Halo - tipy 1.část
zdroj: tisková zpráva

Halo - tipy 1.část

12. 10. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Jelikož Halo není tak úplně snadné a hra obsahuje některé na první pohled skryté funkce, rozhodli jsme se vytvořit tento článek zaměřený na používání zbraní a tipy, které vám mohou při hraní pomoci.

Autor: Mickey Mouse
Publikováno: 12.října 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dva roky po Xboxové verzi přišla na naší platformu hra Halo, která si stačila během exkluzívního účinkování na konzolích vydobýt až legendární pověst. Jelikož hraní Halo není až tak úplně snadné a hra obsahuje některé na první pohled skryté funkce, rozhodli jsme se vytvořit dvoudílný článek zaměřený na tipy, které vám mohou při hraní pomoci. V dnešním prvním dílu se zaměříme na obecné rady pro singleplayer a práci se zbraněmi, zatímco příště se budeme věnovat pouze multiplayeru. Ten je nezvykle obsáhlý a umožňuje na základě šablon s volitelnými parametry vytvářet vlastní herní modifikace kombinací celé řady voleb.

 Vysoké hardwarové nároky?
Problémem, který se v k naší recenzi bouřlivě přetřásal, byla neúměrná hardwarová náročnost. Rozhodně se nedá tvrdit, že by engine Halo byl nějak extra optimalizovaný, to v žádném případě ne. Vzhledem k vcelku jednoduché architektuře a opakování několika textur ve scéně by se daly čekat podstatně svěžejší odezvy. Nicméně na mém počítači (Pentium 4 1,7 GHz s 512 MB RAM a GeForce4 Ti4200) finální verze hry běžela normálně, jak jsem zvyklý i z her jiných a nějaké zvláštní potíže jsem nepozoroval. Řadě čtenářů se ale hra údajně ani nehne a těžko říct, kde je přesně chyba.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Doporučit se dá jediné - nastavit zvuk i grafiku na nejnižší možnou úroveň a postupně přidávat položku po položce a sledovat, co to s hrou dělá. K tomu poradím zkratkovou klávesu Ctrl+F12, která zobrazí graf FPS (snímků za vteřinu) v reálném čase. Z něj si bude možné udělat přibližnou představu, jak hra jede. Graf není nijak vychytaný a nezaznamenává číselně maximální a minimální hodnotu, ale i tak je to vhodná pomůcka pro ladění výkonu. Řadě lidí určitě trochu pomůže i snížení kvality zvuku.

Chcete-li si přečíst sáhodlouhé a v podstatě nicneříkající oficiální povídání o optimalizaci hry, mrkněte do tohoto RTF dokumentu (otevře Word nebo Wordpad), kde sami autoři pitvají položku po položce včetně jejího procentuelního vlivu na výkon. Užitečné mi přišlo pouze zobrazení onoho grafu a informace, že nejlépe hra jede na systému Windows XP. Rozhodně si stáhněte i poslední patch na verzi 1.02, který opravuje několik chybek a přidává dvě nové funkce.

 Editační nástroje v přípravě
Pokud byste se rádi dozvěděli o Halo a jeho hraní víc, odkážu vás na oficiální diskusní fóra zde. Dozvíte se na nich mimojiné i o připravovaném nástroji pro editaci hry, který by se měl objevit co nevidět pod názvem Halo PC Editing Kit. Minimálně bude umožňovat vytvářet multiplayerové mapy, ale podle oficiálních informací to vypadá i na další funkce jako vlastní herní mody atd. Součástí by měly být i tutorialy, které vám s výukou editace pomohou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva  Obecné tipy pro hraní

- Naučte se sledovat ukazatel zdraví a štítu. Pokud udržíte úroveň štítu v mezích ukazatele, jeho energie se po chvíli opět sama doplní na maximum. Teprve poranění, které je nad rámec štítu, vám ubere i zdraví, které doplníte jedině lékárnou, kterých ve hře najdete velice málo.

