Dle Newella je Windows 8 katastrofa, Valve sází  na Linux
zdroj: tisková zpráva

Dle Newella je Windows 8 katastrofa, Valve sází na Linux

26. 7. 2012 14:15 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Valve nedávno, dokonce to ani nebylo s velkou slávou, spustila tento blog, který potěšil všechny hráče, co jim tepe srdíčko pro Linux. Oznamovala se tam Linux verze Steamu a dlouhodobý záměr podporovat v maximální možné míře Linux jako herní platformu formou portů a předělávek v čele s Left 4 Dead 2. Letmá sondáž diskusemi na webu po oznámení svatby Valve s Linuxem ukázala, že uživatelů tohoto systému je mezi hráči docela dost a bohužel toho na hraní moc nemají. Valve má možná potřebné páky, aby to napravila – jde však o důvod, proč to firma vůbec hodlá dělat. A tím rozhodně není starost o milovníky tučňáků.

Valve vidí Linux do budoucna jako jednu z mála otevřených platforem, které zůstanou, a protože otevřená platforma umožňující experimenty všemi směry je pro Valve základem všeho, chce se firma zasadit o popularizaci Linuxu. Jak na to? Právě přes hry, protože dle Gabea Newella „si lidé v rámci vnímání jednotlivých platforem ani neuvědomují, jak kritický význam mají hry, jako důvod ke koupi a užívání některé z nich.“

Dle Newellovy teorie je právě nedostatek her jedním z důvodů, proč se Linux navzdory stále přístupnějším distribucím nedaří masově šířit a hodlá to změnit. Věří totiž, že nebýt otevřené a pravidly neomezované nátury PC platformy, tak by dnes neexistovalo Valve, id Software, Facebook, Zynga, Google a další firmy.

Otevřenou platformu, umožňující již zmíněné experimenty, ale bude dle Newella do budoucna představovat právě hlavně Linux. Na to konto se Newell nijak nekrotil, když v rozhovoru publikovaném na Venture Beat Microsoft ostře kritizuje za Windows 8, což je podle něj „docela katastrofa pro všechny, co se pohybují na PC scéně.“ Spousta výrobců PC komponent se kvůli jisté uzavřenosti Windows 8 z PC trhu prý úplně stáhne, dalším půjdou dolů tržby dolů a už nyní je třeba hledat náhradní alternativu, chytit se jí a podporovat. A jsme zpět u Linuxu a Valve.

Mě by v této chvíli opravdu zajímalo, jestli Valve je schopna vytáhnout trošku výš celý operační systém jenom na konto her. Myšlenka je to neuvěřitelně smělá a skoro až kacířská a zdánlivě neuskutečnitelná. Jenže to byla v roce 2004 představa, že si hry budu kupovat digitálně ze Steamu, také.  A jak to dopadlo...

Nejnovější články