Deus Ex 2: Invisible War - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Deus Ex 2: Invisible War - návod 1.část

14. 2. 2004 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Druhý díl Deus Ex se setkal s rozporuplnými reakcemi, ale nelze mu upřít výbornou hratelnost a proto přinášíme návod, jehož úvodní část obsahuje řešení lokací ve městě Seattle a rady týkající se zbraní.

Autor: Frix
Publikováno: 14.února 2004


Zvětšit Pokračování jedné z nejlepších her všech dob, Deus Ex, se setkalo s přinejmenším rozporuplnými reakcemi, nelze mu ale upřít stále vysokou hratelnost a vysoký zájem hráčů. Jak je u nás dobrým zvykem, přinášíme na ty nejžádanější tituly návod a Invisible War (recenze) nebude výjimkou.


Obecné tipy pro hraní

Ujasněme si ovšem několik věcí – i přes drastické snížení možností diversifikace postav zůstávají na scéně biomody a další věci, které činí herní podmínky pokaždé o něco jiné. Popsat všechny možné cesty pro každý úkol je zhola nemožné, budu se tedy soustředit na popis nejobecnějšího postupu, případně krátké zmínky o vedlejších cestách. Mnoho postranních úkolů je cenných, mnoho jich je k ničemu, ale narozdíl od hlavní linie jsou zcela přímočaré a není u nich nad čím přemýšlet. Jinými slovy, pokud máme za úkol přejít do kavárny a zničit zásoby, není na to třeba berlička návodu. Postranním úkolům bude pozornost věnována pouze když to bude třeba.

Za stejně zbytečné považuji popis zbraní a biomodů – každý hráč jistě dovede sám objektivně zhodnotit, jestli mu lépe poslouží květináč nebo raketomet. Trochu místa si zaslouží speciální zbraně a modifikace:

 Speciální zbraně
- Assassin Pistol lze nalézt v Trieru v horní místnosti, kde jsou později Omar. Pistole má oproti normální zaměřovač.
- Dragon Tooth Sword se nachází nahoře na poličce v reminiscenci na Hong Kong, je děsivě silný a ostatní zbraně na blízko jsou proti němu na nic.
- Hellfire Boltcaster je na balkóně u Nassifova skleníku, jde o plamenomet se zaměřovačem.
- Red Greasel Hunter se nachází v dolním Seattlu ve stokách, oproti pistoli má rudou baterku. Jde o smutné Post Mortem nápadu rudých greaselů, kteří byli na poslední chvíli vyškrtnuti.
- Toxin Blade je pod polštářem jednoho z bytů naproti bytě Leily. Meč uděluje také jedové poškození.
- Widowmaker SMG je skrytý v tunelu mezi Arcologiemi 107-108, jde o úzký tunel s vysokým stoupáním. V pozdější části hry se odkryje kus stěny a za ní je Widowmaker. Tuhle potvoru jsem si oblíbil, dovede za minimální spotřebu pálit Spider boty.

 Zbraňové modifikace
Dají se nalézt v mnoha lokacích a časem nebudete tušit co s nimi. Do každé zbraně se vejdou maximálně 2 modifikace.

Ammo Scavenger – zbraň bude využívat méně střeliva.
EMP Converter – střely jsou nabité EMP energií. Perfektní na ničení botů.
Fragmentary Round – střely způsobí malou explozi.
Glass Destabilizer – po zásahu nehlučně zničí sklo. Nejlepší s pistolí nebo šipkami.
Increased Damage – jednoduše silnější účinek.
Increased Range – menší penalizace při střelbě na dálku.
Refire Rate – větší kadence.
Silencer – teoreticky tiší zvuk, prakticky ale efekt není nic moc.

 Biomody
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ještě se na chvíli zastavme u biomodů. Popisovat dlouze výhody toho kterého nemá cenu, bez některých exemplářů se však během hraní neobejdete – mozkový biomod Neural Interface pro hacking je životně důležitý a bohužel je třeba oželet i jinak výborný Cloak. Regeneration je mnohem slabší Health Leech Drone, doporučuji tedy dát jako oční implantát Spy Drone, který působí při detonaci silné poškození.

 Legenda k návodu
Pro základní úvod a zběžné informace již více není třeba psát, zbývají ještě záchytné body pro návod:

- Popisovat směr chůze nemá smysl, většina levelů je dost komorní a najít cestu není vůbec problém. Stejně tak nebudu popisovat kdy sbírat základní věci jako lékárničky nebo náboje.

