AMD má trable
zdroj: tisková zpráva

AMD má trable

23. 4. 2007 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Společnost AMD asi před čtrnácti dny varovala investory, že příjmy společnosti za první čtvrtletí 2007 nebudou takové, jak se předpokládalo.

No a nedávno, vydalo oficiální finanční zprávu, která hovoří přesně o tom. AMD za první čtvrtletí 2007 očekávalo příjem asi 1,6 až 1,7 miliardy dolarů, protože ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku vykázalo příjem ve výši 1,773 miliardy USD. Místo toho dosáhlo příjmů jenom 1,233 miliardy dolarů. To je propad o půl miliardy (540 milionů). Taky zaznamenalo provozní ztrátu 504 milionů dolarů, která sice není tak velká, jako provozní ztráta 529 milionů z minulého čtvrtletí, ale o nějakém zásadním zlepšení se hovořit nedá. Čistá ztráta firmy byla za první čtvrtletí 611 milionů dolarů.
AMD tvrdí, že pokles příjmů byl způsoben "výrazně nižšími" prodeji procesorů a také nižšími průměrnými cenami (u cpu). Dalším problémem je snižující se marže u prodávaných procesorů. V roce 2005 byla marže na jednom procesoru 58 procent z ceny, ve čtvrtém čtvrtletí 2006 potom 36 procent a naposledy to bylo už jenom 29 procent. Přitom z této částky se musí platit reklama, vývoj a další důležité věci nutné k provozu firmy. AMD nepředpokládá, že by se situace v nejbližší době změnila k lepšímu a prý bude stejná nebo mírně lepší, než toto čtvrtletí, ale ne dramaticky jiná. Naplno se projevuje skutečnost, že Intel a NVIDIA v současné době vyvíjejí/vyrábějí velmi výkonné čipy a to za výborné ceny. AMD+ATI tomu není schopno odolávat. K tomu stačí pár neshod s důležitými odběrateli, hlavně s výrobci počítačů, k tomu obecně snížená poptávka a o problém je postaráno.

Na konci minulého týdne mělo AMD konferenci a podle všeho firmu čeká tvrdá restrukturalizace. Může to úplně změnit způsob, jakým AMD vyvíjí a vyrábí procesory. Šéf AMD Hector Ruiz například řekl, že by se AMD mohlo začít více spoléhat na nezávislé vývojáře, hlavně co se týká nových technologií. Už učiněným krokem je to, že získalo přístup k určitému množství patentů a licencí, které by firmě měly zaručit větši flexibilitu. Dále se spekuluje, že by AMD mohlo zajít až tak daleko, že by nabídlo licence na výrobu svých procesorů IBM a ty by se potom vyráběly pod hlavičkou IBM. Šéfové AMD si ale uvědomují, že bez produktů schopných konkurovat nejlepším procesorům Intelu a nejlepším grafickým čipů NVIDIA, to rozhodně nepůjde.

zdroj: BetaNews

cappy

Nejnovější články