Pîhtokahanapiwiyin povede indiánský kmen Kríů k míru v datadisku pro šestou Civilizaci
zdroj: tisková zpráva

Pîhtokahanapiwiyin povede indiánský kmen Kríů k míru v datadisku pro šestou Civilizaci

3. 1. 2018 14:44 | Video | autor: Patrik Hajda |

Už víme, že chystaný velký datadisk Rise and Fall pro Civilization VI nabídne Koreu, Nizozemsko, Mongolsko a Indii, která tedy není vyloženě novým státem, ale po mírumilovném Gándhím se jí ujme dobyvačný Čandragupta. Pátým oznámeným národem je indiánská civilizace zvaná Krí, která se rozprostírá na území Kanady.

Pîhtokahanapiwiyin vstoupil do dějin v druhé polovině 19. století, když ústně bojoval za svůj kmen. Ale protože má opravdu nevyslovitelné jméno, je znám především pod svou anglickou alternativou jako náčelník Poundmaker (volně přeloženo jako Tvůrce ohrad). Toto jméno si nevysloužil jen tak náhodou. Traduje se, že byl opravdu zkušeným stavitelem kruhových plotů, které sloužily jako pasti na bizony.

Do čela Kríjského národa se dostává ve chvíli, kdy probíhají silné rozepře s kanadskou vládou. Ale jeho touha po zachování svého lidu a odpor ke krveprolití nakonec vyústily v dosažení míru a podmínek pro vzájemné soužití na kanadském území. To však nevydrželo věčně a kvůli intrikám a falešným obviněním byl Poundmaker poslán na tři roky do vězení. Propuštěn byl sice už po roce, ale krátce nato zemřel vlivem otřesných vězeňských podmínek.

zdroj: Archiv

Jeho mírumilovnost se samozřejmě promítne i do hry v podobě speciální schopnosti „Příznivé podmínky“. V jeho kůži zkrátka chcete uzavírat spojenectví s ostatními národy, protože vzájemná důvěra se odráží na sdílené viditelnosti. Obchodní cesty mezi spřátelenými národy následně vynášejí bonusové jídlo a zlato.

Obchod je asi největší předností Kríů. Nejenže obdrží první obchodní cestu zcela zdarma poté, co vynaleznou hrnčířství, ale všichni jejich obchodníci mohou svými prvními třemi pohyby zabírat neutrální políčka mapy. S rozvojem obchodu Indiánům pomůže jejich speciální přístřešek zvaný mekewap, který byl postaven z prostých větví a dokázal pojmout větší počet osob. Pokud ho vybudujete vedle políčka s luxusním zbožím, poskytne vám prostor pro lidi a bonus k produkci a zlatu. Vedle bonusového políčka naopak poskytuje jídlo.

I přes svou mírumilovnost a orientaci na obchod se nedá říct, že by se Kríové nedokázali bránit. Právě naopak. Jejich okihtcitaw byli statnými válečníky, ale jejich posláním nebylo jen masakrování nepřátel. Většinu času sloužili jako obranný doprovod karavan, dohlíželi na lov bizonů, vydávali se na průzkum okolí a udržovali pořádek. Jejich všestrannost a zkušenost je ve hře zastoupena bezplatným přechodem na první úroveň ihned po jejich vytvoření.

Krí jsou teprve čtvrtým novým národem z osmi plánovaných, které budou mít svou premiéru v datadisku Rise and Fall pro Civlization VI. Pîhtokahanapiwiyin je pak pátým z devíti nových vůdců. Datadisk se nesoustředí jen na nové civilizace, ale přidává i hromadu nových mechanik, viz článek. A vychází již 8. února za 30 eur.

Nejnovější články