- Neplýtvejte municí. I přesto, že budete po nepřátelích nacházet jejich zbraně, ne každá bude k decimování soupeřů vhodná. Zbraně můžete nést maximálně dvě plus dvojí typy granátů po čtyřech kusech.

- Granáty používejte často. Jdou sbírat po zabitých nepřátelích a jejich účinnost je vysoká, navíc tím šetříte munici. Granáty a výbuchy působí hodně ničivě i na vás, proto před nimi utíkejte i za cenu, že vás při běhu nepřítel může trefit střelnou zbraní.

- Bojujete-li v autě společně s počítačem řízenými spoluhráči, můžete je z něj v případě potřeby odvolat klávesou pro použití a dál s nimi postupovat po svých.

Obrázek zdroj: tisková zpráva - Kulomet na autě, jakož i stacionární věže a zbraňové systémy ostatních vozítek a vznášedel mají nekonečnou munici, takže je využívejte, co to jde.

- Warthog je v singlu i multiplayeru nezničitelný. Pokud se vybouráte anebo najdete převrácený vůz v mapě, stačí jej překulit klávesou pro použití zpátky na kola. Při hraní po síti jsou nerozbitná všechna vozidla i vznášedla.

- Chlápka skrytého za štítem jen tak nedostanete. Střelba do štítu nemá účinek a je potřeba použít buď granáty, anebo sniperkou trefit boční vykrojení, kterým chlápek střílí po vás. Anebo se k němu dostat z boku či zezadu a pálit do nekrytých částí těla.

- Základní pistole je vybavena dvojnásobným zoomem. Je účinná a přesná i na větší vzdálenosti - nepodceňujte ji.

- Účinné je i mlácení pažbou, které se výborně hodí i v pozdějších fázích hry proti „přerostlým klíšťatům“, které se na vás hrnou v hejnech a je zbytečné na ně plýtvat municí.

- Munice se v Halo nepovaluje zvlášť, až na výjimky ji najdete přímo v pohozené zbrani.

- Osudy vašich spoluhráčů jsou závislé na tom, jak si v boji povedete (nejsou předskriptované). Spoluhráči jsou užiteční a proto se je snažte chránit a pomáhejte si navzájem, ať jich udržíte naživu co nejvíc.
Obrázek zdroj: tisková zpráva
- Záleží na vás, koho do auta přiberete a koho ne. Stačí přijet k nekterému z vojáků a ten automaticky naskočí k vám. I výběr vhodných soplujezdců je důležitý, neboť záleží, jakou zbraní bude disponovat. Osvědčil se mi třeba sniper, který ve spojení s vozidlem představoval vysoce účinnou bojovou sílu.

 Práce se zbraněmi
V Halo se setkáte se dvěma skupinami zbraní - jedny pocházejí z výbavy lidské rasy, druhou skupinu tvoří zbraně vašich nepřátel, většinou energeticky poháněné. Kromě zbraní střelných budou k dispozici i dva druhy granátů - plasmové a výbušné. Oba mají vysokou účinnost a je dobré se od nich držet daleko. Plasmový granát poznáte podle zelenomodrého záblesku. Do jeho detonace pak zbývá ještě nějaká ta chvilka, během níž se dá utéct anebo schovat. Pozor na granáty, které pohodí právě zabitý nepřítel.

 Základní pistole a pušky
Základní pistole (Pistol) má zásobník na 12 nábojů a kromě toho jich můžete ještě dalších 120 nést. Je vybavena zoomem a její střely jsou účinné i na větší vzdálenosti. Druhou zbraní, která představuje základní výbavu je Assault Rifle - automat s vysokou kadencí, vybavený zásobníkem na 60 ran a možností nést dalších 600 nábojů.

Ekvivalenty patřící do výbavy druhé strany jsou Plasma Pistol a Plasma Rifle. Obě zbraně jsou poháněny energií, která postupně ubývá a nelze ji doplnit. Zvláštností pistole je dvojí střelba - buď jednorázově přerušovaným mačkáním spouště, anebo jejím podržením lze vytvořit silnější výboj, který uvolněním spouště vyšlete směrem na nepřítele. Plasmová puška se při střelbě zahřívá a pokud budete kropit dávkou, dojde k přehřátí a bude třeba počkat, než zbraň vychladne. Nejdelší dávka, kterou takto zvládnete vystřílet je 12 jednotek ze sta možných. Na rozdíl od pistole nelze nijak energii kumulovat.

