Sony přemýšlí o obdobě early access pro PlayStation platformy
zdroj: tisková zpráva

Sony přemýšlí o obdobě early access pro PlayStation platformy

11. 7. 2014 13:06 | Téma | autor: Eva Grillová |

Early access, nebo také předběžný přístup do často velmi rozpracované hry, je jakýmsi fenoménem posledních let, ze kterého se pomalu stává pro menší a středí hry standard. Jde také o jeden z mnoha modelu, které vzešly z PC scény a postupně si najdou cestu na konzole. Sony totiž o ekvivalentu předběžného přístupu velmi seriózně uvažuje a v podstatě ho již aktivně řeší. Jen musí systém rozpracovaných her, za které se platí, důkladně promyslet a nastavit hranici, od které se celý model odrazí.

Na PlayStation by asi nemohl předběžný přístupu fungovat podobně (v takové míře) jako na Steamu - je obtížné vysvětlit na konzolích početnému mainstreamovému publiku, že zrovna tahle hra není ještě ani zdaleka hotová a může padat, může být skoro nehratelná a vlastně ani nemusí nikdy vůbec vyjít. Jak ale určit správnou hranici?

"Je to jedna z největších debat, kterou teď interně vedeme - v jakém bodě je hra v takovém stavu, že ji lze vydat? Pořád musíme brát ohledy na zákazníka. Nechceme, aby se někdo dostal k nedokončené hře, od které ale očekává, že je hotová, a získal kvůli tomu špatnou zkušenost. Zároveň ale chci ty vývojáře zviditelnit, pomoct jim. Je to jako fandit sportovnímu týmu, kterému ostatní moc nevěří," řekl v rozhovoru pro Gamasutru Adam Boyes, viceprezident vztahů s vývojáři.

Boyes si zároveň uvědomuje, že žijeme v jiném světě - ve světě kickstarterů, early accessů a podobných věcí. A stejně jako se neustále mění herní trh na PC, je změna nevyhnutelná i pro konzole. Boyes také uvedl příklad online akce Dust 514 - není to sice klasická hra s předběžným přístupem, ale jde o něco podobného. Dust 514 sice byla free to play, ale také šlo o hru, která se postupem času vyvíjela dost zásadním způsobem.

Early access model na PlayStation 4 nelze očekávat v následujících týdnech, ale pokud šéfové Sony dají dohromady všechny podmínky a vyjasní si, co od takových her požadují, nemuseli bychom na případnou novou sekci v rámci PSN čekat roky, ale třeba jen měsíce.

Nejnovější články