- Většina skříněk atp. v sobě skrývá předměty – zkoumejte podle libosti, návod se zaměří jen na extrémně cenné věci, unikátní zbraně jsme si již vypsali.

- Létat můžete buď s Avou, která je zadarmo, ale vysazuje vás mizerně, nebo se Sidem, kterému platíte (jako ženská postava poloviční cenu), ale vysazuje vás přímo u cíle. Peněz je v IW nedostatek jen malou chvilku, návod se tedy zaměří na Sida.

- Každá velká oblast obsahuje několik sub-oblastí, které se dále dělí. Přechod mezi nejnižšími články oblastí nebudu dále rozepisovat.

- Pořadí některých akcí popsaných v návodu se může prohodit.

- Obrázky kolem textu mají pouze ilustrační charakter.

- Návod je psán pro americkou verzi hry s patchem 1.1, který vám vřele doporučuji nainstalovat. Užitečný může být také fanouškovskou komunitou vytvořený texture pack (s texturami ve vyšším rozlišení) nebo utilitka DX2Tool, která umožňuje změnit řadu věcí týkajících se ovládání apod. Už optimalizovaný .ini soubor pro značné zlepšení hratelnosti najdete společně s cheaty zde.


Oblast první - Seattle, Washington

 Tarsus Academy
Obrázek zdroj: tisková zpráva Po nelichotivém probuzení a zhodnocení situace aktivujeme holocomm jednotku a promluvíme s Leilou Nassif. Ze skříňky sebereme mapu, z místnosti jídlo a v případě chuti i dalekohled. Dveře se konečně dají otevřít a venku jen zahlédneme strážného, jenž zabije exploze. Nedá se nic dělat, vhod přijdou jeho náboje. Promluvte si s uklízečem, který kromě pochopení příběhu není k ničemu, ale takových postav tu bude ještě hodně. Doporučuji mluvit s každým, kdo je k tomu ochotný. Dojděte k pokoji Billie Adams, pustí vás dovnitř na pokec. Po konci první debaty mluvte dál, tato možnost se objevuje ve hře často a vyplatí se zkoušet stále nová témata. U Billie v kuchyni ještě seberte jídlo a můžete vyrazit. Jděte do výtahu a jeďte dolů.

Vlevo za sklem je Leila, automaticky s vámi promluví ohledně Lea Jankowskiho a Klary Sparks (nějaký designér evidentně miluje slovanská jména). O kus dál stojí Klara, promluvte s ní a zajděte vlevo do tělocvičny, kde Leo cvičí. Ukáže se být pěknou osinou v zadku, nicméně z nějakého důvodu jsem mu celou hru pomáhal a na konci se to i trochu vyplatí. Vaše volba.

Za chvíli se ozvou další exploze a Leila vás pošle ke svojí skříňce. U sebe si vše vezměte a vyzbrojte se pistolí. Leova skříňka jde otevřít, skříňky Klary a Billie jsou zamčené, můžete ale na ně použít multitool. Pomocí baterky na pistoli se dostanete zpátky, kde vám SSC strážná řekne o Seekerovi, který se blíží. Doporučuji jí s likvidací pomoct, aspoň se procvičíte. Věci se začínají zamotávat když si promluvíte s Billie, jděte do výtahu a jeďte zpátky nahoru. Další konflikt se Seekerem, poté prohledejte všechny místnosti. Jděte do svojí místnosti, kde zmizí strop a odhalí "vědce" z ApostleCorp, o čemž však zatím mnoho nevíme. Ve sprše je úniková cesta k laboratoři.

Obrázek zdroj: tisková zpráva U holocommu si promluvte s Leilou a instalujte svůj první biomod, rozhodnutí je na vás. Vědec vás zděšeně informuje o Seekerech, kteří ovládli obranný systém – kolem kamery se stačí prosmýknout, pokračujte po schodech. Zde si promluvte se dvěma vědci, za chvíli se ale objeví Seekeři a je třeba je za odměnu zabít. Ideální je prostě počkat u schodů a zastřelit je. Nezapomeňte si vybrat odměnu v podobě tlumiče, jinak následuje humorný bug, kdy se zdánlivě splněný úkol zasekne v listu až do opuštění Seattlu. V dalším labu se pomocí výbušné bedničky dostanete k ilegálnímu biomodu, který rozhodněte použijte na Neural Interface. Paprskům se vyhnete pomocí větrací roury nebo je zablokujte nějakým předmětem.

