Zmírnění EA ochrany u Red Alert 3
zdroj: tisková zpráva

Zmírnění EA ochrany u Red Alert 3

10. 9. 2008 22:22 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Po vlně negativních ohlasů budete smět novou RTS nainstalovat ne třikrát, ale pětkrát, a pak vyndat DVD z mechaniky.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na protikopírovací systém u posledních EA her pro PC si vedle našeho recenzenta Mercenaries 2, nespokojených kupujících Spore na Amazonu (zahltili kvůli tomu tisíci příspěvky tamní systém čtenářských recenzí - nehledě na dlouhé dny nefunkční online funkce a přihlašování na účet), stěžuje i bývalý zaměstnanec Maxisu. Cliff Harris zdůraznil, že toto DRM (Digital Rights Managment) stejnak nedovedlo zabránit zpirátění Spore ještě před oficiálním dnem vydání a že doufal v jiný přístup výrobce než zacpání si uší před ohlasy hráčů, kupříkladu informováním, jestli a kdy bude stávající ochrana odstraněna, když už teď vlastně neplní svůj účel. Dle jeho názoru zvolení tohoto řešení u očekávané vysokorozpočtové hry ve výsledku ublížilo majitelům originálky, EA, Maxisu i celé herní PC scéně. A naopak z něj mají radost jen piráti a lidé žijící z objemu protočené inzerce na vyhledávačích torrentů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Jako by ho slyšel, reagoval den předtím na podobné obavy a otázky producent studia EALA Chris Cory, který všem srozumitelně objasnil, jak bude v tomto ohledu fungovat říjnový Red Alert 3. Odteď už tedy asi ke každé hře nebudou širokou veřejností žádány jen její HW požadavky, ale také způsob ochrany neboli věc, kvůli níž tvůrci BioShocku dokonce někdo vyhrožoval. RA3 má opět používat systém SecuROM, ale v trochu zmírněné podobě než u minulých dílů této RTS série, aby tolik neobtěžovala zákazníky. Citujeme jeho kompletní vyjádření:

    "1) Po instalaci a prvním spuštění se hra tradičně autorizuje přes internet. Stane se tak pouze jedenkrát, nikdy to pak po vás nebude chtít znovu" (narozdíl od původních plánů pro Mass Effect PC" - pozn.autor).

    2) "Svůj Red Alert 3 budete smět nainstalovat a hrát až na pěti různých počítačích, což značí navýšení oproti třem dovoleným pokusům dříve" (i tak to ale zabrání prodeji do bazarů, proti čemuž EA bojují - pozn.autor). "Pokud těchto pět pokusů vyčerpáte (kvůli viru, reinstalaci operačního systému, upgradu hardwaru apod.), musíte kontaktovat technickou podporu EA a vznést požadavek, aby vám hru umožnila ještě hrát. Tyto žádosti bude posuzovat případ od případu."

    3) "Hra už nevyžaduje, abyste pro hraní museli mít vloženo originální DVD v mechanice, což je velké vylepšení ve srovnání s dřívějškem."

    4) "Můžete samozřejmě hrát offline bez jakýchkoli překážek nebo trestání" (toto si lze vysvětlovat asi stejně, jako tomu bylo u Spore, které v pohodě šlo hrát offline, i když autorizační servery ještě před týdnem nejely - pozn.autor).

    5) "Byla by škoda, pokud byste vynechali takovou špičkovou hru jen proto, že obsahuje ochranu proti kopírování, ale chápu, že to je pro mnohé z vás osobní záležitost a respektuju ji. Ale již méně respektuji ty z vás, kteří právě na protest proti rozhodnutí použít DRM stáhnou náš produkt nelegálně..." [více zde nebo na české fansite]
Red Alert 3 vyjde pro PC a X360 přesně 30. října, u nás s českými titulky (předobjednávka) - více v dojmech z bety a předešlém zpravodajství:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Herecké výkony ve filmečcích z Red Alert 3  [23.8.2008 15:15 - jd]
Trojice nahrávek z bety Red Alert 3  [5.8.2008 20:20 - levis]
Oficiální nároky Red Alert 3  [28.7.2008 15:15 - jd]
E3 videa: Afrika, Quake Live, Red Alert 3  [20.7.2008 18:18 - levis]
Neporazitelná japonská síla z Red Alert 3  [14.7.2008 11:11 - levis]
Stavění báze na vodě ve čtvrthodině z Red Alert 3  [28.5.2008 15:15 - jd]
Voda klíčem k úspěchu v C&C: Red Alert 3  [21.5.2008 12:12 - levis]
zdroj: Spong, EA fóra

jd

Nejnovější články