AMD v roce 2018: nové procesory Zen+, Vega pro notebooky a další novinky
zdroj: tisková zpráva

AMD v roce 2018: nové procesory Zen+, Vega pro notebooky a další novinky

11. 1. 2018 17:10 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Na CES 2018 oznámila své novinky i firma AMD. A byla velmi sdílná. Kromě informací o brzkých vydáních, jako je například refresh procesorů Ryzen nebo nová APU, odtajnila společnost i své dlouhodobější výhledy včetně nástupu grafik Vega na 7nm výrobní proces.

Nové procesory AMD už brzy

Kdo se chystá modernizovat svou sestavu nebo si pořídit úplně nový stroj, bude mít v první polovině roku 2018 mnohem více možností. Nejenže Intel uvede nový čipset B360, který otevře cestu k výhodnějšímu upgradu na Coffee Lake, ale hlavně přijde AMD s novými produkty na poli procesorů. Plány zachycuje následující roadmapa:

amd-cpu-roadmap Roadmapa procesorové divize AMD | zdroj: tisková zpráva

V prvním kvartálu nás kromě doplnění portfolia mobilních APU (Ryzen 3) čeká i uvedení desktopových APU s grafickým jádrem Vega, jejichž nejvyšší model by měl získat korunku za nejvýkonnější integrovanou grafiku v CPU. Druhý kvartál bude ve znamení 2. generace procesorů Ryzen s vylepšeným jádrem Zen+. Pojďme si všechno postupně představit.

Nejvýkonnější integrovaná grafika v procesoru přijde už za měsíc

AMD oznámila dvě nová APU, která jsou určena do desktopové patice AM4: Ryzen 2400G a 2200G. Jedná se o procesory se 4 jádry Zen (v případě 2400G i s SMT) s poměrně vysokými takty (až 3,9, resp. 3,7 GHz) a integrovaným grafickým čipem Vega. Vyšší model přitom nese dosud nejvýkonnější integrovanou grafiku v procesoru (řadu Intel Kaby Lake-G nepočítáme, jde o slepenec procesoru a dedikované grafiky na jedné křemíkové destičce). Parametry obou modelů odkryl slajd prezentace.

AMD Raven Ridge APU zdroj: tisková zpráva

Grafické jádro RX Vega 11 v plné palbě má 11 CU a podle AMD by mělo mít podobný syntetický výkon jako samostatná grafika Nvidia GT 1030, což údajně dostačuje na plynulé hraní her v rozlišení Full HD. Slabší model má pak 8 CU a svým výkonem míří na MOBA hry.

AMD Raven Ridge APU zdroj: tisková zpráva

Díky serveru videocardz.com se můžeme podívat i na herní benchmarky:

Zajímavá je na obou modelech i cenovka, která je nastavena velmi agresivně. Pokud se výkon potvrdí, bude se jednat o skvělou volbu pro multimediální počítač nebo nízkonákladový herní stroj, případně i výkonnější HTPC. Nová APU by měla dorazit na trh už 12. února. Uvidíme, co s cenou udělají české obchody.

Zen+ přijde v dubnu  na vylepšeném 12nm procesu

Refresh stávající řady procesorů Ryzen ponese vylepšená jádra Zen+, která jsou nově vyráběna 12nm procesem GlobalFoundries. Očekávat můžeme vyšší takty i Precision Boost 2, jak ilustruje následující slajd:

amd-ryzen-2-zenplus zdroj: tisková zpráva

Podrobnější informace AMD zatím neoznámila, víme však, že vzorky se již odesílají partnerům, takže můžeme očekávat brzké spuštění masové výroby. Uvedení na pulty obchodů je naplánováno na duben.

Kromě Zen+ byl odhalen i dlouhodobější plán. AMD oznámila další vývojový krok svých desktopových procesorů, a sice Zen 2, což je nová revize architektury na 7nm výrobním procesu, přinášející podstatnější vylepšení než Zen+. Co je však důležité, návrh Zen 2 je už prakticky hotový. Objevit by se měl na trhu měl někdy mezi roky 2018 a 2020, ale vzhledem k tomu, že kolem roku 2020 plánuje AMD přinést už Zen 3, předpokládáme uvedení v roce 2019.

amd-cpu-x86-roadmap zdroj: tisková zpráva

Nové grafiky Vega nejprve pro mobilní segment

Na poli grafických karet nebyla AMD tak sdílná. Přesto nám prezentované roadmapy a slajdy dávají obraz, co se v budoucnu chystá. Nejdříve můžeme očekávat uvedení mobilních grafických čipů architektury Vega. Podle prezentace to vypadá, že se jedná o podobný, ne-li stejný čip, jaký AMD poskytla Intelu do jeho procesorů Kaby Lake-G.

amd-radeon-vega-mobile zdroj: tisková zpráva

Jako diskrétní grafika se tak jedná o první mobilní GPU s paměťmi HBM2. Těch by mělo mít 4 GB. Paměti HBM2 navíc zmenšují výšku čipu i prostor, který je potřeba pro jeho osazení. Bude se tak pravděpodobně jednat o výkonné grafické řešení vhodné pro ultrabooky a další tenká zařízení. Kdy se mobilní grafiky Vega dostanou do notebooků, ale zatím není známo.

amd-radeon-vega-mobile zdroj: tisková zpráva amd-radeon-vega-mobile zdroj: tisková zpráva

A aby těch roadmap nebylo málo, přidáváme ještě jednu ohledně rozvoje architektur grafických karet:

amd-vega-gpu-roadmap zdroj: tisková zpráva

Vidíme, že AMD se již připravuje na přechod Vegy na 7 nm, ale žádné konkrétnější načasování nelze ze slajdu zjistit. Snad jen, že Vega na 7nm procesu je blíže roku 2018 než 2020. To ostatně dokládá i oznámení grafických karet Radeon Instinct pro strojové učení, které by měly být vyráběny již na 7nm procesu a první vzorky by měly být k dispozici již v tomto roce.

AMD Radeon Vega Instinct GPU zdroj: tisková zpráva AMD Radeon Vega Instinct GPU zdroj: tisková zpráva

Navazující architektura GPU Navi by měla být vyráběna také 7nm procesem, ale to je vše, co se dá z prezentace vyčíst. Na oznámení nových herních grafik pro desktop si tak budeme muset ještě počkat.

Nejnovější články