V další oblasti čeká první medbot. Použijte opět šachtu, zlikvidujte v ní spiderbota a dostanete se tak do zad dvěma Seekerům. Doporučuji nyní hacknout terminál, vyřadit z provozu kulomet a Seekery zabít. Vyjděte ven k holocommu, kde k vám promluví Lin May Chen, vyšší augur Orderu. Dejte sbohem Tarsusu a vydejte se dveřmi.

 Upper Seattle
Dva vojáci WTO s vámi promluví ohledně Donny Morgan, která vás očekává. Billie hned poté zavolá ohledně Orderu a doporučuje prohledat byt Leily Nassif. Většina úkolů WTO a Order se křižuje a výsledek se liší minimálně. Pro účel návodu se budu věnovat oběma cestám zároveň, úkoly se zpravidla shodují až na závěrečný výsledek a často jdou splnit oba.

Pobereme pro začátek několik úkolů a předmětů – vydejte se do Pequod'd kavárny (ukazatele jsou po celé úrovni) a promluvte s majitelem o úkolu ohledně ničení konkurence. Pokračujte dál dlouhou chodbou až k místu se třemi otrapy, kteří chtějí "peníze nebo život". Osobně jsem je zabil ručně, ale daleko pohodlnější je prostě utéct zpět ke strážným, kteří lupiče zabijí za vás a předměty zůstanou. Nezapomeňte prohledat i skříňky. Vydejte se nyní nahoru po schodech do horního patra.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Promluvte s ženou, která vás pozve do kostela Orderu. Na galerii se nachází kamera, kterou zneškodněte. Následně v klidu hackněte bankomat a pomocí destabilizátoru skla (je například v skříňce po banditech) vyberte i předměty za sklem. Nyní se už vydejme k WTO, terminál si však přivlastnili gangsteři. Platit rozhodně nemá smysl a vraždění je přeci legrace, no ne? Vloupejte se zadem šachtou a nepřátele vyřiďte, následně tlačítkem vypněte ochranné paprsky. Existuje ještě jedna cesta, totiž zatarasit paprsky dvěma popelnicemi, ale chce to trpělivost a hodně štěstí.

U WTO promluvte s Klarou (která má mj. na internetu touhle dobou snad víc fanklubů než Britney Spears) a pomocí holocommu poté i s Donnou Morgan. Informuje vás o ministrovi kultury, který údajně pašuje kontraband a požádá vás o prověření jeho bytu v Emerald Suites (kde je ostatně i úkol Orderu a byt dr. Nassif). Počkejte až vyjde z protější místnosti manažer a promluvte s ním, zadá vám úkol o prověření klubu Vox. Prohledejte jeho místnost. Zamiřte nyní zcela zpět a k Voxu, kde se vybírá poplatek za vstup. Podobná hospoda je v každé větší herní oblasti.

Dole v baru najdete ministra, je dost jasně označen partičkou bodyguardů. Jako mužský charakter si můžete zjednodušit situaci seznámením ministra s Lionelem a následným souhlasem k, řekněme, intimní službě u ministra. Každopádně takhle dostanete kód ke dveřím. V případě, že hrajete za ženu, si musíte kód od Lionela koupit, nebo se prostě k ministrovi později vloupat. Pokračujme nahoru, kde stojí u zábradlí vlastník podniku, který vám zadá zabijáckou misi s jistým právníkem. Rozhodně akceptujte. Poslední mise dlí u virtuální hvězdy NG Resonance, která je prostě... velice nepředvídatelná. Akceptujte úkol ohledně VIP lounge a jděte pryč.

Zamiřte k Emerald Suites a promluvte s uklízečem. Nekupujte nabízené klíče, není třeba. Na konci haly jsou schody do podkroví, kde bydlí ministr. Pokud jste muž, není co řešit (a nehledejte v tom skrytou reklamu ani šovinismus!), v opačném případě vyřaďte elektřinu u výtahu. V kuchyni pobijte boty a za lahví vína si přečtěte kód k sejfu nahoře. Měli byste být schopni si trochu pohrát s krabicemi a po schodech prokličkovat okolo laserové ochrany. Nahoře velký pozor na kameru a zamiřte do ložnice. Zde naleznete tajný terminál, kterým deaktivujte kameru a otevřete sejf. V něm se porozhlédněte, najdete datacube a WTO je spokojeno. Určitě seberte meč, mimo Toxin Blade a Dragon Tooth je to nejlepší zbraň nablízko ve hře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Toxin Blade naleznete už za chvilku, prolezte skrz šachtu až ke třetímu propadlu, zabijte (oprávněně) naštvaného muže a meč najdete pod polštářem. Pokud jste muže zabili bezhlučně, máte i pokoj od stráží, mně osobně je SSC proti srsti a zde jsem se jich zbavil. Vraťte se k šachtě a druhým propadlem se dostanete k Leilině bytu. Promluvte s Billie přes holocomm a prohledejte všechno, mj. najdete biomod. V ložnici najdete datacube, která pomůže Billie.

