Virtual Console týden: Super Mario Bros a Neutopia II
zdroj: tisková zpráva

Virtual Console týden: Super Mario Bros a Neutopia II

23. 9. 2007 16:16 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Stěžujete si na nedostatek her pro Wii? Otestujte tak jako my 3+1 staré klasiky vypuštěné pro službu Virtual Console.

Tímto testovacím článkem začínáme recenzovat hry vydané v rámci služby Virtual Console na Nintendo Wii. Jelikož je v současné době pro evropský trh k dispozici kolem stopadesáti titulů, budeme se vždy věnovat pár nově uvolněným a ty starší nejlepší si připomeneme vždy jedním tipem na závěr. Shodou okolností začal minulý týden Hanabi Festival, což je oslava Mariových narozenin a v jejím rámci nám v nadcházejícím období Nintendo umožní stáhnout hry, který v minulosti vyšly pouze v Japonsku. Konkrétně to byly: Super Mario Bros.: Lost levels (NES), Mario's Super Picross (SNES), které doplnila Neutopia II (TurboGraphx-16).
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Mario´s Super Picross je asi nejlepší z dnešního tria. Jde o logickou hru připomínající mini ve Windows, nicméně princip je trochu odlišný a znát ji možná budou hráči verze pro DS. Na ploše rozdělené do čtverců musíte nalézt všechna políčka bez „min“. Nad sloupci a vedle každé řady je různý počet číslic (jedno, dvě, tři …), které udávají, kolik políček za sebou neobsahuje žádnou „minu“. Je-li například číslice vedle řady shodná s počtem jejích polí, můžete označit všechny a to vám poskytne odrazový můstek k nalezení min ve sloupcích tuto řadu protínající. Takže když se v daném sloupci nachází jen jedno prázdné pole, víte, že už sloupec obsahuje jenom „miny“. Logický rychlík je to zábavný a hlavně silně pohlcující. Dle popisu by měla obsahovat stovky úrovní, nicméně já jsem dohrál téměř tři ze čtyř zpočátku přístupných sérií za přibližně devadesát minut. Další se zřejmě otevřou až dohráním všech čtyř. A opět vás nesmí překvapit popisky v japonštině a navíc cena, která je oproti ostatním hrám pro SNES o 100 Wii bodů vyšší, tedy 900. Ovládání: GameCube controller, Classic controller.

Klasickou skákačkou a pro Nintendo zásadní sérií je Super Mario Bros. Na VC už je spousta her z této série, nicméně Lost Levels mají jednu zvláštnost. Sám jsem ten pocit neměl, ale někomu se první Super Mario zdál zřejmě příliš jednoduchý a proto byla stvořena tato verze. Jde přesně o tu samou arkádu, jen je nadpozemsky obtížná. Zkoušel jsem jí hrát asi půl hodiny a jen jednou se mi podařilo dostat se přes první úroveň. Doporučit ji mohu jen zatvrzelým milovníkům Maria, kteří už mají všechny normální díly prolezlé skrz naskrz a potřebují trochu masochismu. Pro normálního člověka je asi zbytečné dávat za ní 500 Wii bodů. A pozor, obsahuje spoustu japonských textů. Ovládání: Wii-mote, GameCube controller, Classic controller.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Neutopia II má být poměrně zdařilým klonem prvních Zelda her. Z názvu je jasné, že jde o druhou inkarnaci (jednička je rovněž ke stažení). Samotná hra je zobrazena z ptačí perspektivy. Pohádkově vyobrazený mladý muž se snaží najít svého otce a zároveň hrdinu prvního dílu. Musím se přiznat, že jsem od Neutopie nečekal vůbec nic a byl příjemně překvapen. Koncept je velmi jednoduchý – v labyrintech plníte úkoly a v reálném čase bojujete v rámci jedné obrazovky s monstry. Nejprve pouze mečem, později i jinými zbraněmi (bumerang, kouzelná hůl) a sbíráte brnění, lektvary nebo peníze. Příjemné je ukládání pozice, bez nutnosti psát hesla. Kombinace RPG a akční hry mě bavila, ale jen do okamžiku než jsem se zasekl v druhém dungeonu a nebyl schopen v bludišti nalézt ten správný kámen a posunout ho ve správném směru. Pokud žánru holdujete, nebude pro vás určitě 600 Wii bodů velký problém a za to dostanete zábavu na dlouhé večery. Ovládání: Wii-mote, GameCube controller, Classic controller.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dnešním závěrečným tipem je má stará láska z dob pojízdných automatových maringotek. Super Ghouls ´n Ghosts je 2D akční skákačka se záhrobní tématikou, vynikající hudbou a báječně ponurou atmosférou. Začínáte na hřbitově, ze země vylézají zombie, vzduchem létají vampíři a vy se jim snažíte vyhnout nebo je pokořit pomocí různých nožů, hořících loučí, luku či sekery. Nejedná se o původní hru pro NES či zmíněné automaty, ale její pokračování. A to je dobře, protože první díl je tak bláznivě obtížný, že může s soupeřit s dnes představeným Super Mario Bros.: Lost levels. I Super Ghouls ´n Ghosts je těžká hra, ale díky poměrně vstřícnému systému získávání kreditů, tedy možnosti po ztrátě všech životů pokračovat z dané úrovně, je šance tuhle hru dohrát podstatně větší a mě se to po čtyřech dnech povedlo. Oproti jedničce přibyl měnící se terén, možnost vyskočit dvakrát za sebou a různým brněním vylepšovat zbraně. Za 800 Wii bodů je to pro pamětníky nevyhnutelnost! Ovládání: GameCube contr., Classic controller.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zvětšit zdroj: tisková zpráva
zdroj: vlastní

pavel

Nejnovější články