Tokyo Game Show: Válka mezi Sony a Microsoftem
zdroj: tisková zpráva

Tokyo Game Show: Válka mezi Sony a Microsoftem

22. 9. 2006 20:20 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Přetahovaná o to, která konzole nabídne lepší rozlišení, digitální výstup a jak to bude s HD-DVD či cenou PS3 v Japonsku.

V Tokiu dnes začíná herní výstava Tokyo Game Show a největší konzoloví rivalové se do sebe pustili už na předběžných tiskovkách. O Microsoftím 1080p trumfu jsme psali už ve středu. Odhalení HD-DVD mechaniky (včetně krátké ukázky ze třetího Rychle a zběsile) a schopnosti Xboxu 360 zobrazit 1080p (True HD) video bylo součástí tiskovky Microsoftu. Shan Kim, zástupce Microsoftu, prohlásil, že na podzim bude k mání update skrz Xbox Live, díky kterému si budou moci hráči vychutnat HD-DVD filmy i hry v 1080p. Všechny hry na Xbox 360 jsou však zatím pouze v 720p/1080i, takže bude na 1080p televizích docházet k přepočítání obrazu.

Toho se hned ve čtvrtek chytla Sony, když prohlásila, že ona jediná nabídne 1080p hry a Microsoft hráčům podstrčí "jen" přepočítanou verzi. Válčení mezi oběma giganty tak nabralo na obrátkách a Microsoft musel reagovat tím, že Xbox 360 umí 1080p bez sebemenších problémů a skrz jeho stávající výstupy lze tento signál dostat do zobrazovacích jednotek. Jde o to, že ve vývoji zatím nejsou žádné 1080p hry a Microsoft se soustředí na 720p rozlišení. Zřejmě v tom hraje podstatnou roli omezený prostor na DVD médiích, což je jeden z největších nedostatků X360 oproti chystané PlayStation 3, která nabídne 25, resp. 50 GB díky next-gen Blu-Ray mechanice.

Sony na tuhle "facku" reagovala vlastními skrytými trumfy. Když už přišla o svoje 1080p překvapení, alespoň prohlásila, že i levnější verze PS3 (s 20 GB diskem) bude obsahovat HDMI digitální výstup a dokonce bude výrazně levnější, než se předpokládalo. Nová cena pro Japonsko se pohybuje kolem 340 Euro, což zarazilo i některé finanční experty. Uvidíme, jak se situace vyvine. Pro marketingové účely je však zásadní, že všechny nové konzole od Sony budou mít digitální výstup, který umožní kvalitnější připojení k novějším televizím nebo projektorům a zároveň se jejich majitelé nemusí strachovat nových typů ochran, které s sebou přináší HD-DVD a Blu-Ray. Hollywoodská studia na druhou stranu prohlásila, že ochrany se začnou využívat až kolem roku 2012 a to už Microsoft i Sony počítají s další generací konzolí. Proto by HDMI nemělo hrát v souboji výraznější roli. Microsoft naznačil, že hráči si nemusejí dělat starosti, což zřejmě v překladu znamená, že nový "zázračný" kabel a redukce už jsou na cestě.

Japonská cena HD-DVD mechaniky byla stanovena na 170 dolarů. Do Evropy by se tato periferie měla dostat o Vánocích, ale ceny pro americký a evropský trh ještě nebyly stanoveny. Microsoft předem zavrhnul, že by se na HD-DVD vyvíjely herní tituly a zavrhl i myšlenku novější verze Xboxu 360 s integrovanou mechanikou. Je jasné, že podobné prohlášení by před vánoční sezónou způsobilo paniku, ale časem se třeba dočkáme i podobně odvážných kroků. Nedivil bych se, kdyby za pár let začaly vznikat tituly na více DVD-9 disků a pak by alternativní verze na jednom HD-DVD jistě přišla vhod. Na japonský trh každopádně oba next-gen standardy v herním průmyslu vstoupí takřka souběžně. HD-DVD přídavek se začne prodávat 17. listopadu 2006, tj. ve stejný den jako Playstation 3 s integrovanou Blu-Ray mechanikou.

lavicak

Nejnovější články