Pojďme nyní za právníkem, u intercomu povězte o zbraních a jste vevnitř. Já jsem učinil napoprvé tu chybu, že jsem bez ptaní vraždil, postupujte ale takto – oznamte muži, že jeho kontakt je mrtev a následně mu oznamte svojí zakázku na jeho život. Najme vás ohledně vraždy Omar obchodníka. Buď jej zabijte přímo, nebo použijte tento drobný trik: dostaňte se na střechu, zničte bota, vypněte bezpečnostní skříňku a zničte sklo. Nyní by opravdu neměla být vražda nijak obtížná. V bytě je velká spousta užitečných věcí, mj. sniperka za dveřmi, na než použijte multitool.

Zpátky do Vox a promluvte s vlastníkem, který vás odmění a dá přístup do VIP lounge. Tam si promluvte s Omar, silně ale doporučuji jej nezabíjet a přijmout úkol, za který pak dostanete poloviční slevu. Jděte informovat NG Resonance, dostanete kredity. POZOR! Pokud se ještě do Voxu plánujete vracet, informujte NG až naposled. Jinak se při příští návštěvě Omar rozzlobí a strhnout veškeré slevy.

Nyní trocha akrobacie – dostaňte se na pravý reproduktor nad taneční plochou a skrz dvě šachty prolezete do kanceláře vlastníka. Tady najdete jednat datacube pro manažera WTO, dále klíč pro Omar misi a nějaké peníze. Přesuňte se ke vchodu a otevřete dveře do sklepa, vypněte terminálem ochranu a najdete v boxu mrtvého šedáka. Přečtěte si datacube a Omar je spokojen. Vraťte se k němu, dostanete slevu a zadarmo i ilegální biomod. Zaleťte nyní do WTO, kde vás Morganová pochválí a zadá novou misi v Mako Ballistics, manažer vám také vyplatí peníze za info o Voxu. Nyní však zamiřte do oblasti, kde byla trojice gangsterů a jděte do Inclinatoru.

 Inclinator
Obrázek zdroj: tisková zpráva Poslechněte si skupinku pracovníků a ředitelku Inclinatoru, popovídejte si s ní a dostanete za úkol vyčistit chemickou skvrnu, která brání v průchodu. Jděte směrem vpravo a do kanceláře ředitelky, vstupte do šachty a vylezte nahoru. Nyní opatrně přelezte na druhou stranu, můžete i sebrat multitool, a seskočte dolů do místnosti s repair botem. Nechte si doplnit energii a bota pusťte opravit nano transformátor, který vyčistí skvrnu a je hotovo. Prohledejte zbylé místnosti, vraťte se zpátky za ředitelkou a informujte ji o svém úspěchu. Inclinator je volný pro cestování.

 Lower Seattle
Spodní část se od horní liší jednak svojí větší rozlehlostí, ale hlavně svým drasticky horším vzhledem. Holt, v budoucnu se nebude chudině žít nejlépe. Můžete promluvit s dvojicí lidí, otevřete vchod do kanálu a slezte dolů, jsou zde dva karkiani. Nejsou až tak tuzí, zbavte se jich a prohledejte ostatky Omar, pod jehož tělem se skrývá Red Greasel Hunter pistole. Čistě pro sexy efekt rudé baterky ji určitě seberte :)

