Tvůrci remaku Rise of the Triad překvapivě koupili 3D Realms
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci remaku Rise of the Triad překvapivě koupili 3D Realms

3. 3. 2014 12:18 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

(Aktualizováno) V kauze firem 3D Realms, Interceptor Entertainment a Gearbox (viz článek) nastal zvrat, který málokdo předpokládal. Dánské studio Interceptor, které stojí třeba za remakem Rise of the Triad, koupilo studio 3D Realms, dnes známé spíše pro nepřiměřeně dlouhý a zpackaný vývoj Duke Nukem Forever. Přesněji řečeno, 3D Realms koupila investiční firma SDN Invest, která za Interceptor Entertainment stojí.

Před týdnem Gearbox zažaloval 3D Realms a Interceptor za neoprávněné použití značky Duke Nukem v chystané hře Duke Nukem: Mass Destruction. 3D Realms podle všeho tvrdili Inteceptor, že mají práva na Duke Nukem, která ale v reálu prodali Gearboxu. Alespoň tomu všechno nasvědčovalo. Je ovšem otázka, zda v té době (podání žaloby od Gearboxu) 3D Realms bylo ještě pořád samostatné studio, nebo už bylo součástí dánského týmu Interceptor.

Pokud už tehdy 3D Realms nebylo samostatné studio, Interceptor tím pádem nebyl v pozici nevinného vývojářského týmu, který uvěřil slibům 3D Realms, jak se situace zpočátku jevila. Interceptor už byl v pozici firmy, která porušila vlastnická práva značky. Původně jen na Twitteru oznámená koupě navíc byla dost chaotická ohledně toho, co bylo vlastně zakoupeno. Frederik Schreiber uvedl, že Interceptor koupil Apogee/3D Realms a dodal odkaz i na Rise of the Triad.

Jenže Terry Nagy, spoluzakladatel a jeden ze šéfů Apogee, se okamžitě vyjádřil, že Interceptoru nepatří Apogee ani Rise of the Triad. Tisková zpráva nyní vyjasňuje, že SDN Invest zakoupil Apogee Software Ltd a 3D Realms, což je jiná firma než Apogee Software LLC, vlastníci značky Rise of the Triad. Tahle část problému je tedy vyjasněná, byť Schreiber nemusel mást zmínkou o Rise of the Triad v tom samém tweetu a děsit Nagyho, co se mu děje se společností.

K samotnému právnímu sporu s Gearboxem jsme se (nepřekvapivě) nic nedozvěděli. Můžete si ale ještě přečíst prohlášení Nielsena ohledně nákupu. „3D Realms je legendární pro svůj přínos hernímu průmyslu, jako pionýr shareware modelu i štědrý partner, který poskytl finance a radu takovým studiím jako jsou id Software, Parallax Software, Remedy Entertainment a další. 3D Realms také vyvinuli či se podíleli na vývoji a financování hitů jako je Commander Keen, Duke Nukem, Wolfenstein 3D, Rise of the Triad, Raptor, Shadow Warrior a Prey. Jen málo nezávislých studií má lepší bilanci v oblasti původních her. Ale i s touto hvězdnou historií doufáme, že dostaneme tuto společnost ještě výš.“

Tak doufejme, že celá situace kolem 3D Realms a Duke Nukem nebude spíše balvanem na krku, který Interceptor přidusí a pošle opačným směrem.

Nejnovější články