The Secret of Monkey Island

The Secret of Monkey Island

Články

Rozhovor s Ronem Gilbertem o konci adventur a jeho nové hře Thimbleweed Park

Hádanka: Jak sladit dva lidi na opačných stranách zeměkoule, aby si spolu naživo popovídali? Posuny času jsou záludnější než by se mohlo zdát, a tak až o několik pokusů a dní později se oba ocitají ve správný čas na správném místě a oba stisknou stejné tlačítko, aby se navázalo spojení – stejně jako to musí dělat postavy v adventuře Maniac Mansion, která rozzářila hvězdu scenáristy a programátora Rona Gilberta z roku 1987. Po dlouhé odmlce se autor The Secret of Monkey Island vrací s adventurou Thimbleweed Park. A tak: >klik< Talk to >klik< Ron Gilbert.

Hry v muzeích. Je to umění nebo ne?

Co je umění? Kdo a na základě čeho o tom rozhoduje? To jsou věčné otázky, vyvolávající množství diskuzí, vzájemných shod i rozporů, které nepanují jen v běžné společnosti, ale i v odborné vědě. V ní se touto problematikou zabývá estetika, přinášející několik možných řešení. Ani jedno však zatím nenabídlo jednoznačnou odpověď. Muzea a galerie, v nichž by člověka napadlo hledat umění na první místě, dost často fungují na základě vlastních pravidel, infrastruktury a intuice, která se moc neohlíží na odbornou teorii. Nebude tedy zas tak velkým překvapením, že stejně jako se kdysi váhalo nad tím, jestli může být modernistická malba, fotografie, film či komiks uměním, visí v poslední dobou podobný otazník i nad hrami.

Pozdrav na rozloučenou - ohlédnutí za historií LucasArts

Vody se zavřely a herní byznys má rázem o jednu legendu méně. LucasArts, společnost která nám přinesla zlatý věk adventur i třebas jednu přelomovou střílečku, je de facto minulostí. Končí s vývojem, nadále bude hry jenom licencovat. Kapesníky jsou však již usušeny a fanoušci si přestali rvát svá rodidla. Vydejte se s námi proto na slzopudné putování po tom dobrém, ale i po tom zlém, co společnost ruku v ruce se svými legendami zažila. Pomůže nám to mimo jiné pochopit, proč byl konec LucasArts v zásadě nevyhnutelný.

Zahrajte si slovní souboje z Monkey Island v prohlížeči

Je úterý, teoreticky byste po včerejším rozjezdovém dni měli být v plném pracovním nasazení, než se týden zase začne sklánět ke konci a vaše výkony půjdou dolů. Přesto, i když makáte jako mourovatí, tak si zasloužíte chvilku odpočinku. A není nic lepšího, než když ji prožijete kreativně s výukou angličtiny podle Monkey Island.

BLOGY Z LA: Jak ulovit adventurního guru...

Každý rok si na E3 tak nějak přirozeně vybereme jednu herní celebritu, kterou následně s vypětím všech sil naháníme po výstavišti se žádostí o rozhovor. Letos tato významná úloha připadla Ronu Gilbertovi. S člověkem, který nás svým Monkey Islandem naučil, že máme mít rádi adventury a piráty, jsme ještě nikdy rozhovor nedělali, částečně také proto, že v posledních letech se věnoval spíše nadávání na stav herního průmyslu, než vývoji her. Pak ale přišel Deathspank a následně i pomocná ruka Tima Schafera, který Gilberta přetáhl do jeho Double Fine Studios. Tam nyní dělá plošinovkovou adventuru The Cave, a na E3 2012 ji na stánku Segy celkem ochotně předvádí.

Historie adventur #3: revoluce z ranče Skywalker

Pokračujeme v seriálu o historii adventur, který byl původně připraven jako přednáška pro komponovaný videoherní večer Press Start v Bio Oko. První díl pojednával o vzniku adventur a textovkách společnosti Infocom, druhý díl se zabýval prvními grafickými adventurami z produkce společnosti Sierra.