Zpět nahoru a dlouho ulicí se dostanete k dvojici Omar. Rozhodně nakupte, se slevou je nabídka Omar dost výhodná. Zamiřte nyní ke QueeQuegově kavárně, která je zavřená. Doporučuji rozbít sklo destabilizátorem, uvnitř seberte klíč a rozsekejte zásobu kávy. Pro odměnu se stavíme později, nyní do kostela napravo od kavárny. Tady se ozve z holocommu Billie, popovídejte si a vstupte vpravo, kde se pro změnu ozve Lin May Chen s misí ohledně zběhlého Seekera. Toto je náš první kontakt s templáři. Na jevišti si promluvte s hologramem Její Svatosti, zamiřte do sklepa a po vyřazení spiderbotů poberte věci. Nyní se vraťte na začátek oblasti a vstupte do hospody Greasel Pit. Procedura je stejná jako u Voxu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva V baru je vícero úkolů, pro začátek se podívejte po pilotovi jménem Sid Black. Krom krásného britského přízvuku má taky zabavené letadlo a bude schopen vás dopravovat za předpokladu, že jej osvobodíte. Dále najdete Lea, který se chystá na cestu do Káhiry, kde bude pracovat pro Omar. V malé kanceláří za barem je holocomm, kterým s vámi promluví Ava Johnson, další potencionální pilot, jejíž helikoptéru drží WTO. O piloty se ale budeme zajímat více až za chvíli. Stavte se ještě dole u ringu greaselů, promluvte s trenérem a přijměte úkol ohledně zabití rivala. Můžete si taky vsadit, doporučuji uložit hru a počkat, až se štěstí usměje. S penězi z Greasel Pit se finační problémy vypaří až do konce hry.

Ven z baru a zamiřte do oblasti zvané Heron's Loft. Lin May Chen žádá smrt Sophie Sak, která drží letadlo Sida Blacka a terorizuje okolí. Doporučuji zabít venku strážného a hacknout bankomat, uvnitř budovy pak hledejte dveře s mužem uvnitř. Je to manažer QueeQeug's, zatím ovšem nevědom zkázy, kterou jsme zapříčinili. Dostanete úkol, který jde snadno splnit u WTO později. Vylezte nyní po žebříku nahoru a zamiřte do kanceláře Sophie. Není nejlepší volit přímou konfrontaci, raději použijte uspávací šipky, granát nebo něco podobného. V jednom extrémním případě se mi ovšem podařilo Sophii včetně bodyguardů ubodat nožem, nespoléhejte tedy na nějaké univerzální řešení :) Posbírejte všechny věci. Zamiřte nyní do hangáru, kde vybijte zbytek nepřátel, čímž definitivně osvobodíte Sida.

Nyní se vraťte a zezadu se dostanete na ochoz, ze kterého je vidět do jednotlivých apartmánů. V jednom z nich je i greasel určený k zabití, Gobzilla. Zabijte Gobzillu i její trenérku a vraťte se do Greasel Pit. Oznamte Sidovi svůj úspěch a on vám nabídne své služby. Zastavte se nyní dole u greaselů, vyberte odměnu od trenéra a jděte si vsadit ve velmi vysokém kurzu na jeho greasela. Pokud vyhrajete, peníze už prakticky nemůžou do konce hry dojít.

 Inclinator + Upper Seattle
Obrázek zdroj: tisková zpráva Zamíříme nyní zpět k Inclinatoru, kde se nachází několik templářů. Pozabíjejte je všechny a za chvíli dorazíte ke kanceláři, kde se nacházejí dva muži. Je zbytečné pokoušet se navázat konverzaci, naopak z dálky vhoďte dovnitř spiderbota, velitel jej zkusí zabít plamenometem a při tom se dost pravděpodobně sám upálí. Prohledejte oblast a seberte datacube. Lin May Chen vás zavolá zpět do kostela, kam se také vydejte. Poté zamiřte do přes inclinator do horního Seattlu, seberte odměnu u Pequod's a zajeďte do WTO. Tady vyberte odměnu do manažera za Vox, pokud jste tak ještě neučinili, a pokračujte k velkému výtahu, který vede k WTO terminálu.

Tím prozatím končíme, v příštím díle osvobodíme Avu Johnson, podíváme se do Mako Ballistics a splníme první várku úkolů v Káhiře.

Stáhněte si: Demo, Patch, Videa, Texture Pack, DX2Tool, Screenshoty, Cheaty...

Související články: Recenze (12/2003), Dojmy z dema (11/2003), Preview (6/2002), Novinky, Deus Ex recenze (7/2000)



Frix
autorovi je 18 let, píše pro Tiscali Games & Level a dlouhodobě žije ve Finsku, kde studuje International School of Helsinki. Hraje akce všeho druhu, trpí úchylkou pro stealth žánr, GTA a Warrena Spectora (všechny články autora)


 
 
Frix

Nejnovější články