Začal soudní spor ZeniMax versus Oculus VR a John Carmack kvůli virtuální realitě
zdroj: Oculus VR

Začal soudní spor ZeniMax versus Oculus VR a John Carmack kvůli virtuální realitě

16. 1. 2017 11:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Praní špinavého prádla na veřejnosti není u velkých firem obvyklé. Často se kvůli tomu raději mimosoudně dohodnou, než aby se přetahovali před očima veřejnosti v dlouhém soudním procesu. Tentokrát se ale zástupci ZeniMaxu a Oculus VR nedohodli, a tak začíná soudní pře o to, kdo komu co ukradl nebo neukradl.

ZeniMax tvrdí, že John Carmack pomáhal Palmeru Luckeymu vyvíjet technologii pro virtuální realitu v rámci zaměstnaneckého poměru v id Software, čili v ZeniMaxu. To, co vytvořil, tak prý patří ZeniMaxu, a ve chvíli, kdy si veškeré údajné know-how vzal Carmack s sebou do Oculus VR, dopustil se de facto krádeže. Oculus VR to ale popírá a ohání se prohlášeními typu:

„Naši pozici budeme u soudu rádi bránit. Oculus VR a jeho zakladatelé investovali do virtuální reality značné množství času a peněz. Věří totiž, že virtuální realita může zásadně změnit způsob komunikace a interakce lidí. Proto jsme zklamaní, když jiná společnost využívá zbytečnou žalobu, aby si připsala zásluhy za technologii, na jejíž vybudování neměla vizi, expertízu, ani trpělivost,“ uvedl mluvčí Oculus VR pro web UploadVR.com.

John Carmack přešel do Oculus VR na pozici technického ředitele v roce 2013 a i on je předmětem žaloby. Čelí totiž velmi specifickému obvinění z krádeže know-how, tisíců interních dokumentů, a dokonce i zařízení, pro které se měl údajně do kanceláří ZeniMaxu vrátit v době, kdy už pracoval v Oculus VR.

Jedním ze svědků u zhruba tři týdny trvajícího soudu by měl být i spoluzakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Soud teprve začíná, ale pokud se něco zásadně nezmění, měli bychom se dozvědět výsledek nejpozději někdy v průběhu února.

Nejnovější články