Slavnosti stomilionového Rare
zdroj: tisková zpráva

Slavnosti stomilionového Rare

8. 8. 2008 14:14 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Ohlédnutí za historií britského vývojářského studia, kterému se podařilo prodat již na sto milionů her.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Britské vývojářské studio Rare (dříve Rareware) dosáhlo obdivuhodné mety. Firma byla založená již v osmdesátých letech minulého století bratry Stamperovými, byť tehdy ještě pod jiným jménem, největší slávu však zažila jako second-party tým pod křídly Nintenda, kde vznikly N64 skvosty jako kultovní střílečky GoldenEye 007 a Perfect Dark, či 3D plošinovky Banjo-Kazooie a Conker's Bad Fur Day. V těchto dnech ve vší tichosti v Rare oznámili, že prodali již sto milionů her, na čemž se tedy hodně podepsaly právě N64 roky, kde jenom GoldenEye 007 podle Wikipedie registruje na 8 milionů zákazníky rozebraných kopií.

FPS-ka Perfect Dark, při jejíž vývoji došlo k odchodu řady zaměstnanců Rare, co následně založili Free Radical Design studio a oslovili herní svět sérií TimeSplitters a nově střílečkou Haze, již tak komerčně úspěšné nebyla. Přesto jde o jednu z nejlépe hodnocených her na serveru Game Rankings, resp. Metacritic. Jakkoliv jsem byl vůči oběma hitům v opozici skrzevá ovládání, které jsem vzal na konzolích na milost až se zavedením standardu dvou analogů, kupř. Perfect Dark mě ohromil bohatostí nastavení multiplayeru, kde tak doslova předběhl dobu.

Jestliže byla výše řeč o odštěpení "několika" vývojářů, sluší se zmínit, že začátkem roku 2007 odešli z Rare také jeho zakladatelé, přičemž firma byla již od roku 2002 majetkem Microsoftu, který si ji koupil za rekordních 377 milionů amerických dolarů. Dlužno dodat, že zde se Rare ke své kvalitativně skvělé minulosti už nedokázalo přiblížit, průměrný Perfect Dark Zero pro X360 však měl vygenerovat pro mě dosti neuvěřitelných 1.5 milionu kopií a hry jako Kameo či Viva Piňata po milionu! Rare se ovšem s bigN tak zcela nerozloučilo, podporuje alespoň jejich handheldy a na DS míří kapesní Viva Piňata, kterážto hra by zde dle mého mohla mít veliký úspěch.

Pokračování Viva Piňata se koneckonců plánuje i pro X360 (září), jenom na okraj, Rare kritizovalo Microsoft za marketing v případě prvního dílu, na X360 zamíří i další pokračovatel zvučného jména - Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts. A kdo ví, čeho se od nich v budoucnu dočkáme v rámci služby Xbox Live, kde svého času proběhly spekulace právě o mega úspěšném GoldenEye 007. Na závěr se vrátím k meritu článku, oné hranici jednoho sta milionu prodaných Rare her, což je číslo, které připadá na více než sto Rare vytvořených her, napříč platformami jako NES, SNES a naposledy X360.

zdroj: NeoGAF

mart

Nejnovější články