Best of 2023: Nejlepší RPG
zdroj: vlastní foto

Best of 2023: Nejlepší RPG

26. 12. 2023 18:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Asi na vás nemusíme hrát habaďůru, že nevíme, kdo pro sebe urval zlato za nejlepší RPG. Baldur's Gate III svojí výpravou, epičností a obrovským důrazem na svobodu volby a až maniakální větvení jejích důsledků navždy změnil styl, jakým budou hry na hrdiny vnímány. Podobně například jako to svého času udělal Zaklínač 3.

I kdyby vám ale pecka od Larianů nesedla, byl letošek na masivní RPG natolik pestrý, že si zákonitě musí vybrat každý. Ať už chcete třeba hodně temné sci-fi, nebo spíše akčnější JRPG, parádních her se urodilo hned několik. Níže je trojice, která nás v roce 2023 nejvíce oslovila.

3. místo: Final Fantasy XVI

  Final Fantasy XVI zdroj: Square Enix

Třetí příčka může být možná trochu kontroverzní volbou, protože Final Fantasy XVI ještě víc než předchozí díl opouští žánr RPG, aby kladlo větší důraz na akci, ale že je to akce spektakulární a epická! Oslovil nás také příběh, v němž se odráží inspirace evropským středověkem a typičtější západní fantasy.

Není to možná ten nejlepší titul pro minmaxery, kteří bedlivě promýšlejí, jak naloží s každým bodíkem zkušeností. Na druhé straně více oslňující řežbu, ve které si to rozdávají božské entity o velikosti mrakodrapu, jste na monitorech letos neviděli.

2. místo: Warhammer 40,000: Rogue Trader

  Warhammer 40,000: Rogue Trader zdroj: Owlcat Games

Démoni, xenos, věčná sláva Bohu-Císaři. Rogue Trader je temný, brutální, fanatický, epický a masivní. Kdyby byl technicky odladěnější a v některých mechanismech méně staromilský, je prosincové RPG ze 41. milénia jasným vítězem.

Nabízí totiž nepřeberné možnosti, jak se s nástrahami zapadlého kouta vesmíru Koronus Expanse utkat. Od dogmatického pomatence po kacířského krutovládce a všechno mezi tím. Rogue Trader ale na celé čáře vítězí obrovskou škálou, na které rozhodujete o událostech.

V područí máte osudy celých planet, miliard lidí a dokonce i společníci ve vaší družině jsou postradatelní. Celé poutavé dobrodružství na asi 150 hodin je navíc dochucené fantastickým tahovým soubojákem, u kterého je radost plánovat a sledovat, jak výbušná munice bolterů a chainswordy trhají heretiky vejpůl.

1. místo: Baldur's Gate III

  Baldur's Gate III zdroj: Foto: Larian Studios

Skvostný návrat legendárního RPG z 90. let nemohl dopadnout lépe. Baldur's Gate III vás uchvátí krásným vizuálem, očaruje skvěle napsanými postavami a ohromí obrovskou škálou variací, jak váš konkrétní příběh může dopadnout. Zkrátka nejlepší RPG roku, ne-li rovnou dekády.

O úspěchu epické hry na hrdiny od Larianů svědčí i fakt, že se k v podstatě hardcore klasickému RPG na pravidlech D&D dostali i lidé, kteří běžně hry nehrají. Natolik zvládlo toto mistrovské dílo fascinovat perfektním ansámblem postav a vyprávěním, které je radost prožívat.

Celé putování družiny nepravděpodobných dobrodruhů navíc stojí na velmi zábavném tahovém soubojáku, který je sice ke konci možná trochu triviální, ale stejně jako ve zbytku hry vám dovoluje úžasnou svobodu a míru taktizování.

Jestli existuje jedna jediná hra, kterou byste si z letošních titulu měli zahrát, je to podle nás jednomyslně Baldur's Gate III. Megalomanský projekt Larianů totiž navždy změnil optiku, s jakou se budeme na podobná RPG dívat, a nasadil laťku natolik vysoko, že podobné hry už nikdy nebudou jako dřív.

Nejnovější články