 Needler
Obrázek zdroj: tisková zpráva Zajímavou aliení zbraní je Needler. Vypadá jako dikobraz a ještě podivněji střílí. Vysílá růžové střely, které se odrážejí od překážek a jsou částečně naváděné na cíl. Chvíli po zásahu střely vybuchnou a čím víc jich do soupeře našijete, tím větší šlupku výbuchem dostane. Needler často používají i vaši nepřátelé a díky navádění si vás střely najdou, i když zmizíte za roh. Díky tomu je Needler vcelku nepříjemná záležitost. Střílet s ním je potřeba se naučit, protože střely jsou vcelku pomalé a tak se zbraň hodí spíš na kratší vzdálenosti.

 Těžší kalibry a sniperka
Začněme třeba jednohlavňovou brokovnicí Shotgun, která představuje ničivou sílu na kratší a střední vzdálenosti. Její střela napáchá spoustu škody a je dobré municí šetřit a používat ji jen tam, kde je potřeba. Zásobník pojme 12 nábojů a přebíjí se po jednom náboji, bez nutnosti doplnit zásobník až po okraj. V Halo nechybí ani raketomet (Rocket Launcher), jehož ničivá síla je kompenzována menším zásobníkem. Raketomet je vybaven i zoomem a tudíž se dá šikovně použít i na vzdálenější cíle.

Sniperka disponuje zásobníkem na čtyři střely, v rámci nichž lze střílet s poměrně vysokou kadencí. Krom toho lze nést dalších 24 nábojů jako rezervu. Sniperka je vybavena dvojím zoomem, 2x a 8x. Bohužel nelze ani jeden nastavit jako výchozí a odzoomovat se dá pouze cyklováním pohledů. Sniperka je velice užitečná zbraň, která vám v singlu hodně pomůže a její munici si proto pečlivě chraňte a nestřílejte hned tak po někom. Jediným zásahem lze zlikvidovat i jinak dost tuhé a nebezpečné protivníky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva V nabídce Halo nechybí ani plamenomet - jedna z nejpopulárnějších (ale zdaleka ne nejúčinnějších) zbraní. K němu těžko něco dodávat, prostě tu je a s ním i možnost protivníky škvařit. Jeho dosah je ale hodně omezený a budete třeba se dostat hodně blízko k nepříteli. Zbraň se proto hodí spíš pro přepady v interiérech než na nějaké útočné výpravy do exteriérů.

 Kamufláž a štít
Poslední výbavou jsou dva typy speciální ochrany. Active Camouflage z vás dokáže na čas udělat neviditelnou bytost. Nachází se v podobě modré runy a sem tam ji v singlu objevíte, což bude často předznamenávat blízkou přítomnost nějakých tužších potvor.

Podobně jako kamufláž, pouze v barvě červené, vypadá i přídavný štít (Over Shield). Ten je rovněž časově omezený a jeho použití je indikováno přímo na HUDu. Ukazatel běžného štítu se překryje žlutou barvou, která postupně mizí s tím, jak štít ubývá. V určité fázi pak přejde do barvy červené, indikující brzké vypršení této výhody. Over Shield lze nést pouze jeden a dokud vám zcela nezmizí, nejde sebrat nový.

Příště se budeme věnovat hutnému multiplayeru, který překvapí především počtem herních modifikací.

Stáhněte si: Patch, Trailery, Cheaty, Screenshoty...

Související články: Recenze, Preview PC verze (5/2003), Preview Xbox verze (5/2000), Novinky



Mickey Mouse
autorovi je 34 let, pracuje jako grafik na volné noze, hrami se zabývá od dob osmibitů, zaměřuje se hlavně na akční a sportovní hry nebo ty s podporou multiplayeru (všechny články autora)


 
 
Mickey Mouse

Nejnovější články