod kameru, rozbijte okno a vskočte do kanceláře. Není v ní nic zajímavého, takže pokračujte dále ke dveřím s nápisem „Administration“. Opět na vás čeká kamera, takže pozor na ní. V okolních místnostech se nenachází vůbec nic užitečného, tudíž je s klidem ignorujte. V „Utility Room“ se vám sebráním bůhvíjakých dokumentů podaří získat pravděpodobně nejstupidnější Bond move v celé hře - nepropásněte tuto skvělou možnost. Vaším novým cílem je kancelář „Records“. Rozbijte okno nalevo, získáte tak lepší přehled o situaci a ve vhodnou chvíli vyražte napravo od okna a do schodů.

Po cestě máte klid, nahoře zmasakrujte stráže a přístupová karta druhé úrovně je vaše. Jděte po schodech dolů a když vám kamera dá příležitost, běžte ke dveřím „Control Tower Access“. Vyběhněte nahoru a opět vás čeká menší boj se sniperkami jako odměnou, vypněte poté bezpečnostní kamery a na světe je hned o něco lépe a radostněji. Nyní prostě zamiřte skrze všechny nepřátele do kontrolní veže, kde musíte rozsřílet nebo jakkoliv jinak zničit sedm terminálů, po splnění tohoto úkolu opět přijde krátký filmeček.

Šup nahoru na věž a chraňte agentku! Další důkaz, že Bondovy ženy jsou drsné až na kost - i když se vám nebude zrovna dařit, agentka je buď nesmrtelná nebo má zatraceně dobrý kevlar. No, nic. Po vybití všech stráží na zemi už čekají jen dva nepříjemní snipeří na protější střeše. Vydejte se po schodech zpět dolů, vybijte příliv nových stráží a usmějte se nad demencí tvůrců, kteří se ani neobtěžuji vysvětlit odkud se proboha takové hordy stíhají líhnout.

Obrázek zdroj: tisková zpráva V otevřeném prostranství zamiřte kolem vozů doprava ke dveřím do „Main Warehouse“. Nyní vás nečeká nic víc, nic míň než pěkných pár minut poctivé řezničiny, takže si neberte servítky a vražděte co to dá. Pozor ale, ať neztratíte cestu, díky jednolitým texturám krabic je to velmi snadno možné. Drobný trik - na konci je možné vyskákat na nejvyšší bedny a pokračovat zpět kudy jste přišli s tím, že na konci můžete doskočit do ukryté oblasti s pěknou zásobičkou zbraní - vřele doporučuji to udělat.

Opět něco krveprolévání a přes „Maintenance Hangar“ se dostanete za chvíli i k hlavnímu cíli této vypečené mise, „Second Aircraft Hangar“, kde na vás čeká práškovací letadlo určené k záchraně. Doběhněte ke veži, zabijte nahoře stráže a seberte jim zbraně. IGNORUJTE opět dementní herní instrukce a prostě se co nejrychlejí vraťte zpět k letadlu, odkud se s přílivem napřátel vypořádáte znatelně jednodušším způsobem než ostřelováním z radarové věže.

Dejte pozor, ať neminete letadlo než vzlétne a „vychutnejte“ si nejspíš nejodpornější filmeček z celé hry. Okolo tohoto humorného problému již bylo popsáno mnoho papíru, nikdo se však zatím nedobral odpovědi na otázku, jak mohou olbřímí (alespoň svojí datovou velikostí) filmy mít horší kvalitou než bezplatné pornofilmy v RealVideo formátu... Bůh ví, Gearbox a EA nejspíše ne.

 Mise 3 - Uninvited Guests
Obrázek zdroj: tisková zpráva Hned na začátku se na vás vyřítí slušný počet nepřátel, takže pozor a snažte se s nimi vyrovnat co nejrychleji - nyní již bohužel cílovou osobu, tedy Mayhewa zabít jde. Zároveň máte první reálnou možnost okusit velmi, velmi povedený Nightfire bug (© Gearbox Software). Nepřátele se totiž mohou zabít sami a pokud se navzájem byť jen trefí, vtipně se jim změní nastavení přítel/nepřítel a začnou se kosit navzájem.

V první místnosti jděte doleva, pokračujte za Mayhewem a zahněte doprava. Opět zahněte doprava a povražděte nával Japonců. V další místnosti opět všechny zabít, včetně těch na balkoně. Až bude klid, Mayhew dole otevře tajný vchod do svého bunkru a vy si můžete trochu oddechnout. Za odměnu dostanete mimo jiné i klíč ve tvaré drobné kuličky.

