Video-recenze Metal Gear Solid 4
zdroj: tisková zpráva

Video-recenze Metal Gear Solid 4

18. 6. 2008 0:00 | Video | autor: Petr Poláček |

100 + 1 způsobů, jak lze hrát, v devíti nahrávkách. Mezi misemi nechybí ani ty, které se odehrávají v Praze - podařilo se vývojářům zachytit atmosféru Starého města?


Autor: Martin Havlíček
Publikováno: 18.června 2008

100 + 1 způsobů, jak hrát Metal Gear Solid 4, v souboru devíti vlastních videí ze hry. Mezi misemi nechybí ani ty, které se odehrávají v Praze. Podařilo se Japoncům zachytit atmosféru Starého města? *** pozor, spoilery ***
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
První video sleduje překážku, která vyžaduje staromódní řešení, tedy proplížení se kolem stráží tak, aby si nikdo ničeho nevšiml. Vraždění vojáků není žádoucí, a tak Snake paralyzuje stráže pomocí základního chvatu CQC (technika boje nablízko). Toto umění doznalo ve čtyřce výrazného rozšíření, což znamená, že můžete nepřítele zneškodnit hned několika způsoby – kromě použití řady chvatů lze vojáka znehybnit přidušením nebo podříznutím hrdla.

zdroj: Archiv


Následuje demonstrace možností průzkumného robůtka Mk.II, který nejenže dokáže nepozorovaně zmapovat situaci na bojišti, ale umí také efektivně zasáhnout a šokem paralyzovat cíle.

zdroj: Archiv


Ze Středního východu se pak Snake přesune do Jižní Ameriky, kde zuří válka rebelů a vládních jednotek. V tomto videu uvidíte boj proti vojákům FROG, kteří vynikají neuvěřitelnou mrštností. Alespoň si na chvíli odpočinete od plížení…

zdroj: Archiv


A výlet do Prahy nabízí opět něco nového. Vaším úkolem je pomocí utility od Otacona zachytit signál z vysílaček jednotek PMC, které monitorují pohyb podezřelých osob, a tak získat informace o poloze člena hnutí odporu. Toho pak musíte sledovat tak, aby vás nespatřil, a zároveň musíte zařídit, aby tento revolucionář nebyl lapen. Pro někoho zdlouhavé šmírování, na nějž se zaměřuje právě toto video, brzy přejde v náročný stealth mix, namíchaný z tiché likvidace vojáků, vyhýbání se hlídkám, a z odhalování nových fíglů pronásledovaného.

zdroj: Archiv


Že není rozumné potloukat se českou metropolí v nočních hodinách, to potvrzuje další ukázka. Honička na motorce zapůsobí nejen dávkou adrenalinové akce, ale také způsobem, jakým je jízda snímána v okamžicích, kdy zrovna nepotřebujete zaměřovat. Kamera není „pověšena“ za motorkou, jak bývá zvykem, ale po vzoru akčních filmů přechází dynamicky tam, kde je zrovna potřeba.

zdroj: Archiv


Návrat do zchátralé základny Shadow Moses, kde se odehrál první díl novodobé série, má v sobě něco smutného. Setkání se známými místy zdůrazňují hráčům flashbacky, které mohou během cutscén dokonce i sami vyvolat.

zdroj: Archiv


I přestože je kamerový systém mimo provoz, stealth pojetí zůstává. Malí robůtci nejenže zastoupí kamery, ale i vojáky. Chrobáků pochodují po základně desítky, a tak je akční postup nebo opatrná likvidace ze zálohy zcela nežádoucí. Tyhle bestie vylezou v okamžiku kamkoliv a zasáhnout je také není snadné.

zdroj: Archiv


Náš osmý klip je z poslední kapitoly a slouží jako ukázka systému kamufláže. Nejenže si vzory můžete vybírat, ale také sami vyrábět. Stačí pomocí OctoCamo sejmout kýžený povrch a uložit jej v nabídce. Stejně bohaté možnosti najdete i v oblasti výzbroje. Zbraně si můžete podle libosti (a finanční situace) vylepšovat: přídavné rukojeti, tlumiče, zaměřovače, granátomety, světla, různé druhy munice….


Poslední ukázka (z téže lokace) nabízí další frenetickou akci přerušovanou mírným upgradem granátometu a rychlým nákupem munice v Drebinově obchůdku.

zdroj: Archiv


Další podobná videa si pusťte v sekci video-recenzí (jinak přístupné z levého menu)

Stáhněte si: Trailery, Videa...


Martin Havlíček
autorovi je 21 let, pracuje jako redaktor časopisu PlayIN a portálu Hratelně.cz, jeho práce je pro něj zároveň i koníčkem – ostatně na nic jiného už ani nemá čas

 
 

Martin Havlíček

Nejnovější články