Nvidia představila Shield Console – chytrou krabičku pro streamování her i filmů
zdroj: tisková zpráva

Nvidia představila Shield Console – chytrou krabičku pro streamování her i filmů

4. 3. 2015 9:40 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

Na GDC 2015 se hodně činí i hardwarové firmy a pozadu rozhodně nezůstává Nvidia. Po rozpačitém gamepadu s obrazovkou v podobě Nvidia Shield Portable a šikovném a hlavně výkonném Nvidia Shield Tablet nyní představila prozatím největší projekt z rodiny Shield. Jde o zařízení, které připojíte k televizi a ono plní funkci mediálního a herního centra. V rámci stránek Nvidie nese označení Console a vyjde v květnu tohoto roku. Jakkoliv zbytečně komplikovaně to zní, jde o vcelku elegantní alternativu k přenosu videa i herního obsahu na vaši televizi.

Nvidia Shield Console v základu pohání Android TV variace Lollipopu, díky němuž na zařízení dostanete streamovací služby jako Netflix, Plex, Crackled, Vivo, Hulu, Google Play, Youtube atd. Cíl je jasný, vytvořit z Shield zařízení, skrze které do televize streamujete video v až 4K rozlišení z jakékoliv své předplacené služby, které samozřejmě u nás pohříchu často absentují (byť Netflix slibuje příchod k nám v příštím roce). Pokud bude Shield plně otevřeným systémem, můžeme u nás těžit třeba z využití HBO Go aplikace a dalších služeb, které k nám našly cestu. K zařízení bude samozřejmě i dálkové IR ovládání.

Druhá věc, která logicky čtenáře Games.cz bude zajímat více, jsou hry. Shield Console se bude umět spojit s již představeným bezdrátovým ovladačem od Nvidie, díky němuž už nyní můžete na Shield Tablet hrát několik opravdu povedených titulů a hlavně hrát streamované hry ze svého PC. Nvidia některé tituly optimalizuje pro použití na svých zařízeních a obecně nabízí přístup k titulům pro Android.

Skrze Google Play do zařízení dostanete, ať už teď a nebo časem třeba Crysis 3, Doom 3: BFG Edition, Crysis 3, Portal, Star Wars: Knights of the Old Republic, Half-Life 2: Episode One, The Talos Principle, Borderlands 2, Metal Gear Rising: Revengeance a další. Jejich seznam najdete zde. Nicméně pro Nvidii je zjevně prioritou spíše podpora Nvdia Grid, tedy streamovací služby, kde si (až bude v květnu spuštěna v plné verzi) budete moci skrze zařízení Shield dané tituly streamovat na televizi. O ní se rozepíšu v příštím článku, protože jde o velmi zajímavý koncept, který si zaslouží extra pozornost.

nvidia shield console zdroj: tisková zpráva

Důležité ale je i to, co Nvidia Shield Console tepe pod kapotou. Celé zařízení pohání výkonný čip Tegra X-1, který doplňuje Maxwell GPU s 256 jádry a 3 GB paměti. Stroj zvládne přehrávání a nahrávání videa v 4K a 60 FPS a k jeho přenosu využívá HDMI 2.0. Vnitřní paměť je 16 GB, ovšem pro její rozšíření jsou tu dva USB 3.0 sloty a microSD slot. Nicméně těch 16 GB mi dělá trochu starost, protože při stahování her přímo do paměti se tato hodně brzy zaplní. Tím spíše, že v momentální verzi Androidu některé programy prostě celé nepřesunete na externí úložiště a třeba pro Shield Tablet jako herní zařízení je to citelná bolest.

Shield Console zvládá samozřejmě WiFi 802.11ac 2x2 MIMO 2.4 GHz a 5 Ghz, Bluetooth a má ethernetovou přípojku. A na závěr dvě sympatické věci. Krabička je to malá – 13 x 21 x 2,5 cm. A hlavně stojí jen 200 dolarů, což není rozhodně moc a podtrhuje to snahu Nvidie protlačit své Tegra produkty za pokud možno nízkou cenu. Podobně tomu bylo se Shield Tabletem, který neměl nejlepší displej, designově nebyl ničím výjimečný, ale hardwarem prakticky nemá konkurenci na svém poli.

Popravdě řečeno, pro uživatele z České republiky momentálně Shield Console ztrácí část kouzla. Bez přístupu k hlavním streamovacím službám je její kouzlo jen částečné, byť jde bezesporu o chytrého společníka k televizi a pohodlnému sledování filmů a seriálů. Což je mimochodem pole, na které od začátku agresivně táhne Xbox One, který získal další konkurenci. Co se týče her, hraní několika optimalizovaných titulů z Google Play není takovým lákadlem. Ale streamování z Nvidia Grid, to už může být jiná písnička... 

Nejnovější články