Nyní máte možnost si vybrat, jak dále postupovat, zdali se vydáte zpět cestou, kterou jste přišli nebo vylezete ven po žebříku. Doporučuji se vydat zpět, tímto způsobem stihnete misi proběhnout rychleji. Před odchodem rozhodně nezapomeňte pákou otevřít výlez u žebříku! Jinak budete v solidním problému. Vyjděte přes dvojité dveře na otevřené prostranství a pokračujte ke dveřím přímo před vámi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Zabíjení není nikdy dost, užijete si jej i teď. Vyběhněte poté po schodech nahoru a pokračujte do místnosti vpravo a pomocí laseru si otevřete truhlu, ve které najdete příjemné vybavení do dalšího postupu. Pokračujte dál koridorem a na konci vejděte do dveří nalevo. Nastavte si pistoli. Ostrá přestřelka, které se bohužel nejde vyhnout je přímo před vámi a představují ji nepřátelé na opačné straně místnosti. Ten nejbližší má naštěstí brokovnici, zabijte ho pistolí co nejrychleji a seberte brokovnici. V ložnici nalevo se nachází brnění, které se teď jistě bude hodit více než dost. Dále doleva a narazíte na první držené rukojmí - fajn, splněn úkol v „Servant Quarters“.

Pokračujte ke dveřím napravo, zničte Mayhewův počítač a jděte do dalších dveří. Za nimi se nachází pěkna spousta zloduchů čekajících na smrt, takže jim čekání příliš neprodlužujte a pozor na rukojmí, ať nepřijde k úrazu. Po jeho záchraně máte z krku „Library“.

Ve spodní části knihovny je chodba v pravém rohu, kterou pokračujte až k dalším dvojitým dveřím. Další postup je velmi jasný a přímočarý, po chvíli byste měli mít možnost s ještě rozžhavenými zbraněmi konečně vstoupit do Mayhewovy ložnice. Ne, vyžeňte z hlavy jakékoliv nemravné asociace a prostě jen otočte stříbrným drakem - otevře se Mayhewův sejf, čímž získáte kódový klíč. Vraťte se skrz ložnici do obývací místnosti, kde projděte doprava dvojitými dveřmi. Projděte dveřmi doprava.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jděte přímo do hlavní společenské místnosti, kde jsou na pravé straně dveře. Za nimi je pavilón, ve kterém si opět trochu oživíte svoje střelecké umění a na pokud vše půjde hladce, máte z krku další rukojmí - tentokrát je to „Pavilion Hostage“. A dokud v pavilonu jste, využijte možnosti a skrz okna postřílejte v zahradě vše živé, co se vám připlete do mušky. V zahradě jděte do levého rohu a projděte dřevenými dveřmi.

Pobijte stráže a pokračujte směrem doleva, jedná se o lázně. Do nich vejděte, osvoboďte dívku a uvědomte si, že moje poznámka o pornofilmech pár řádek výše nebyla samoúčelná (ano, je to nadsázka). Hurá hurá, čeká na vás poslední rukojmí! Jděte opět do zahrady a za monumentem s lucernou se krčí výlez z Mayhewova bunkru, který s radostí využijte a zkraťte si tak cestu o pěkných pár minut. V bunkru si laserem otevřete přihrádku, doplňte vybavení a kolem Mayhewa projděte jeho tajnou pasáží.

Nechoďte po schodech, přímo rovně a ke dvojitým dveřím. Za nimi je vozový park, kde je držen poslední rukojmí čekající na záchranu. Nijak se tedy neostýchejte a zachraňte drženou slečnu. Vraťte se nyní k Mayhweovi. Boss vás bude čekat opět ve vozovém parku, takže si odpočiňte u filmečků a připravte se na jednoduchý, přímočarý boj.

Tak, to je pro dnešek vše - v další části návodu zhruba za týden si projdeme druhou třetinu hry, zjistíme zda jde věřit spolupracovníkům atd. Přeji při hraní mnoho zdaru!

Stáhněte si: Demo, Videa, Trailer, Event video, Mise 1 a 4 intro videa, Cheaty
Související články: Recenze (11/2002), První dojmy (10/2002), Preview (9/2002), Novinky

 
Frix
připravil: jd


 
 

Nejnovější články